Sagolika Marocko

Följ med på en magisk resa och upplev färgstarka Marrakesh och den vita staden Essaouira. Marrakech är en stad som känns som en saga, med många spännande marknader, den förtrollande öknen och magdansöser som tagna ur Tusen och en natt. Staden bjuder på äventyr, nya erfarenheter och minnen för livet!

Under vår resa kommer vi bland annat att besöka den botaniska trädgården Majorelle Garden. Den franska målaren Jacques Majorelle ägnade 40 år att designa och anlägga denna exotiska trädgård. Den exotiska trädgården och det artistiska landskapet sträcker sig över ungefär fem hektar. Här finns många fantastiska marmorfontäner. Mycket av konsten är målad i den färg som efter konstnären fått namnet majorelleblå. Vi kommer även att få prova på smakrik marockansk mat och besöka en riad – ett traditionellt marockanskt hus med en fantastisk innergård.

Höjdpunkter:
✓ Besök i botanisk trädgård.
✓ Många marknader.
✓ Shopping i världsklass.
✓ Smak- och färgrika maträtter.
 

Status:
Fullt

Hotell

Kech Boutique Hotel & Spa****
Avenue Med VI Zone Touristique De L’Agdal
40 000 Marrakech

Hotellet ligger i stadsdelen Agdal, nära många sevärdheter, souker (marknader), mysiga kaféer och shopping. På hotellet finns pool, restaurang och terrass med utsikt över Oukaïmeden-bergen. Receptionen är öppen dygnet runt. Mot en extraavgift kan du även bada i hamamen och få massage.

Rummen är ljusa och rymliga. Alla rum har luftkonditionering, , värdeskåp, wifi och eget badrum med hårfön. Det serveras en frukostbuffé med kontinentala, vegetariska, halal (mat tillåten enligt islamsk tradition) och glutenfria alternativ.

 

Hotel Riad Al Madina*** 
9, Rue Altarinne
44000 Essaouira

Hotellet ger ett anspråkslöst intryck utifrån, men när man kommer in genom den oansenliga porten möts man av elegans, färgglad inredning och en innergård med eldstad. Hotellet byggdes 1871 som hem åt en rik familj. Under hippierörelsens tid var hotellet mötesplats för många internationella artister, bland andra Jimi Hendrix. Idag drivs hotellet av ett franskt par. Det ligger bara 200 meter från den vackra stranden i Essaouira.

Hotellet restaurerades nyligen, men man har bibehållit byggnadens ursprungliga stil med traditionell charm. Rummen är enkelt inredda i traditionell marockansk stil med eget badrum, luftkonditionering och wifi. I receptionen, som har öppet dygnet runt, har du möjlighet att placera dina värdesaker i ett värdeskåp och låna hårfön.

På den mysiga innergården kan du njuta av en fantastisk frukost med både franska och marockanska alternativ. Du har tillgång till den magiska takterrassen som bjuder på vacker utsikt över staden. Mot en extra avgift har du även tillgång till hamambad och massage. Hamam, eller turkiskt bad, är en typ av traditionellt ångbad.


 

Program

Var uppmärksam på att programmet är preliminärt, och att ändringar kan förekomma.


F = Frukost, L = Lunch, M = Middag


Dag 1 – Avresa från Köpenhamn/Stockholm och ankomst till Marrakech (M)
Vi landar i Marrakech och tas emot av vår reseledare och vår buss som kör oss till hotellet för incheckning. På kvällen åker vi hästtaxi till torget Djemaa El Fna och äter en autentisk marockansk middag på restaurangen Dar Essalam.
Meny: (dryck ingår inte)
– marockansk sallad
– kefta skewers (blandat kött)
– couscous med kyckling och grönsaker
– johara (bakverk med vaniljglass)
När vi är mätta och belåtna får vi transport tillbaka till vårt hotell.

Dag 2 – Marrakech (F, L, M)
Efter frukost på hotellet får vi en guidad tur i Marrakechs centrum. Vi får se flera av de mest attraktiva sevärdheterna i staden, till exempel Bahiapalatset med sina fantastiska mosaiker som täcker väggar och tak, den 77 meter höga Koutoubiamoskén, som är något av Marrakechs landmärke, den vackra före detta islamska skolan Ali Ben Youssef Madrasa samt medinan med sina mängder av små affärer. Självklart besöker vi en av Marrakechs många kryddmarknader!

Lunch intas på takterrassen till Kafé Merstan. Vi äter med en fantastisk utsikt över staden!
Meny: (dryck ingår inte)
- marockansk sallad
- kycklingtagine (marockansk gryta)
- fruktsallad

På eftermiddagen finns inget fast program, utan du kan använda tiden som du vill. Ett perfekt tillfälle för lite shopping, besök på en hamam (turkiskt bad) eller en härlig massage.

På kvällen möts vi för att åka till restaurangen Kosybar, där vi äter en gemensam middag.
Meny: (dryck ingår inte)
– små förrätter
– kyckling med kokos och curry
– chokladmousse med ingefära


Lunch intas på takterrassen till Café Merstan. Vi äter med en fantastisk utsikt över staden!
Meny: (dryck ingår inte)
- marockansk sallad
- kycklingtagine (marockansk gryta)
- fruktsallad

På eftermiddagen finns inget fast program, utan du kan använda tiden som du vill. Ett perfekt tillfälle för lite shopping, besök på en hamam (turkiskt bad) eller en härlig massage.

På kvällen möts vi för att åka till restaurangen Kosy Bar, där vi äter en gemensam middag.
Meny: (dryck ingår inte)
– små förrätter
– kyckling med kokos och curry
– chokladmousse med ingefära


Dag 3 – Ourikadalen (F, L)
I dag beger vi oss till den vackra Ourikadalen som ligger i Atlasbergen, bara tre mil från Marrakech. Vi besöker den traditionella berbermarknaden där det känns som om tiden har stått stilla. Berber är ett samlingsnamn för de folk som bodde i Nordafrika innan araberna kom dit. Efter besöket på marknaden äter vi en lätt lunch hos berbern Mohammed och hans familj innan vi åker tillbaka till hotellet. Kvällen är fri att disponera som man vill.
 

Dag 4 – Ledig dag. Du kan välja att delta i en matlagningskurs och att få spabehandlingar. (F)
Efter frukosten har du möjlighet att delta i en matlagningskurs på Riad Monceau.

10.30–14.00 Matlagningskurs på en vacker riad i Medina.
En riad är ett traditionellt marockanskt hus eller palats, som kännetecknas av att det är byggt runt en innergård. Riad Monceau är ett så kallat boutiquehotell, ett litet hotell som är inriktat på livsstil och ska ge en lyxig upplevelse. Riad Monceau är känt för sin restaurang där man serverar modern och traditionell marockansk mat.

Kursen inleds med välkomst-te och information om maten vi ska laga. Restaurangens kock assisterar och instruerar deltagarna steg för steg i konsten att tillaga en marockansk trerättersmiddag. Vi äter sedan det vi tillagat till lunch! Efter matlagningskursen är eftermiddagen och kvällen ledig att tillbringa hur man vill.

Denna dag finns även möjlighet att mot en extra avgift få spabehandlingar på spat Hammam de la Rose.
 

Dag 5 – Marrakech/Essaouira (F, M)
Vi startar dagen med frukost på hotellet innan vi besöker magnifika Majorelle Garden, ett av Marrakechs mest populära turistmål. Vi tar sedan vår buss mot staden Essaouira. Vi stannar längs vägen för ett besök hos tillverkaren av de kända Moroccan Argan Oil-produkterna. Vi får se hur produktionen går till, och prova de olika produkterna.
Vid ankomsten till Essaouira checkar vi in på vårt nya hotell, Riad Al Madina, där vi blir serverade välkomst-te. Hotellet ligger centralt, nära shopping, stranden och sevärdheter.
Gemensam middag med en gnaouashow på hotellet, traditionell nordafrikansk islamsk musik.
 

Dag 6 – Essaouira, ost- och vinprovning, möjlighet till ytterligare spabehandling (F, L)
Efter frukosten får vi en två timmars guidad tur i staden där vi får se La Scala, ett fort som byggdes av den franske arkitekten Théodore Cornut år 1765, hamnen, fiskmarknaden och den fantastiska silvermarknaden. Därefter tar vår buss oss till La Fromagerie Essaouira, där det dukats upp för vin- och ostprovning. Vi får prova ost gjord på mjölk från kamel, får, get och ko! Eftermiddagen är ledig att disponera som man vill.
Denna dag finns även möjlighet att mot en extra kostnad göra olika skönhetsbehandlingar på Hammam Lalla Mira.

Dag 7 – Essaouira (F, M)
Frukost på hotellet. Vi tillbringar dagen på stranden där vi har gott om tid att slappna av. Stranden i Essaouira anses vara en av de finaste stränderna i Marocko!
Gemensam middag på restaurang Chez Sam.
Meny: (dryck ingår ej)
–  en halv sjökrabba och ett stort urval av havets läckerheter
– fruktsallad
– kaffe eller te

Dag 8 – Hemresa (F)
Efter frukost påbörjar vi vår hemresa med en bussresa till Marrakech och därefter flyg tillbaka till Stockholm.Rolig fakta!
Ordet Riad kommer från det arabiska ordet ”ryad” som betyder trädgård.

Om Marocko

Marocko i nordvästra Afrika är ungefär lika stort som Sverige och består till mer än en tredjedel av berg. Landskapet är väldigt varierande med en vidsträckt kustlinje, dramatiska bergstrakter och ett stort ökenområde. Klimatet är generellt torrt och varmt, men vädret varierar kraftigt i det bergiga landet – här finns både stekande ökenhetta och snötäckta bergstoppar.

Vid Medelhavskusten är somrarna varma och vintrarna svala med regn, medan det råder ökenklimat i de södra delarna av landet. Det är stor skillnad på temperaturen på dagen och natten – kom ihåg att packa med varma kläder! Även om Marocko är ett muslimskt land behöver man inte klä sig i heltäckande kläder. Korta shorts och sollinnen bör man dock bara bära på stranden.

Landet bjuder på en fascinerande blandning av nytt och gammalt. Den färgstarka staden Marrakech påminner om en orientalisk saga i en magisk ökenstad med trånga gränder och många marknader. Dessa marknader, som kallas souker, osar av kryddiga maträtter och ger en upplevelse för alla sinnen!

Under de senaste åren har Marocko blivit allt mer omskrivet i trendiga inredningsmagasin och reseguider. Landet har mysiga hotell med boutiquer, lyxiga badorter, trendiga restauranger och shopping i världsklass.

Det marockanska köket med sina färgrika rätter är populärt över hela världen. Beläget mellan Atlanten och Medelhavet har Marocko utvecklat en unik matkultur, med bas i de lokala råvarorna. De olika folkslag (bland andra berber, araber, judar och turkar) som bor i landet har präglat matkulturen på olika sätt. Den rätt som närmast kan liknas en nationalrätt är couscous, som man tillreder i olika varianter i varje marockansk region.
Den traditionella rätten tagine tillagas långsamt i en lergryta med kött och serveras sedan med smakrika grönsaker, couscous och yoghurtsås. Till skillnad från i svensk matkultur äter man inte så mycket sött. Efter huvudrätten tar man i stället en kopp av det typiska marockanska myntateet.
Att kunna tillaga en god kopp te anses vara ett konststycke, och tedrickandet är en viktig del i Marockos sociala liv.

Höjdpunkter:
✓ Varierat klimat och landskap.
✓ Smak- och färgrika maträtter.
✓ Många marknader.
✓ Shopping i världsklass.     

Huvudstad:
Rabat, ca 600 000 invånare.

Språk:
Arabiska, franska, berberspråk.

Invånare:
35 miljoner.

Tidsskillnad:
Sverige –2 timmar.

Pass/visum:
Svenska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.

Valuta och kreditkort:
Marockansk dirham. De vanligaste kreditkorten kan användas i de flesta butiker och restauranger. Det finns bankomater tillgängliga.

Klimat:
Tempererat vid nordkusten, ökenklimat i söder, svalare i bergstrakterna.

Telefon:
Täckningen fungerar generellt bra.

Ström:
Strömmen i Marocko är 220 V. Europlug, en europeisk standard (EN 50075), gäller för stickkontakter. Svenskar behöver inte adapter.

Religion:
Den största religionen är islam. Var uppmärksam på att ta hänsyn till heliga platser när det gäller fotografering.

Vatten:
Undvik att dricka vatten från kranen i Marocko, och låt även bli isbitar. Du kan köpa mineralvatten på flaska, med eller utan kolsyra, i de flesta butiker.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 44 kr
Måltid (restaurang, billig) 26 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 140 kr
Vatten (33 cl, flaska) 3 kr
Läsk (33 cl, flaska) 5 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 22 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 26 kr
Kaffe (cappuccino) 12 kr


Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Marocko; tåg, buss, taxi, spårvagn och tunnelbana. Olika taxibolag har olika upplägg när det gäller priserna, vissa använder sig av taxameter medan andra har fast pris. Kom alltid överens om priset i förväg.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rabat, Marocko
Tel: +212-537-63 32 10
Mejl: ambassaden.rabat @gov.se
Besöksadress:
159, Avenue Mohamed VI
Rabat – Souissi
Postadress:
Swedish Embassy in Rabat/Ambassade de Suède
P O Box 428
10000 Rabat
Morocco/Maroc

Nödnummer:
Polis: 19
Brandkår och ambulans: 15
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

 

Klimat