Julmarknad i Italien

Italien har en väldigt lång och fin jultradition, framför allt i de norra delarna av landet.

Missa inte denna möjlighet att uppleva tre julmarknader, som alla har sin särart. Vi besöker julmarknaden i Romeo och Julias romantiska stad Verona, vi har den tyrolerinspirerade marknaden i Bolzano och julmarknaden i den lilla orten Garda vid Gardasjön. Våra utflykter utgår från Verona.

Men vi får mer än julmarknader på vår resa! Vi kommer även att få kulturupplevelser, och vi njuter av såväl den vackra naturen som det lokala italienska köket. Resan inkluderar härliga måltider och goda viner i fina omgivningar. Italien är mycket mer än pizza och lasagne!

Självklart finns det tid över för dig att köpa dina sista julklappar. Kanske vill du ge bort kulinariska delikatesser eller något från en av Veronas många modebutiker.

Höjdpunkter:
✓ Upplev 3 julmarknader i Italien.
✓ Bo i den gamla kulturstaden Verona.
✓ Njut av stämningen, maten och livet i Italien.
✓ Skandinavisk reseledare.

Status:
Fullt

PROGRAM

Observera att programmet är preliminärt och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag


Dag 1 – Ankomst (M)

Ankomst till Milano. Här väntar en reseledare med buss. Tillsammans reser vi vidare till Verona. Det tar cirka 2,5 timmar, med ett stopp längs vägen. Vi blir avsläppta på hotellet där vi sedan promenerar till den restaurang där vi äter vår välkomstmiddag.

Dag 2 – Sydtyrolen och Bolzano (F)
I dag går resan mot Sydtyrolen och Bolzano. Här ordnas en av Italiens mest traditionsrika julmarknader. Vi har gott om tid till att gå på upptäcktsfärd i denna österrikiskinspirerade stad och äta lunch på egen hand. På eftermiddagen åker vi söderut igen. På vägen tillbaka till Verona stannar
vi längs vägen, och besöker en av traktens bästa grappaproducenter. Här får vi lära oss hur man tillverkar Italiens populäraste spritsort, och vi får prova olika smaksättningar. Vi är tillbaka i Verona på eftermiddagen.  

Dag 3 – Garda och Verona (F, L, M)
Vi åker till Garda, vackert beläget i bukten vid Gardasjön. Här finns marknaden Jul under olivträden, en mycket stämningsfull marknad med vacker belysning och många små bodar där man hittar hantverk, julsaker och gastronomiska delikatesser från trakten.

Vi avslutar besöket i Garda med en lokal pizzalunch innan vi åker tillbaka till Verona. Många anser att Verona är Europas vackraste stad, och julstämningen är intensiv.

På eftermiddagen har du gott om tid att upptäcka Veronas marknader, butiker och vinbarer.

På kvällen möts vi igen för att promenera igenom Veronas historiska centrum till den restaurang vi ska äta avskedsmiddag på. Restaurangen ligger vid den gamla romerska bron i Verona. Middagen består av läckra rätter med tillhörande goda viner och vi kommer självklart att smaka deras lokala tryfflar.

Dag 4 – Hemresa (F)
Efter frukost har vi lite tid till att inhandla de sista julklapparna eller utforska Verona en sista gång innan vi tar bussen vidare mot flygplatsen!

HOTELL

HOTEL MASTINO ***
Corso Porta Nuova, 16,
37122 Verona VR, Italien

Hotellet som vi bor på ligger väldigt bra till, precis intill Veronas historiska centrum. Det tar ungefär 3 minuter att promenera till Arena di Verona. Alla rum är charmiga och olika, men försedda med dusch, toalett, telefon, tv, luftkonditionering, kassaskåp, minibar, hårfön samt tillgång till internet.

Om landet

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat