Möt våren i Rom

I Italiens huvudstad möts du av fantastiska byggnader, spännande historia och en charmerande atmosfär. Detta är en välplanerad resa där vi på kort tid hinner med alla storslagna sevärdheter i Rom!

Rom är en spännande kulturstad och den här resan blir en upplevelse du inte glömmer i första taget! Det bästa sättet att uppleva denna magiska stad är att vandra längs de vackra gatorna. Minsta lilla sidogata har ofta en liten sevärd detalj: en dekorerad trottoar, en freskmålning eller en fontän.

På den här resan är det alltså klokt att ta med sig sina bästa promenadskor! Vår guide tar oss med på en resa genom Roms historia. Vi besöker vackra monument och byggnader och får se de mest kända sevärdheterna, som Spanska trappan, Pantheon och Piazza Navona. Ha kameran beredd! Efter en guidad tur på det imponerande Colosseum lär vi oss mer om denna amfiteater där romarna underhölls av både våldsamma och mer oblodiga cirkusföreställningar. Du kommer även att få information om livet i det antika Rom efter ett besök i Forum Romanum, det gamla Roms politiska och religiösa centrum.

Är det första gången du är i Rom får du en fantastisk chans att lära känna staden. Du som redan är förälskad i Rom kommer garanterat att upptäcka något nytt. Du får möjlighet att utforska den romantiska staden på egen hand och kan avnjuta en god kopp cappuccino eller svalka dig med en gelato medan du planerar nästa kulturella upplevelse. Kanske vill du hyra en cykel och cykla längs Lungotevere eller kasta ett önskemynt i Fontana di Trevi – vi vågar till och med slå vad om att din önskan kommer att bli att få återvända hit!


Under en av de lediga dagarna har du möjlighet att tillsammans med vår guide åka på en utflykt till världens minsta land – Vatikanstaten. Vi besöker det magnifika Vatikanmuseet för att se på dess unika konstsamling och Sixtinska kapellet med vackra utsmyckningar av självaste Michelangelo. Här får vi se det rum där man väljer ny påve! Därefter besöker vi Peterskyrkan, världens största kyrka och katolicismens centrum. Efter alla nya intryck rundar vi av med en lokal italiensk lunch.

Vi bor centralt på ett trevligt hotell vid Villa Borghese, den största parken i Rom. Här är du omgiven av grönska, pampiga statyer, tempel och fontäner. I parken finns även en konstgjord sjö.

Höjdpunkter:
✓ Roms storslagna sevärdheter.
✓ Centralt hotell.
✓ Reseledare med god lokalkännedom.

Status:
Fullt

Hotell

Hotel Romancia Palace ****
Via Boncompagni 37
00187 Rom
 

Ett härligt, förstklassigt hotell, som ligger centralt i Rom med gångavstånd till tågstationen Termini, huvudgatan Via Veneto och Villa Borghese. Det är nära till sevärdheter som Spanska trappan och Fontana di Trevi.

Hotellet har en fantastisk terrass med utsikt över Rom åt alla håll. Alla rum är utrustade med wc och dusch, hårfön, luftkonditionering, minibar, värdeskåp, tv, telefon samt tillgång till internet.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag


Dag 1 – Ankomst
Avresa från Stockholm/Köpenhamn och ankomst till Rom. Vår guide och vår reseledare möter oss. Vi åker buss till hotellet för incheckning.

Dag 2 – Stadstur i det historiska Rom (F, M)
Efter frukosten tar vår guide med oss till några av de mest kända sevärdheterna i Roms centrum. Vi besöker bland annat Spanska trappan, Pantheon och Piazza Navona. På kvällen äter vi middag tillsammans på en lokal restaurang. 

Dag 3 – Det antika Rom, guidad tur på Colosseum och Forum Romanum (F, L = 350 kr)
Dagen börjar med en tur till det antika Rom. Vi besöker det imponerande Colosseum. Denna amfiteater byggdes för att fira segern över Jerusalem. Det var här romarna underhölls av både våldsamma och mer oblodiga cirkusföreställningar.
Sedan vi fått möjlighet att äta en lätt lunch fortsätter vi dagen i det gamla Roms politiska och religiösa centrum, Forum Romanum. Här får vi veta mer om livet i det forna Rom. 

Dag 4 – Ledig dag med möjlighet att delta i utflykt till Vatikanen (F)
Dagen står till ditt eget förfogande om du vill upptäcka Rom på egen hand!

De som önskar kan följa med vår reseledare på en extrautflykt till världens minsta land – Vatikanstaten. Vi inleder dagen med ett besök i det magnifika Vatikanmuseet där vi får se museets unika konstsamlingar. Därefter beger vi oss till Sixtinska kapellet och tittar på Michelangelos fantastiska utsmyckningar. Här får vi se det rum där man väljer ny påve. Det är även här vi finner det rum där de nya påvarna väljs ut. Sedan besöker vi Peterskyrkan, världens största kyrka och katolicismens centrum. Vi äter en lokal italiensk lunch med vin och vatten till. Vi tar oss tillbaka till hotellet på egen hand. 

Pris per person 1 000 kr (minimum tolv personer).

Dag 5 – Ledig (F, M)
Ledig dag. På kvällen möts vi för gemensam avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 6 – Hemresa (F)
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar bussen till flygplatsen för hemresa.


Om Italien

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat