Vinteräventyr på Svalbard

Har du upplevt ljuset på Svalbard i mars glömmer du det aldrig!

Namnet Svalbard betyder ”kall kust”, och öarna i Svalbard erbjuder stor, vild natur och ett unikt djurliv.

Traditionellt sett är mars en kall månad, ofta med mycket klart väder och fantastiska ljusförhållanden. På dagen får vi njuta av det pastellfärgade arktiska ljuset, och på kvällen är chansen stor att få uppleva norrskenet.

Under det här vinteräventyret får vi både uppleva kultur och natur. Vi får ett kulturhistoriskt möte med Longyearbyen, det blir föredrag av en lokalpersonlighet, vi får vara med på vildmarksafton i Camp Barentz och det finns tillfälle att följa med på utflykt med hundsläde eller snöskoter, till gruva 3 eller en isgrotta.

Höjdpunkter:
• En ljus vinterresa.
• Föredrag av Stein Henningsen.
• Flera frivilliga utflykter.


Följ med oss till den vackra arktiska öknen och få en upplevelse för livet.

Status:
Fullt

Hotell

Radisson Blu Polar Hotel ****
Vei 229-3, Longyearbyen

Hotellet ligger centralt i Longyeardalen, med fin utsikt mot Isfjorden och det karakteristiska Hiortfjellet. Shoppinggatan ligger bara 100 meter från hotellet, och här hittar man bland annat sportbutiker, dagligvarubutiker, souvenirbutiker och kaféer. På Svalbard handlar man tullfritt, så kom
ihåg att ta med ditt boardingpass från flyget. Svalbards flygplats ligger bara tre kilometer från hotellet. På hotellet finns dygnetruntöppen reception, restauranger och pub. Frukost är inkluderad i priset.

Alla rum har moderna faciliteter som telefon, minibar, hårfön, gratis bredband, rumsservice kl 07–23:00 samt satellit-tv. De flesta rummen har heltäckningsmatta och alla rum är rökfria. Rummen har sittplatser till två personer, badkar samt möjlighet att göra te och kaffe. Hotellet är tyvärr inte anpassat för rullstolar.
 

Program

Observera att det här programmet är preliminärt, och att ändringar kan förekomma.

Dag 1: Ankomst (M)
Vi anländer till Longyearbyen på eftermiddagen och bussen tar oss direkt till hotellet. Här serveras en 2-rätters lunch på hotellet för den som önskar det (345 kr/person, måste förhandsbeställas). Efter incheckningen finns det tid att vila lite innan vi träffas för en gemensam utflykt – Vildmarksafton i Camp Barentz.

Campen har ett fantastiskt läge ca 10 kilometer från Longyearbyen och därifrån upplever man Svalbards storslagna natur.

Här är fullt av historia, med områden relaterade till gruvdrift, andra världskriget och tidig vetenskaplig forskning. Svalbardrenen är här en vanlig syn, och av och till dyker också svalbardsripan upp. Dessa djur är lokala för detta område och finns bara på Svalbard. I campen finns Barentz hus och en ”gamme”, en sorts kåta, samt möjlighet att sätta upp en ”lavvo”, ett slags tält. Barentz hus är byggt som en kopia av hyddan som Willem Barents med manskap övervintrade i på Novaja Zemlja under sin expedition 1596–97, när de av en tillfällighet upptäckte Björnön och Spetsbergen.

Bussen stannar en bit utanför campen, där vi blir välkomnade av värdarna som följer oss sista biten. Värdarna är beväpnade som skydd mot isbjörnar. Inne i värmen serverar värdarna akvavit, varm mat, kaffe kokt över öppen eld samt dessert medan de bjuder på föredrag med bilder. Dagens föredrag handlar om isbjörnen – ett av världens största landlevande däggdjur. Detta är en inomhusaktivitet, men vi rekommenderar varma sköna friluftskläder och varma skor då det kan dra kallt från golvet. Kläderna kan efteråt lukta rök. I campen är vi ca 3 timmar.

Dag 2: Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen inkl lunch på Coal Miners (F, L, M)
Efter frukost tar en lokal guide oss genom Longyearbyen och platsens spännande historia. På turen besöker vi Svalbard Museum och Galleri Svalbad. Ämnen som tas upp är historia, geologi, flora, fauna och dagens samhälle. Detta är en inomhusaktivitet, och sightseeingturen genom Longyearbyen sker med buss. Utflykten tar ca 3 timmar.

Lunchen serveras på Coal Miners’ Bar & Grill som öppnade 1948 och i folkmun kallas Stormessa. Det var här som gruvarbetarna serverades mat efter sitt hårda jobb i gruvan. De jobbade i treskift, därför höll Stormessa öppet dygnet runt. På 1960-talet startade man mejeri i källaren. Det var också här som gruvarbetarna hade sina duschar och fick post och lön.

De senaste åren har Stormessa fungerat som reception och frukostmatsal för Spitsbergen Guesthouse. Efter en omfattande renovering öppnade stället igen 2015, nu som Coal Miners’ Cabins. Det är också här vi finner Coal Miners’ Bar & Grill.

Eftermiddagen är fri att utforska Longyearbyen på egen hand. På kvällen möts vi för en gemensam 3- rätters middag på Restaurant Nansen på vårt hotell.

Dag 3: Föredrag och bryggeribesök. Möjlighet till en extrautflykt (F)
Under förmiddagen utforskar vi Longyearbyen på egen hand. För dem som vill anordnas en utflykt med hundsläde.

Slädtur – Bolterdalen. Tid: ca 4 timmar (1 690 kr per person)
Kör ditt eget hundspann genom Bolterdalens spännade och varierade landskap. Det här är ett fantastiskt och autentiskt sätt att uppleva Arktis på, och den här turen ger dig en utmärkt introduktion till hundspann och glädjen i att jobba med polarhundar. Guiden kör först tillsammans
med två gäster, och därefter kör vi två och två på varje hundspann och turas om att köra och att åka. Vi följer flodbädden som buktar sig fram och tillbaka i Bolterdalen, omgiven av vackra fjäll. Det finns goda chanser att få se svalbardrenar på den här utflykten, och kanske har vi också turen att få se svalbardripor och polarräv. På Scott Turner-glaciären vänder vi slädarna och sätter kurs tillbaka till hundgården. Tillbaka där hjälper vi till med hundarna innan guiden serverar en kopp te eller kaffe och visar oss den senaste valpkullen.

Svårighetsgrad: Genomsnittlig fysisk form.

På eftermiddagen får vi ett föredrag om livet på Svalbard av Stein Henningsen, en mycket intressant man, född på Svalbard, som jobbar med Henningsen Transport & Guiding.

Vi fortsätter så med bryggeribesök och ölprovning. Under denna visning får vi höra om hur Svalbard Bryggeri kom till, hur den tidigare gruvarbetaren och piloten Robert Johansen fick idén till ett eget bryggeri på Svalbard och allt tålamod som krävdes för att förverkliga det. Vi får en rundvisning i bryggeriet, kunskap om bryggeriprocessen och avsmakning av fem sorters öl (0, 5 liter), bryggt på 2 000 år gammalt arktiskt vatten från glaciären Bogerbreen. Detta varar i ca 1,5 timmar.

Kvällen är fri och middag avnjuts på egen hand.

Dag 4: Ledig dag med möjlighet till extrautflykt (F, M)
Dagen är ledig, men den som vill kan anmäla sig till en av följande utflykter:

Snöskotersafari – Elveneset. Tid: ca 4 timmar (2 490 kr per person)
Följ med oss på ett fantastiskt snöskoteräventyr, njut av fenomenal utsikt över Isfjorden och mot det mäktiga Tempelfjället. Att köra snöskoter är ett spännande sätt att upptäcka Svalbard på under den arktiska vintern. Även om turen inte är tekniskt krävande kommer den att ta oss genom varierad terräng och Svalbards storslagna landskap med äkta körglädje. Vi kör genom Helvetiadalen och kommer fram till Elveneset där dalen öppnar sig ut mot Sassenfjorden, där vi kan se ut över det mäktiga Tempelfjället. När vi vänder vid Elveneset kommer guiderna att bjuda på varm dryck och spännande Svalbardhistorier innan vi sätter kurs tillbaka mot Longyearbyen.

Svårighetsgrad: Passar de flesta. Ingen tidigare snöskotererfarenhet krävs. Lätt kuperad terräng.

Isgrottan – en vandring i glaciärens inre. Tid: ca 3 timmar (1 170 kr per person)
Gå in i en spännande kristallvärld i hjärtat av en glaciär. Ljuset från pannlampan avslöjar en glittrande håla med fascinerade formationer i isväggarna. Guiderna hämtar oss med en röd bandvagn och kör oss upp på Longyearglaciären. Med pannlampor för att lysa upp vägen går vi in i smältvattenkanalen – en upplevelse som lär ta andan ur dig. Vi håller med pannlampor, hjälmar och erfarna guider. Ni håller med solida vinterskor, vattentäta ytterkläder och äventyrslust.

Svårighetsgrad: Genomsnittlig fysisk form, inte lämpligt om du har begränsad rörelseförmåga.
Utflykten är olämplig för den som lider av klaustrofobi eller rörelsehinder.

Vi rundar av vistelsen på Svalbard med en gemensam middag på Restaurant Nansen på hotellet.

Dag 5: Hemresa (F)
Efter frukost och utcheckning hämtar bussen upp oss för transport till flygplatsen och vidare hemresa till Sverige. Vi anländer till Stockholm Arlanda på kvällen.


F = frukost L = lunch M = middag

 

Klimat