Vackra Prag

Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter.

Under våra dagar i Prag lär vi förstås känna staden bättre, och vad är då mer naturligt än att starta uppe vid borgen. Detta enorma slottskomplex uppe på åsen väster om floden Moldau är närmast ett krav – det enda som kan konkurrera med allt det fantastiska du får se i och runt själva slottet är möjligen utsikten över staden och floden. Du kommer att se många broar mellan västra och östra sidan, och den mest kända är Karlsbron, med sina drygt 30 statyer stående på räcket.

Vi reser också ut från staden och besöker en kristallfabrik i Nizbor, ca 4 mil utanför Prag. Här får vi på nära håll se hur kristall blir till, det som Tjeckien är så känt för. Efter fabriksbesöket beser vi medeltidspalatset Krivoklát-slottet, en ursprunglig jaktstuga som blev ombyggd till en mäktig stenborg.

Den gamla kulturstaden Prag är utan tvivel en av Europas vackraste huvudstäder, och vi får uppleva några av dess höjdpunkter. Dessutom blir det tid på egen hand där vi kan njuta av det livliga stadslivet med massor av människor och mysiga restauranger och kaféer, i skön förening med vacker arkitektur.

Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande Jana som guide/reseledare under vistelsen.

Jana älskar Prag och att visa upp staden från sin bästa sida ligger henne varmt om hjärtat. I tillägg till att vara guide har hon studerat modern filologi, engelska och svenska på Karlsuniversitet i Prag. Sedan dess har hon frilansat som guide, tolk och översättare. Jana har även översatt en mängd skönlitteratur från svenska till tjeckiska (bl.a. Astrid Lindgren, Marianne Fredriksson, Linda Olsson, Jan Guillou, Johanne Hildebrandt, Tove Alsterdal).

Det sägs att har man en gång varit i Prag vill man alltid komma tillbaka, både en, två, tre, fyra och fem gånger!


Höjdpunkter:
✓ Centralt hotell mitt i staden.
✓ Stadsvandring.
✓ Kristallfabrik.
✓ Möjlighet till besök på bryggeri.

Status:
Fullt

Hotell

HOTEL ANTIK CITY ****
Garni, Malá Stepánská 13
Prag 2


Detta är ett trevligt hotell med läge på en lugn sidogata, ca 700 meter från Václavplatsen mitt i Nove mesto (Nya staden) – stadsdelen som grundades redan under 1300-talet.

Hotellet har 30 modernt möblerade, rymliga dubbelrum, alla med satellit-tv, telefon, minibar och kassaskåp. Badrummen har hårtork och antingen dusch eller badkar.

Större bussar kan inte stanna precis utanför hotellet, utan gästerna får gå ca 100 meter. Här erbjuds hjälp med bagaget om man önskar.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag


Dag 1 – Ankomst (L, M)
Vi anländer till Prags flygplats tidig förmiddag, och bussen med vår svensktalande guide/reseledare tar oss direkt till Pragborgen för en kort sightseeing. Vi äter också lunch i detta område innan vi reser vidare till vårt hotell för incheckning. På kvällen blir det välkomstmiddag i närheten av hotellet.

Dag 2 – Stadsvandring (F, L)
Efter frukost blir det en stadsrundtur i Prags centrum med vår guide. Vi åker först buss till Pragborgen och fortsätter därifrån stadsvandringen till fots mot Lillsidan, och senare över den berömda Karlsbron. Under tiden blir det gemensam lunch på en lokal restaurang, innan vi avslutar den fina vandringen på torget i Gamla stan, där det berömda astronomiska uret finns. Resten av dagen och kvällen är fria att utforska staden på egen hand.

Dag 3 – Kristallfabriken Rückl och Krivoklat-borgen (F, L)
Efter frukost reser vi ut på den tjeckiska landsbygden för att besöka kristallfabriken Rückl i Nizbor, ca 40 mil utanför Prag. Här får vi på nära håll se hur kristall blir till. Det finns också möjlighet till lite shopping i fabrikens utförsäljning för e som önskar, innan vi sätter kurs vidare mot dagens nästa utflyktsmål, Krivoklat-borgen. Det blir lunch innan runtvisningen på området.

Medeltidsborgen Krivoklats historia sträcker sig tillbaka till 1100-talet, och här får vi se både tortyrkammare, konstsamlingen och ett vackert kapell. Borgen var från början en jaktstuga, men på 1200-talet byggde kung Václav om den till en mäktig stenborg. På eftermiddagen återvänder vi till Prag och vårt hotell, ca en timmes körning.

Dag 4 – Fridag med möjlighet till bryggeriutflykt. Gemensam middag på kvällen (F, M)
Dagen är fri att disponera som man vill. Det ges möjlighet att besöka ett minibryggeri efter lunch om man anmäler det i förväg.

Minibryggeri på Restaurant U Mevidku (990:– per person)
Efter ankomst blir vi serverade en SAMP, som är en blandning mellan mousserande vin och öl. En av bryggeriets mästare hälsar oss välkomna och berättar om minibryggeriet och dess historia, tradition och produktion. Det ges även möjlighet att smaka på malten. Alla kommer också att få testa att tappa öl från en gammal maskin från 1930. Det serveras förstås också smakprover. Tid: ca 3 timmar.

På kvällen samlas vi igen för gemensam avskedsmiddag. Det blir transport med en historisk spårvagn och bergbana upp till Petrinkullen, med en fantastiskt utsikt över hela Prag.

Dag 5 – Hemresa (F)
Efter frukost blir det transport till flygplatsen och hemresa till Sverige.


Observera att programmet är baserat på en del vandring, till viss del på smågatsten.

Klimat