Tre länder, tre historier

Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta Mostar i Bosnien–Herzegovina och vackra Kotor i Montenegro.

Tillsammans med vår reseledare vandrar vi i gamla byar och trånga gränder, vi upplever vacker natur och kristallklart vatten, och däremellan både gammal och ny historia och riktigt god mat. Därtill blir det tid för att på egen hand njuta av solen och kanske uppfriskande bad, om väder och temperaturer tillåter det.

Vi börjar vår resa i Kroatien och landets näst största stad, charmerande Split. Vi insuper den gästvänliga atmosfären och den spännande kombinationen av gammalt och nytt. Split är en modern stad, trots sin 1 700 år långa historia, och även om den bebos av 200 000 invånare får man aldrig en känsla av att man besöker en storstad.

Sedan bär det av söderut till Dubrovnik, en av världens bäst bevarade medeltidsstäder. Dubrovnik är känt för sin vackra stadsmur, sina underbara stränder och fantastiska fiskrestauranger. Den är med på Unescos världsarvslista, och här finns en hel rad med sevärdheter att se fram emot.


Sedan åker vi till resans andra land, Bosnien–Hercegovina. Här får vi med egna ögon se den kända bron Stari Most i staden Mostar, som blev hårt drabbad under Bosnienkriget 1992, men som återigen blomstrar som stad.

När vi fortsätter vår fantastiska rundresa korsar vi gränsen till resans tredje land – Montenegro. Här styr vi kosan mot en medeltidsstad som också är landets äldsta, Kotor, belägen längst in i den vackra Kotorbukten, där landskapet är oerhört vackert med höga bergstoppar som stiger upp ur havet och med frodig grönska längs med vattnet.
 

Höjdpunkter:
✓ 3 länder – 3 historier
✓ Mostar
✓ Kotorbukten
✓ Ett innehållsrikt program

Status:
Fullt

Hotell

28–30 APRIL  
HOTEL EDEN ****

Strozanacka cesta 76
21312 Podstrana

Bra hotell med en minuts gångväg till stranden. Hotel Eden har ett lugnt läge bara 20 meter från stranden i Podstrana, och 10 minuters biltur från Split. Här får vi rymliga, ljusa och moderna rum med gratis wifi. Restaurangen serverar lokala specialiteter och internationella rätter. Här kan man utöva sporter som tennis och golf. Receptionen har dygnet runt-öppet.

1–5 MAJ
HOTEL LERO ****

Iva Vojnovica 14
20000 Dubrovnik

Bra hotell som ligger fem minuters gångväg från stranden och en 20-minuterspromenad från Gamla stan i Dubrovnik. Här finns en utomhusbassäng, endast öppen under säsong och beroende på väder, och solstolar. Hotellet ligger 600 meter från den vackra stranden i Miramare-bukten och har fint möblerade rum och gratis wifi. Alla rum har klimatanläggning och platt-tv. I priset ingår frukostbuffé.

Hotellet har en huvudrestaurang och en à la carte-restaurang med uteservering under sommaren. Båda restaurangerna serverar läcker dalmatisk och internationell mat. I baren tar man gärna en aperitif eller något att dricka på kvällskvisten.

I lobbyn kan du njuta av en kopp kaffe och har tillgång till en dator med internetanslutning. På plats finns även frisör och massör. I hotellets absoluta närhet finns också idrottshall med sex tennisbanor.

Dagsprogram

Tänk på att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost    L = Lunch    M = Middag
 

Dag 1  Ankomst och besök i Trogir (L, M)
Vi ankommer till flygplatsen i Split på förmiddagen och träffar vår reseledare. Bussen tar oss först till den lilla fiskebyn Trogir (ca 15 min) där vi promenerar och äter lunch. Vi besöker den lokala frukt- och grönsaksmarknaden innan vi fortsätter till byns äldre delar. Vi får bl a se Sankt Laurentius katedral som finns med på Unescos världsarvslista. Det blir även lite egen tid vid Trogirs vackra strandpromenad innan vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang. Efter lunch fortsätter vi till vårt hotell i Podstrana, rakt söderut om Split. På kvällen träffas vi igen för middag på hotellet.

Dag 2 Split (F, M)
Efter frukost tar vi bussen till Dalmatiens huvudstad Split. Stadens charmerande gamla stadskärna har vuxit fram kring den romerska kejsaren Diocletianus palats som är ett av de största och mest välbevarade palatsen från romersk tid. Här möts vi av en lokal guide som visar oss palatsets mest intressanta delar. Efter rundturen blir det ledig tid för lunch och shopping. För dem som vill röra mer på sig rekommenderar vi en tur upp till Marijan – stadens lunga. Härifrån har man en hänförande utsikt över staden, bergen och de närmaste öarna Brac och Solta. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Podstrana. Middag på hotellet.

Dag 3 – Podstrana – Mostar - Dubrovnik (F, M)
Tidig avresa från hotellet. Vi kör via motorvägen till Mostar i grannlandet Bosnien–Hercegovina. Här gör vi en stadsrundtur i de gamla, orientaliska delarna av Mostar och korsar Neretva-floden över den berömda bron. Bron byggdes på 1500-talet av ottomanerna, förstördes under det senaste kriget, och är nu återuppbyggd. Här äter vi lunch på egen hand innan resan går vidare till Dubrovnik. Ankommer tidigt på kvällen till hotellet och äter middag.

Dag 4 – Dubrovnik (F, M)
Efter frukost kör bussen oss till Dubrovniks gamla stadskärna där vi går på rundtur med en lokal guide. Vi äter lunch på egen hand innan bussen kör oss tillbaka till hotellet. Middag på hotellet.

Dag 5 – Dubrovnik – Ledig dag (F, M)
Vi utforskar på egen hand staden, vi rekommenderar en promenad på stadsmuren. Middag på hotellet.

Dag 6 – Dubrovnik–Kotor–Budva–Dubrovnik (F, M)                  KOM IHÅG PASSET!
Tidig avresa mot gränsen till Montenegro och vidare via Kotorbukten till staden Kotor. Här går vi på stadsrundtur med en lokal guide innan vi åker vidare till Budva. Vi äter lunch på egen hand, och åker tillbaka till Dubrovnik via färjeläget Lepetane. Vi är tillbaka tidig kväll på hotellet där vi äter middag.

Dag 7 – Ledig dag 
Dagen är vikt åt egna aktiviteter. Middag på hotellet.

Dag 8 – Hemresa (F)
Bussen hämtar oss tidigt på morgonen och kör oss till flygplatsen i Dubrovnik för tidig hemresa till Sverige.

 

Vi ber er observera att euro fungerar i Bosnien och Montenegro, men i Kroatien är den officiella valutan Kroatisk Kuna.

Klimat