Svalbard- en arktisk pärla

Svalbard har med sitt polarklimat, sitt unika djurliv, sin vilda natur och sina gamla gruvor fascinerat resande i många år. Följ med oss till denna vackra arktiska öken, och du får en upplevelse du aldrig kommer att glömma!

Namnet Svalbard betyder ”den svala kustens land”, och Svalbards öar erbjuder vidsträckt, vild natur, gamla gruvor – och isbjörnar. I juni sjuder det dessutom av liv både på land, i havet och i luften. Fåglarna har bråttom under den korta häckningstiden, fjällräven går på jakt efter ägg och sommarbjörnarna lunkar längs kusten medan de väntar på kyligare dagar.

På det här sommaräventyret kommer vi att uppleva både kultur och natur. Vi får ett kulturhistoriskt möte med Longyearbyen, vi får vara med på en vildmarksafton i Camp Barentz och det blir möjlighet både att resa i spåren av Longyearbyens rika gruvhistoria och vara med på en kvällskryssning till Yoldiabukten och den mycket aktiva Wahlenbergs glaciär. Vi besöker även den ryska gruvstaden Barentsburg.

Höjdpunkter:
✓ Det historiska Spitsbergen Hotel – nu totalrenoverat.
✓ Vildmarksafton i Camp Barentz.
✓ Kvällskryssning till Wahlenbergs glaciär och Yoldiabukten.
✓ Båttur till den ryska gruvstaden Barentsburg.

Status:
Fullt

Hotell

FUNKEN LODGE **** (tidigare Spitsbergen Hotel)
Vei 212-4
Postboks 548
9171 Longyearbyen

Det historiska Spitsbergen Hotel genomgick hösten 2017 en omfattande renovering. Här återerövras historien, och hotellet moderniseras med ny komfort. Det nya namnet blir Funken Lodge.

Hotellet erbjuder en fantastisk utsikt, gratis wifi samt gym och relaxavdelning med bastu och solarium. Du kan även koppla av i den mysiga gillestugan, där det serveras våfflor varje eftermiddag.

Alla rum är modernt inredda med minibar, tv och skrivbord.

Fundamenten till restaurangen Funktionärsmässen uppfördes redan 1946. Funken, som den kallades, var bostad för ensamma tjänstemän. Här hade gruvföretaget Store Norske sin representationsflygel och platsen var hjärtat i det sociala livet för företagets kontorsanställda. Först i mitten av 1980-talet flyttade den sista tjänstemannen ut, och ersattes av resande som behövde någonstans att övernatta.

Funktionärsmässen är rankad som den nittonde bästa i White Guide Nordic. Restaurangen har en fantastisk panoramautsikt över staden, Longyearglaciären och Hjortfjället på andra sidan Adventfjorden. Här finner du ett väl sammansatt urval av viner och maträtter, som frestar både när det gäller smak och utseende.

Bilderna från hotellet är bara skisser.

Dagsprogram

Observera att detta program är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost L = Lunch M = Middag

Dag 1 – Ankomst och vildmarksafton i Camp Barentz (M)
Vi anländer till Longyearbyen på förmiddagen och möts av en guideassistent som följer oss till vårt hotell. Här serveras det lunch för dem som önskar äta det på hotellet (345:– per person, måste förhandsbeställas). Efter incheckningen blir det lite tid att ta det lugnt innan vi träffas för en gemensam utflykt: vildmarksafton i Camp Barentz.

Campen ligger vackert belägen ca 10 kilometer öster om Longearbyen. Härifrån kan man enkelt uppleva Svalbards storslagna natur.

Området är fyllt av historia, relaterat till gruvdrift, andra världskriget och tidig vetenskaplig forskning. Svalbardrenarna är en vanlig syn i det här området, och av och till syns också Svalbardripan. Dessa djur är lokala och finns bara här. I campen finns Barentz hus, en kåta, och det finns också möjlighet att sätta upp en lavvo, ett samiskt tält. Barentz hus är byggt som en kopia av hyddan som Willem Barents och hans manskap övervintrade i på Novaja Zemlja under sin expedition 1596–1597, där de av en tillfällighet upptäckte Björnön och Spetsbergen.

Bussen stannar en bit utanför campen, och vi hälsas välkommen av värden som följer oss den sista biten. Värden är beväpnad med gevär för att skydda oss från isbjörnar. Inne i värmen serveras en snaps, varm mat, kaffe och dessert medan vi bjuds på föredrag med bilder. Dagens föredrag kommer att handla om isbjörnen – ett av världens största landlevande rovdäggdjur.

Detta är en inomhusaktivitet, men vi rekommenderar sköna, varma friluftskläder och varma skor eftersom det kan dra lite kallt från golvet. Observera att kläderna kan lukta av röken från eldstaden efteråt.
Tid: Ca 3 timmar.

Lunch på hotellet vid ankomst (345:– per person).

Dag 2 – Båttur till Pyramiden med Aurora Explorer (F, L, M)
Förmiddagen fri för egen aktivitet, före båtturen. Det serveras lunch ombord.

Båtturen går mot Esmarkglaciären och Oscar II Land, innan kursen sätts mot den ryska gruvstaden Barentsburg. Vi seglar mot västsidan av Isfjorden, och upp mot glaciären Esmark. Vi intar en välsmakande lunch framför den ruvande isväggen, innan vi fortsätter mot Barentsburg.

I Barentsburg kommer vi att klättra uppför 200 trappsteg innan vi når stadens huvudgata där vår rundtur börjar. Om du inte vill gå i trappan kan en lokal taxi ordnas av guiden ombord mot ett litet pristillägg. Den lokala ryska guiden kommer att visa oss höjdpunkterna i staden, bland annat idrottshall, skola och hotell, innan vi får lite tid till souvenirshopping. Vi går tillbaka till båten, och passerar fågelberg och de nedlagda ryska bosättningarna i Colesbukten och Grumant. Ombord på båten finns det kiosk och bar med möjlighet att köpa våfflor och dryck m m (endast kontant betalning). Vi rekommenderar ylleunderställ, varma och vindtäta kläder, mössa, vantar och halsduk.
Tid: Ca 9–10 timmar.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 3 – Kulturhistoriskt möte med Longyearbyen och kvällskryssning till Yoldiabukten (F, M)
Efter frukost tar en lokal guide oss genom Longyearbyen och platsens spännande historia. På turen besöker vi Svalbard Museum och Galleri Svalbard. Ämnen som kommer att belysas är historia, geologi, flora, fauna och dagens samhälle. Detta är en inomhusaktivitet, och sightseeingen genom Longyearbyen äger rum i buss.
Tid: Ca 3 timmar.

Lunch på egen hand, och dagen fri fram till kvällens båttur.

Vi träffas på hotellet på kvällen för en spännande kvällskryssning till Yoldiabukten och den mycket aktiva Wahlenbergs glaciär. Fåglar, sälar och starten på Svalbards koldriftshistoria på Bohemanflya är något av det vi kommer att få uppleva längs vägen. Har vi riktig tur får vi kanske även se kungen av Arktis, nämligen isbjörn! Framför glaciären kommer det att serveras varm mat från grillen, medan vi upplever kalvningen från glaciären.

Dag 4 – Fridag med möjlighet att anmäla sig till olika utflykter.
Gemensam middag på kvällen. (F, M)

En gruvarbetares vardag (850:– per person).
Följ med på en resa genom Longyearbyens rika gruvhistoria, medan du känner på en gruvarbetares vardag i Gruva 3. Vi får höra den kolsvarta historien om gruvdrift på Svalbard. På färden genom Longyearbyen ser vi historien klart, från Amerikagruvan till John Munroe Longyear, med kabinbanebågar, kabinbanecentralen, kolkajen och lastbryggan upp mot Gruva 3. Vi stämplar in och tilldelas hjälmar med pannlampa.
Under turens gång har vi också möjlighet att prova gruvarbetarens hela arbetsutrustning. Gruva 3 stängdes 1996 och på vandringen i anläggningen berättas levande historier från vardagen i den sista manuellt drivna gruvan i Longyearbyen. Här står utrustningen precis som den lämnades. Kolvar ligger framme, vagnar står klara att lastas av, lok står inne för reparation, medan smedjan nästan kan kännas varm. Vi går ända in till gruvöppningen. Här känner vi hur luften sugs ut ur gruvan, och när dörren stängs omsluter mörkret oss medan vi hör ljuden från gruvans inre och kan se framför oss, medan guiden berättar, hur gruvarbetaren med vagn fraktades in i mörkret och kolet kom i dagen.
Tid: Ca 3 timmar.
 

Hundslädtur på hjul i Adventdalen (1 250:– per person).
Ivriga polarhundar drar de lätta vagnarna med hjul, och du kan njuta av utsikten och uppleva djur och fåglar i Adventdalen på nära håll! Detta är en fantastisk möjlighet till att åka hundspann även när det inte är vinter. Du kommer att utrustas med överdragskläder, stövlar och vantar, och får en god inblick i hur hundar och slädar ska hanteras innan man spänner för hundarna och vi ger oss av ut på äventyr! Guiden kör den första släden, med plats för en passagerare. De andra deltagarna följer efter i små vagnar för 2–3 personer.

Hundarna löper snabbt längs med vägen mot den gamla norrskensforskningsstationen. Det är stor chans att få se Svalbardrenar, polarräv och flockar av flyttfåglar. Vi gör flera stopp under resans gång för att ge hundarna vatten och njuta av naturen. Turen går längs vägen i Endalen, förbi vinkelstationen mot den gamla nedlagda Gruva 5. Färgerna på vegetationen i kontrast till fjällen och himlen är fantastiska, och den rena arktiska luften är uppfriskande för både kropp och själ. Detta är en utflykt där du verkligen kan uppleva glädjen av hundspannkörning – utan snö!
Tid: Ca 4 timmar.

Svårighetsgrad: Medelgod fysisk form.

På kvällen blir det gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 5 – Hemresa (F)
Efter frukost och utcheckning hämtar bussen oss för transport till flygplatsen och vidare hemresa till Sverige. Vi ankommer till Stockholm Arlanda tidig kväll.
 

Klimat