Riga- Baltikums Paris

Riga, en vacker, modern och historisk stad. Lettlands huvudstad Riga är inte bara ett populärt resmål för oss i Norden, Riga lockar nämligen folk från hela världen. Vi förstår precis varför!

Stadens skönhet med art nouveau-arkitektur, det härliga läget vid floden Daugavaelven och de överkomliga priserna är några av anledningarna till att Riga lockar besökare. Det är inte konstigt att USA Today utnämnde Riga till Europas mest attraktiva stad för några år sedan.  I hjärtat av Riga hittar vi de utsmyckade jugendkvarteren och kullerstensgränderna i Vecrīga, som står med på UNESCOs världsarvslista.

Staden firade sin 800 års födelsedag i 2001 och blev utsedd till Europas kulturhuvudstad i 2014. Riga grundlades av den tyska biskopen Albert och staden är idag den största av de Baltiska huvudstäderna. Under Hansatiden var Riga en central stad och hade storhetstid från 1300-talet till 1500-talet. Under 1900 talet blev Riga ett viktigt ekonomiskt centrum och staden byggdes ut. Lettland blev medlem i både NATO och EU i 2004.

Är du förtjust i spa har du kommit rätt. Priserna på spa-behandlingar i Lettland är betydligt lägre än i Sverige, ofta halva priset, men detta kan givetvis variera beroende på anläggning. Rigaregionen har en lång tradition som kurort och har idag toppmoderna spa-anläggningar med allt vad man kan tänka sig av behandlingsutbud.

Förövrigt kännetecknas Riga av ett rikt kulturliv med många konserthus och museer. Missa inte heller att bara promenera runt i staden, det går lätt flera timmar när man charmas av de vackra gatorna och miljöerna.

Höjdpunkter:
✓ Utflykt till Rundale Slott
✓ Folkloreshow
✓ Kultur och shopping
✓ Mycket inkluderat

Status:
Fullt

Hotell

Avalon Hotel  ****
13 Janvara iela 19
RIGA, LV-1050

Hotellet ligger i gamla staden i Riga, med gångavstånd till både operahuset och frihetsmonumentet, och erbjuder rymliga rum med klimatanläggning, plattskärms-TV med kabelkanaler, frukostbuffé, och gratis Wi-Fi.

Rummen är klassiskt inredda med ljusa färger och trämöbler. Alla rum har litet kassaskåp, te- och kaffekokare, minibar, strykutrustning, skrivbord och badrum med hårfön och hygienartiklar.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost   L = Lunch    M = Middag

Dag 1 – Ankomst (L, M)
Avresa från Stockholm med AirBaltic direktflyg till Riga. I ankomsthallen blir vi mött av vår reseledare/guide, och vi reser direkt på en liten rundtur i staden med vår buss innan vi kör till hotellet.  Efter incheckning finns det tid att packa upp i lugn och ro innan middagen intas på en lokal restaurang i gångavstånd till hotellet.

Dag 2 – Stadsvandring i Riga (F)
Efter frukost är det tid att knyta på sig gå-skorna för en guidad stadsvandring i gamla stan. Vi ska på en intressant rundtur med både historia och dagligliv i den Lettländska huvudstaden- Vi passerar bland annat St. Peterskyrkan, domkyrkan, Kruttornet och Rådhusplatsen. Vi kommer även att passera det stora och lilla gilleshuset. Rundturen inkluderar även ett stopp med smakprov av Riga Balsam och lite lokal choklad. Resten av eftermiddagen samt kvällen är fri till eget förfogande.

Dag 3 – Utflykt till Rundale slott (F, L)
Rundale Slottet (tidigare Ruhenthal) kallas även för Baltikums Versailles. Det ritades av den berömda italienska arkitekten Bartolomeo Rastrelli, skaparen av Vinterpalatset i St. Petersburg. Till en början blev slottet använt som sommarresidens för Ernst Johann von Bühren, hertigen av Kurland, en av kejsarinna Annas älskare. Rundaleslottet, som nu också används vid officiella statsbesök och större ceremonier, är ett imponerande exempel på barock byggnadskonst. Dagens guidade tur inkluderar en lätt lunch på Restaurang Balta Maja, tjänarhuset vid Rundale Slott. Vi är tillbaka på hotellet under eftermiddagen och resten av kvällen är fri till eget förfogande.

Dag 4 – Besök på Rigas Centralmarknad (F, M)
Efter frukost beger vi oss till Centralmarknaden som ligger i närheten av hotellet. Denna typ utav matmarknad är en av de största i Europa. Dessa lokaler blev använda av tyskarna under första världskriget som garage till sina Zeppelinare. Vi får en guidad tur här samt en paus med smaksprovning av diverse delikatesser.
På kvällen är det middag på en lokal restaurang med folkmusikunderhållning.

Dag 5 – Hemresa (F)
Frukost. Vid avtalad tid reser vi till flygplatsen för hemresa vidare till Stockholm Arlanda.