Påskidyll i Sorrento

Tillbringa tiden just före påsk på Sorrentohalvön och upplev dess kulturella höjdpunkter tillsammans med oss!
Få områden i Europa bjuder på en så vacker och varierad natur som Sorrentohalvön. Med sitt läge på bergssluttningen söder om Neapelbukten har staden en fantastisk utsikt över Medelhavet. Landskapet här är majestätiskt med höga berg, djupa dalar och en färgrik flora – vi omges av olivlundar, vinodlingar och väldoftande citrusodlingar. Sorrento är en av Italiens mest populära semesterorter och bjuder på en perfekt kombination av solsemester och spännande kulturupplevelser!

Vi bor centralt i staden och härifrån är det enkelt att ta sig vidare ut på spännande utflykter. När vi reser runt bland områdets historiska pärlor möts vi av vackra vyer och välkomnar påsken i denna idylliska omgivning! Vi tar oss runt bland traktens viktigaste kulturella höjdpunkter. Bland annat besöker vi Pompeji och Vesuvius – en utflykt du inte vill missa. Om du vill har du även möjlighet att vara med på en resa till Capri.

Höjdpunkter:
✓ Besök hos en mozzarellaproducent.
✓ Vi lär oss baka pizza på äkta italienskt vis.
✓ Heldagsutflykt till Pompeji och Vesuvius.
✓ Centralt boende i Sorrento.
✓ Möjlighet till extra utflykt till Capri.

Status:
Fullt

Hotell

Hotel Club Sorrento ***
Via Cappuccini, 14
80065 Sant’Agnello

Ett härligt hotell med lugnt läge, bara en kilometer från den lilla staden Sorrentos centrum. Runt hörnet finns restauranger och småbutiker, och det är cirka tio minuters promenad till Marinellastranden.
Tågstationen ligger 200 meter från hotellet. Från stationen kan du ta dig till Sorrentos centrum på cirka två minuter.

Hotellet är nyrenoverat och har utomhuspool, tv-rum, restaurang, bar och en stor terrass. Wifi finns i de gemensamma utrymmena. Alla rum har balkong, litet värdeskåp, luftkonditionering (AC), tv, telefon och badrum med dusch och hårfön.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt, och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag


Dag 1 – Ankomst (M)

Vi reser från Stockholm på förmiddagen och ankommer till Rom på eftermiddagen.
Här möts vi av vår skandinavisktalande reseledare och åker med buss vidare till Hotel Club Sorrento. Det är cirka tre och en halv timmes körväg. Vi stannar längs vägen för en bensträckare.

När vi kommer fram till hotellet äter vi middag där, liksom varje kväll under resan.

Dag 2 – Sorrento (F, L, M)
Efter frukosten ägnar vi förmiddagen åt att upptäcka Sorrento för första gången! Staden är en av Europas mest populära semesterstäder, tack vare sitt läge med fantastisk utsikt och den historiska stadskärnan.
Vid lunchtid reser vi vidare upp i bergen bakom Sorrento för att besöka en liten producent av den berömda mozzarellaosten. Vi får även lära oss lite mer om att baka pizza – den mest berömda rätten från området. Vi avslutar med en trevlig lunch uppe i bergen innan vi reser tillbaka till hotellet på eftermiddagen.Dag 3 – Amalfikusten, Ravello (F, M)
Under morgontimmarna njuter vi av otrolig utsikt från bussen då vi reser längs med Amalfikusten. Vårt första stopp blir just staden Amalfi, som idag är en trevlig kuststad. Under sen medeltid var Amalfi en av de fyra viktigaste italienska hamnstäderna med en befolkning på nästan 200 000 människor. Under denna tidsperiod strömmade rikedomarna in, vilket den imponerande domkyrkan idag vittnar om!

Dagen fortsätter med ett besök i den högt belägna staden Ravello. Denna charmerande bergsstad lockar med sina eleganta trädgårdar och slående vyer över hela Amalfikusten och Salernobukten.

Dag 4 – Ledig dag med möjlighet att göra en extra utflykt till Capri (F, M)
Resans första lediga dag! Du har även möjlighet att följa med på en extra utflykt till Capri med båt. Utflykten beställs vid bokning av resan till en kostnad av 895 kronor per person.

Denna vackra ö har alltid lockat till sig resande, och den romerske kejsaren Tiberius tillbringade sina sista levnadsår här. Den kände svenske läkaren och författaren Axel Munthe hade också sin villa på ön. I modern tid har Capri blivit filmstjärnors och andra världskändisars favoritställe om somrarna. Vi kommer till Capri med båt och tar oss vidare till Anacapri med små bussar. Här kan du välja att strosa runt i staden på egen hand eller att följa med på ett guidat besök i Villa San Michele, Axel Munthes villa. Efter lunch reser vi vidare till den lilla exklusiva staden Capri där vi har gott om tid att promenera runt på egen hand under eftermiddagen.Dag 5 – Pompeji och Vesuvius (F, M)
Utflykten idag går till ett av världens mest unika arkeologiska områden, Pompeji. Vår lokala guide kommer att informera oss om antikens och stadens historia före vulkanen Vesuvius stora utbrott år 79 efter Kristus. Hela hamnstaden Pompeji och dess invånare begravdes under het aska och
pimpsten. Området har sedan dess har blivit ett helt unikt arkeologiskt område. Efter lunch beger vi oss upp på Vesuvius och här kommer du att kunna gå fram till kraterkanten och titta ner i kratern. Stigningen här i området är brant, men man belönas av storslagen utsikt över Neapelbukten när man kommer fram!

Dag 6 – Ledig dag (F, M)
Resans andra lediga dag! Du kan göra utflykter på egen hand, shoppa eller bara koppla av på hotellet. Möjligheterna för din lediga dag är många, och vår reseledare kommer gärna med tips!Dag 7 – Neapel (F, M)
Vår sista utflykt går till Italiens tredje största stad, Neapel (Napoli på italienska). Staden grundades av grekerna och har många historiskt intressanta delar, spännande museer och en livlig atmosfär. Man brukar säga att i Neapel råder ett charmerande kaos!

Här gör vi en stadsvandring och besöker en barock- och gotisk kyrka för att få en glimt av den spännande arkitekturen i staden. Lunch intas på egen hand, vår lokalguide har flera tips för den nyfikne! Efter lunch hoppar vi på vår buss och får en sightseeing av de mer eleganta områdena av
staden, innan vi kör tillbaka till Sorrento.

Dag 8 – Hemresa (F)
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar bussen till flygplatsen i Rom för återresa till Sverige. Vi landar i Stockholm på kvällen.

Om Italien

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat