Nordnorge med vackra Lofoten

Vi tar oss norr om polcirkeln när vi reser till Nordnorge, och besöker både Bodø, Lofoten med omgivningar och Harstad. På den här resan upptäcker vi antagligen att världens mest storslagna natur och kulturrikedomar finns i vårt grannland Norge ...

På vår resa blir det gott om tid till att beundra de majestätiska fjällen, de djupa fjordarna och de skriande sjöfågelkolonierna. Vi kommer att se små, fjärran utposter som kanske bär på Norges rikaste och mest spännande historia, med djupa rötter i vikingatiden och präglade av ockupationen under andra världskriget.

Vi startar vår fantastiska rundresa i Bodø, staden som ligger på en halvö i fylket Nordland.
I och runt Bodø kan man välja och vraka bland alla upplevelser, allt mot en fond av storslagen natur. Stadens charm är dess spetsiga fjäll och höga himmel – och har staden störst population av havsörnar i världen. Vi kommer givetvis att uppleva Saltströmmen, världens starkaste tidvattenström.

Vi besöker även den norska kustens mest välbevarade handelsplats, Kjerringøy, som är som hämtad ur en av Knut Hamsuns Nordlandsromaner. Här njuter ögat även av höga fjälltoppar och kritvita sandstränder, kanske att någon vågar sig på ett dopp?

Vi besöker även Norsk luftfartsmuseum och får dessutom tid över till egna aktiviteter i staden.

Sedan åker vi vidare till Lofoten som har korats till ”världens vackraste örike”. Vi bor mitt i hjärtat, i staden Svolvær. Den kallas även för Ljusets stad då de kraftiga ljusbrytningar som uppstår mellan havet och fjället ger ett speciellt ljus. Detta vackra ljus har dragit till sig många konstnärer. Svolvær kan stoltsera med en spännande hamn- och småstadsmiljö, fiskerinäring och konstnärsmiljö. Bara en liten utflykt härifrån finns Nordens Venedig och Norges mest kända fiskeläge, Henningsvær. Vi åker dit för att se dess karaktäristiska sjöbodar, skjul och båtar.

På vår rundresa åker vi både med de lokala färjorna och på den vitt omtalade Lofastvägen, som är Lofotens fastlandsförbindelse. Sträckan är en njutning för både öga och själ.

Vi avslutar vår resa i staden Harstad, som ligger på Norges största ö Hinnøya, med sin strategiska placering vid porten till Vesterålen och Lofoten. Härifrån är det inte långt till Trondenes som var Norges viktigaste politiska centrum mot slutet av vikingatiden och början av medeltiden.

Resan erbjuder ett digert program av medeltidskyrkor, gallerier och museer, utöver lite vandring i både stadsmiljö och natur. Juli/augusti är fina månader norrut med fortsatt bra sommartemperaturer. Detta är en resa för den som vill vidga sin horisont och se de platser som resten av världen pratar om. Vi lär oss om Norges historia, rika kulturliv och storslagna natur.

En resa som definitivt kommer att påverka dig på djupet!

Höjdpunkter:
✓ Vacker och vild natur.
✓ Saltströmmen och Kjerringøy.
✓ Trollfjorden.
✓ Lofoten.
✓ Många museibesök.

Status:
Fullt

Hotell

26–29 JULI
SCANDIC HAVET ****

Tollbugata 5
8006 Bodø

Längst ut på kajkanten, mitt i Bodø, hittar du Scandic Havet, stadens nyaste hotell och Nordnorges högsta byggnad. Du behöver inte ta dig många våningar upp förrän du får en fantastisk utsikt över staden, havet och fjällen runt Bodø. En klar och vacker dag ser du både Svartisen och Lofoten från Roast Restaurant & Bar på våning 17.

Alla rum har gratis wifi, kylskåp, tv och kabel-tv-anslutning. Gästerna har även tillgång till hårfön, säkerhetsskåp och telefon.

29 JULI – 1 AUGUSTI
FAST HOTEL SVOLVÆR ***

Ett enkelt och nyligen uppfräschat hotell med självbetjäning i receptionen, mitt i Svolvær.
Hotellet har en trevlig lobby där man kan titta på tv, spela olika spel och kort, eller bara avnjuta något från deras varuautomater.

Rummen är bekväma med bra sängar och gratis wifi. Några av rummen har även kök och kylskåp.

Vi vill göra dig uppmärksam på att under sommaren, som är högsäsong, serverar hotellet både frukost och middag hos samarbetspartnern, Restaurant Du verden, som ligger mitt på kajen i centrum. Restaurangen är känd för sin goda mat. Den ligger fem minuters promenad från hotellet.

1 AUGUSTI – 3 AUGUSTI ***+
SCANDIC HARSTAD

Scandic Harstad ligger mitt i Harstad, 200 meter från havet, och har gratis wifi och rum med klimatanläggning, platt-tv och minibar.

Alla rummen på Scandic Harstad har skrivbord och eget badrum med badkar eller dusch.

 

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost      ML = Matpaketslunch    M = Middag

 

Dag 1 – Ankomst till Bodø (M)
Avresa från Stockholm Arlanda direkt till Bodø med ankomst tidig förmiddag. Vi blir hämtade med transferbuss och en lokal guide, och tar oss direkt till Bodø centrum för en kort guidad tur genom staden innan vi reser vidare för att uppleva Saltströmmen. Vi äter lunch på vägen.

Saltströmmen, världens starkaste tidvattenström (en halvtimmes bussresa från Bodø), uppstår var sjätte timme när vattenmassor (saltvatten) på nästan 400 miljoner kubikmeter forsar genom det 3 kilometer långa och 150 meter breda sundet mellan Saltfjorden och Skjerstadfjorden i en hastighet på upp till 20 knop. Samtidigt bildas virvelströmmar (kjeler) som kan bli upptill tio meter i diameter med ett djup på 4–5 meter. Tidvattnet uppstår när månens krafter verkar härnere på jorden, därför är det tidvattnet och månens faser som styr när strömmen är som starkast.

På eftermiddagen checkar vi in på Hotel Scandic Havet. Välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 – Kjerringøy och Knut Hamsun (F, M)
Efter frukost besöker vi Kjerringøys gamla handelsplats liksom Zahlfjøsen.

Kjerringøy, en halvtimmes bussresa norr om Bodø, är en pärla på Nordlandskusten. Ett måleriskt kustfjällslandskap, som är vida känt från filminspelningar baserade på Knut Hamsuns romaner. De flesta förknippar halvön med Kjerringøys handelsplats, som hade sin storhetstid på 1800-talet. Den intakta anläggningen är i dag en av de viktigaste byggnadsminnena från den här tiden. Den är kvalitetsmärkt med Norsk kulturarvs Olavsrosa. Här får vi inblick i en handelsmans liv, en miljö mästerligt skildrad av Knut Hamsun. Vid handelsplatsen har man också filmatiserat flera av hans romaner. I Zahlfjøsen, ett gammalt uthus till handelsplatsen, finns utställningen Hamsun i film og bilder. Här får du på ett ögonblick inblick i de filmer som gjorts efter Hamsuns romaner.

Middag och övernattning på Scandic Havet i Bodø.

Dag 3 – Norsk Luftfartsmuseum och egentid i Bodø (F, M)
Efter frukost fortsätter vi till Norsk Luftfartsmuseum, Norges nationalmuseum för flygtrafik.

Norsk Luftfartsmuseums utställningar berättar historien om Norges flygtrafikhistoria. Här får du uppleva den på nära håll. Se berömda och beryktade flygplan som Spitfire, CF-104 Starfighter, Junkers Ju 88 och spionflygplanet U-2, eller arbetshästar och passagerarflygplan som Junkers Ju 52, Twin Otter och Fokker F 28. Själva guidningen tar ca 1½ timme. Därefter finns det möjlighet att på egen hand gå runt på utställningen, besöka museibutiken och kaféet.

Tillbaka i Bodø på förmiddagen. Tid för egna aktiviteter fram till middag.
Middag och övernattning på Scandic Havet i Bodø.

Dag 4 –  Bodø – Svolvær (F, M)
Heldagsbusstur från Bodø, via Hamarøy, till Svolvær. Färjetur Bognes–Lødingen.
En resa genom ett vackert landskap.

Vi checkar in på Fast Hotel Svolvær. Gemensam middag på hotellets restaurang Du Verden på kvällen (5 min promenad).

Dag 5 – Båttur till vackra Trollfjorden och Lofoten Krigsminnemuseum (F, M)
Båttur till vackra Trollfjorden (båt med sittplatser både på däck och inne, ca 3 timmar).
Vi besöker Lofoten Krigsminnemuseum, Norges största utställning av uniformer och föremål från andra världskriget, antingen före eller efter båtturen.

Trollfjorden: Tre kilometer lång, och 70 meter bred vid öppningen. Norge har både större, bredare och djupare fjordar än Trollfjorden, men om du ser till hur mycket naturdramatik du får per meter är det få som kan konkurrera! En arm som sticker in mellan 1000 meter höga Trolltindan, och en återvändsgränd in i det mörka och dramatiska Rafssundet; naturen här är skrämmande och storslagen. På resan till och från Trollfjorden passerar vi små klungor av bosättningar och vita sandstränder. Om vi har riktig tur får vi se havsörn på nära håll.
Slaget vid Trollfjorden: 1890 drabbade nya och gamla tider samman i Trollfjorden. Den 6 mars, mitt i Lofotsfisket, var Trollfjorden full av torsk. Fiskarna på de moderna fiskebåtarna försökte stänga ute de traditionella roddbåtsfiskarna med en blockad. Handgemäng uppstod. Till slut lyckades roddbåtsfiskarna dock bryta blockaden.

Lofoten Krigsminnemuseum har Norges största utställning av uniformer och föremål från andra världskriget. Utställningen ger en unik bild av dessa fem år, och förmedlar krigshistoria på ett annorlunda, personligt och engagerande sätt.

Middag (Du Verden) och övernattning på Fast Hotel Svolvær.

Dag 6 –  Heldagssightseeing Lofoten (F, M)
Heldagssightseeing i Lofoten med bl a besök på Norsk Fiskeværsmuseum på Å, ett av Norges mest välbevarade fiskelägen. Vi besöker också Sund Fiskerimuseum liksom smeden i Sund, med flera äldre glödkule- och semidieselmotorer, traditionella hus, båtar och redskap.

Besök på Galleri Lofotens Hus i Henningsvær. Norges största konstsamling av nordnorsk konst från förra sekelskiftet.
Middag (Du Verden) och övernattning på Fast Hotel Svolvær.

Dag 7 – Svolvær – Harstad via Stokmarknes och Vesterålen (F, M)
Efter frukost checkar vi ut och lämnar vackra Svolvær och styr kosan mot Harstad. Vi njuter av den vackra naturen, och på vägen får vi även tillfälle att besöka Hurtigrutemuseet på Stokmarknes, Sortland, samt tid till lunch på egen hand.
 
Vi tar färjan från Fiskebøl till Melbu (25 minuter) och kör vidare till Stokmarknes. Från Stokmarknes åker vi via Sortland, längs Sigerfjorden, tills vi kommer till Lofast och vidare till Harstad.
En vacker heldagstur på totalt ca 8 timmar inklusive alla pauser.

Hurtigruten har varit riksväg nr 1 i mer än 100 år. Hurtigrutemuseet har funnit sin naturliga plats på Stokmarknes – hurtigrutens födelseplats. Museet erbjuder en vandring genom skiftande tider vad gäller allt som händer ombord: från posthantering, via lastning och lossning, till säkerhet och navigation. Du möter de mörka sidorna om förlisningar och förlorade männiksoliv, som också är en del av hurtigruten. Det landsatta hurtigrutfartyget M/S Finnmarken (1956) är också öppet för besökare. Själva guidningen tar ca 1½ timme, och därefter får vi tid för egna aktiviteter.

Vi stannar till i den blå staden Sortland, där vi går runt lite på egen hand. Här finns många kaféer att välja mellan för den som vill ha något att äta. Bjørn Elvenes är mannen bakom Blåstad-projektet. Han är en av många kända konstnärer från Sortland, och hans arbete har i många sammanhang skapat debatt. Sortland har lite motvilligt blivit fångat av och engagerat i Bjørn Elvenes konstidéer. Han ville måla en hel stad blå, och vad vore mer naturligt än att måla sin hemstad. Projektet fullfördes aldrig, men han har ändå satt sin prägel på staden. Nu är flera byggnader i Sortland målade i olika blå nyanser. Många av dem är även målade med små dikter och texter, som utarbetats av ungdomar i Vesterålen och författaren Lars Saabye Christensen.

Middag och övernattning på Scandic Harstad.

Dag 8 –  Harstad – Adolfkanonen – Trondenes kyrka och Trondenes historiske senter (F, M)
Frukost på hotellet innan vi på förmiddagen åker till Trondenes för att titta på Adolfkanonen, Trondenes kyrka och Trondenes historiske senter. Totalt ca 3 timmar.

Adolfkanonen på Trondenes är en av de största krigsfartygskanoner placerade på land i Europa under andra världskriget. Kanonbatteriet restes av den tyska ockupationsmakten under andra världskriget, och med sina fyra kanoner blev batteriet på Trondenes den kraftigaste i Hitlers Atlantvallen. Adolfkanonen är i dag ett museum. I bunkern under själva kanonen finns en utställning över kanonens historia, om hur den byggdes och hur man ville använda den.

Där finns också en ”kustartillerisamling” med den utrustning som användes under andra världskriget och senare av de norska kustartilleristerna. Adolfkanonen är i dag unik i sitt slag.

Trondenes kyrka är världens nordligaste och en av Norges viktigaste kyrkor från medeltiden. Efter flera års restaurering öppnades dörrarna på nytt 1950. När man kommer in i kyrkan grips man av den vackra kyrkokonsten och det höga kyrkorummet som har helt sin egen stil. Längst in i kyrkan står tre altarskåp som representerar en viktig del av kyrkans 700–800 år gamla historia. Utöver dessa har kyrkan välbevarade kalkmålningar och en altarring från 1300-talet. I taket har man funnit rester efter Norges äldsta segel. Kyrkan rymmer många gåtor och är en upplevelse för alla besökare.

Trondenes historiske senter: Huvudutställningen Med kors og sverd gjennom 1000 år ger en inblick i Harstadsregionens historia från yngre stenåldern fram till i dag, med tonvikten lagd vid vikingatiden och medeltiden. Framställningen förstärks av en multimediashow, med ljus, ljud och lukter. Dessutom berättas Trondenes mörka historia, med andra världskriget och ryskt krigsfångsläger.

Middag och övernattning på Scandic Harstad.

Dag 9 – Avresa
Tidig frukost innan vi avreser till flygplatsen för incheckning och hemresa till Stockholm, Sverige.

Klimat