Makarska- Den kroatiska rivieran

Makarska har en rik historia som sträcker sig tillbaka ända till Romarriket. I området finns fler vackra kyrkor som speglar stadens historia, inte minst genom bevarade konstverk av lokala konstnärer.

Med Makarska som bas är det lätt att utforska Kroatiens fantastiska skärgård. Alldeles i närheten ligger de populära öarna Hvar och Brac, och vi besöker dem båda. Hvar är utnämnd till en av världens vackraste öar av resemagasinet Condé Nast Traveler och stoltserar med ett otroligt mysigt litet stadscentrum i medeltidsstil, en strandpromenad och fantastiska skaldjursrestauranger, både lyxiga med havsutsikt och charmiga restauranger i trånga gränder. Staden påminner lite om ett mini-Saint Tropez med sin jetset-atomosfär, yachter, palmkantade gator och utelivet, men har ändå småstadscharm och autentiska medeltida drag.

Brac är också en känd ö – särskilt på grund av stranden Slatni Rat, som är en av Europas mest fotograferade. Namnet Brac kommer sannolikt från ordet brentos, som betyder hjort på illyriska. Romarna kallade ön Bretia, och på den äldsta daterade kartan som återfunnits, från 400-talet, kallas ön Brattia. Stora delar av ön är täckt av tät vegetation med olivträd och pinjeskog. Brac består mestadels av kalksten, och ön uppkom under krita tiden för ca 100 miljoner år sedan.

En resa till Makarska rivieran är också en upplevelse för smaklökarna. Längs foten av Biokovo-bergen odlas både oliver och vindruvor. Du kan se fram emot god mat och dryck.


Höjdpunkter:
✓ Båtturer till öarna Hvar och Brac.
✓ Vinprovning hos en kroatisk familj.
✓ Sol och bad.

Status:
Fullt

Hotell

HOTEL METEOR ***
Kralja Petra Kresimira IV br 19
21300 Makarska

På Hotel Meteor bor man bekvämt, med kort avstånd till stadens strandpromenad, restauranger och barer. Hotellet har en pool inomhus och en saltvattenpool utomhus, dessutom bastu och en spaavdelning. Gratis solstolar och parasoller. Badkläder mot disposition. Det finns också poolbar och jacuzzi samt egen restaurang och kafé. Gratis wifi på hela hotellet.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag


Dag 1 – Ankomst och besök i Trogir (L, M)
Vi anländer till flygplatsen i Split och möter vår reseledare. Vår buss tar oss först till den lilla fiskebyn Trogir (ca 15 min) där det blir rundvandring och lunch. Vi besöker först den lokala frukt- och grönsaksmarknaden innan vi fortsätter till den gamla historiska stadsdelen. Vi får bland annat se Sankt Laurentius-katedralen som står med på Unescos världsarvslista. Sedan får vi lite egen tid vid Trogirs vackra strandpromenad innan vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang. Efter lunchen fortsätter vi till vårt hotell i Makarska, öster om Split (115 km, ca 1,5 h). På kvällen möts vi igen för middag på hotellet.

Dag 2 – Makarska (F, M)
Efter frukost utforskar vi den gamla delen av Makarska med lokal guide. Makarska är en liten men mysig kuststad, som är centrum för turismen på Makarskas riviera. Här finner du fina stränder, god mat och en rik historia i en stad som har mycket att berätta. Detta får du höra mer om under dagens guidning. Därefter blir det tid för lunch och att utforska staden på egen hand. Middag på hotellet.

Dag 3 – Ledig dag (F, M)
Dagen är fri att upptäcka staden på egen hand eller njuta av sol och bad. Middag på hotellet.

Dag 4 – Besök i Split (F, M)
Efter frukosten tar bussen oss till Dalmatiens huvudstad Split. Stadens charmerande gamla kärna växte fram runt kejsar Diocletianus stora romerska palats – ett av de största och bäst bevarade palatsen från romartiden. Här möter vi en lokal guide som visar oss de intressantaste delarna av palatset. Efter stadsvandringen blir det fri tid för lunch och shopping. För dem som vill röra lite på sig rekommenderar vi en tur upp till Marjan, stadens lunga. Härifrån har man en vacker utsikt över staden, bergen och omgivningarna. Vi återvänder till hotellet på eftermiddagen. Middag på hotellet.

Dag 5 – Imotski och vinprovning (F, enkel L, M)
Efter frukost gör vi en heldagsutflykt till Imotski, som är känt för den blå och den röda insjön. Sedan 1969 har dessa sjöar varit geomorfologiskt skyddade, och 1998 bekräftade en internationell forskningsgrupp bestående av tyska, österrikiska, schweiziska och kroatiska geologer, biologer, speleologer och hydrologer att sjöbotten i insjöarna ligger under havets yta och insjöarna förses med vatten från ett system med underjordiska kanaler. Som djupast är insjön 528 meter.
Efter guidningen reser vi vidare till familjen Grabovac för en enkel lunch och vinprovning. Tillbaka på hotellet tidig eftermiddag. Middag på hotellet.

Dag 6 – Heldagsutflykt med båt till Hvar och Brac (F, L, M)
Efter frukost promenerar vi från hotellet till hamnen i centrum, där vi går ombord på båten som denna dag ska ta oss till öarna Hvar och Brac. Hvar är känt för att vara den mest solrika platsen i Kroatien med sina 2 800 soltimmar per år. Vi får en guidning på öarna och äter en god lunch innan vi på eftermiddagen återvänder till hotellet. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 7 – Ledig dag (F, M)
Dagen är fri att utforska staden på egen hand eller njuta av sol och bad. Avskedsmiddag på hotellet.

Dag 8 – Hemresa
Bussen hämtar upp oss tidigt på morgonen och kör oss till flygplatsen i Split för en tidig återresa till Sverige.