Kungliga London- succén är tillbaka!

Nu har du chans att återuppleva succén från i fjol – res till London tillsammans med Svensk Damtidning i september.
Denna gången riktar vi fokus mot Prins Harry och Meghan, men givetvis också de andra brittiska kungligheterna.

Årets stora händelse i det brittiska kungahuset är bröllopet mellan Prins Harry och Meghan den 19 maj. Ju närmare bröllopet vi kommer, desto mer nyfikna blir vi på Prins Harry och Meghan Markle. På vår resa till London lär vi oss allt om bröllopet; vem gjorde brudbuketten? Vem designade Meghans klänning? Vi får också en inblick i Prins Harrys och Prins Williams uppväxt – var gick de i förskola och skola men också vad kungligheterna gör en vanlig vardag. Vi hinner också fördjupa oss lite i de andra brittiska kungligheterna. Och självfallet besöker vi prinsessan Dianas vackra gravplats vid barndomshemmet Althorp.

Under resan kombinerar vi såklart Londons sevärdheter med kungliga sådana. Vi upptäckter tillsammans kända platser runt om i centrala London. Följ med på en resa på kunglig guldkant!

Svensk Damtidnings chefredaktör, Johan T Lindwall, är med på resan för att berätta om det brittiska kungahuset. Vi har också med samma kunniga och svensktalande guide som sist, Helena, som genom sina många år i London har all kunskap om både staden och det kungliga.

Vi bor centralt i London på ett 4-stjärnigt hotell och vi kommer att ägna nästan fyra hela dagar åt att bekanta oss med de platser där kungahuset bott och rört sig. Vi kommer också att ha tid att upptäcka staden på egen hand, och inte minst få tid för lite shopping.

Höjdpunkter:
✓ Centralt beläget hotell
✓ Sightseeing i London
✓ Svensktalande guide
✓ Kungliga utflykter

Status:
Fullt

Hotell

Radisson Blu Edwardian Grafton Hotel
Adress: 130 Tottenham Court Road, London W1T 5AY
Närmaste tunnelbanestation: Warren Street station

Det lyxiga fyrstjärniga hotellet Radisson Edwardian Grafton Hotel ligger i Londons West End, bara några få minuter från Oxford Street. Hotellet har en trevlig och varm atmosfär. Inredningen har hämtat inspiration från kolonialtiden med influenser av modern konst, bland annat asiatisk. 

Alla rum är praktfullt inredda med specialbeställda tapeter och italienska designstolar. I rummen finns satellit-TV och badrum i siciliansk marmor. Luftkonditionering finns.

De 330 rummen och sviterna är ergonomiskt designade för att ge gästerna en komfortabel upplevelse. Det moderna hotellets reception har öppet dygnet runt. Det finns även ett litet fitnesscenter på hotellet.

Detta centrala fyrstjärniga hotell ligger fantastiskt, nära Regents Park, The British museum, Oxford Street, Soho, Madame Tussauds och både Kings Cross och Euston Station.

Frukosten består av en engelsk buffé.

 

Program

Var uppmärksam på att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F= Frukost     L= Lunch     M= Middag

 

Dag 1 – Avresa (M)
Avresa från Stockholm eller Köpenhamn. När vi ankommit till London åker vi gemensamt till hotellet. Dagen är fri åt egna aktiviteter.
På kvällen äter vi en välkomstmiddag tillsammans på en trevlig restaurang med gångavstånd från hotellet.

Dag 2 – Sightseeing i London med en kunglig touch (F, L)
Efter frukost blir det en heldagsutflykt i London där vi får sett flera av stadens mest kända attraktioner. Under dagen får vi en inblick i flera platser som är relaterade till Prins Harry och Meghan, samt andra kungliga medlemmar. Vi njuter av en publunch i äkta engelsk anda!

Dagen fortsätter sedan med ett besök på The State Rooms på Buckingham Palace eller Kensington Palace (detta bestäms på plats då vi måste ta hänsyn till tillgänglig kapacitet). Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen och resten av kvällen står till ditt förfogande.

Dag 3 – Windsor (F,L)
Efter frukost påbörjar vi dagens heldagsutflykt där vi besöker både Windsor Castle, St Georges Chapel och The State Apartments. Vi intar en trevlig lunch i Windsor. Vi har sedan satt av tid för att utforska och kanske shoppa lite på egen hand innan vi återvänder till hotellet på eftermiddagen. Kvällen är fri.

Dag 4 – Althorp (F, L, M)
Efter frukost besöker vi ”den ovala ön” och omgivningarna i parken Althorp där Diana är begravd. Gemensam lunch/afternoon tea. Vi är tillbaka på hotellet under eftermiddagen. På kvällen möts vi upp för en gemensam avslutningsmiddag på en väldigt trevlig restaurang.

Dag 5 – Hemresa (F)
Frukost serveras i vanlig ordning på hotellet. Dagen är fri fram till avresa mot flygplatsen.

Om England

England är en av de fyra riken som ingår i Storbritannien (United Kingdom). Trots att det bara är hälften så stort som Sverige till ytan, så är det ett av Europas folkrikaste länder.

England har ett maritimt klimat. Det innebär att vintertemperaturerna sällan går under noll grader och att vädret ofta är fuktigt med riklig nederbörd året runt. Englands milda väder påverkas bland annat av den varma Golfströmmen som för med sig värme in till landet, och av den nordatlantiska lågtryckszonen som ger ett blåsigt och ostadigt väder.

Allt regn gör att landet är mycket grönt och befolkningen har format ett landskap som består av  vackra trädgårdar, parker och romantiska hagmarker. Naturen i England består till större del av ett mjukt och böljande lågland.

England erbjuder en stor mängd kulturskatter och sevärdheter. I London finns vi de klassiska sevärdheterna som Buckingham Palace, Big Ben och det häpnadsväckande Madame Tussauds vaxkabinett. Utanför huvudstaden, i den sydvästra delen av England, finner vi Stonehenge – Englands kanske mest kända sevärdhet. Denna mytomspunna konstruktion från bronsåldern består av en cirkelformad stensättning omgiven av en ringgrav.

Det brittiska köket bjuder på många klassiker. Du har säkert hört talas om ”Afternoon Tea” och ”English Breakfast”. Den traditionella frukosten består av bacon, äggröra, stekta tomater, bönor, korv, rostat bröd och en kopp svart te. Årligen dricker britterna över 165 miljoner koppar te! ”Afternoon Tea” är en gammal brittisk tradition, då man dricker te och äter bland annat scones med marmelad och allehanda små bakverk. 

Höjdpunkter:
✓ Grönskande landskap.
✓ Många klassiska sevärdheter.
✓ Stonehenge.
✓ Huvudstaden London.
     
Huvudstad:
London.

Språk:
Engelska.

Invånare:
Cirka 65 miljoner.  London cirka 8,6 miljoner.

Tidsskillnad:
Sverige -1 timme.

Pass/Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man skulle behöva styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Brittiska pund. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och på restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Kyliga vintrar och milda somrar. I allmänhet fuktigare och varmare i väster, svalare i norr.

Telefon/ström:
Strömmen i England är 230V.  Eluttagens utformande kallas för typ G. Det är en brittisk stickkontakt. Du behöver adapter. Mobilnätet är oftast välfungerande.

Adapter:
För att kunna använda eluttagen behöver du en adapter. Den kan du köpa på flygplatsen före avresan.

Vatten:
Kranvattnet i London är drickbart.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 60 kr
Måltid (restaurang, billig) 140 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 570 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 13 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 40 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 40 kr
Kaffe (Cappuccino) 29 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i England: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i England
Tel: +44 20 7917 6400
E-mail: ambassaden.london@gov.se
Adress:
Embassy of Sweden
11 Montagu Place
London W1H 2AL
Storbritannien

Nödnummer:
112 används som nödnummer i England.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat