Julstämning i Berlin

Eftersom Berlin är huvudstad i julgranens hemland är vi alla trygga i förvissningen om att staden varje år förvandlas till ett juläventyr.
Juldekorationer, glühwein, korv och «pepparkakor» – allt är saker som bidrar till en god julstämning och ett trevligt avbräck i de annars hektiska julförberedelserna. Vi besöker flera av stadens mest berömda julmarknader, och vi kommer att ha en avskedsmiddag som följs av en klassisk konsert i barock stil, på slottet Charlottenburg.

Välkänd musik av Vivaldi, Pergolesi och Bach står på programmet. Som tillval erbjuder vi sightseeing. Vi kommer att promenera. Vi kommer att lära oss om hur man hade det i staden under det kalla krigets dagar, och vi lär oss om orsaker och sammanhang som gör att vi bättre förstår varför Tyskland återigen spelar en stor roll både politiskt och finansiellt.

Det spännande Berlin har något att erbjuda alla smaker: ett överflöd av konst, musik och kultur, otroligt intressant historia, ett myllrande folkliv och framstående restauranger.

Det blir också tid för att på egen hand t ex få köpt tidiga julklappar, medan du samtidigt njuter av spektakulära ljusshower, utbudet från alla matbodar, levande julmusik och ett julpyntat Berlin som glittrar vart du än går.
Duktige Nils Krister, som är guide och reseledare på resan, har lång efranhet och känner Berlin bättre än många andra.


«För mig har Berlin blivit en viktig stad! Jag är intresserad av litteratur, konst, historia och politik – staden ger mig det jag behöver av upplevelser och insikter för att komma vidare. Jag har arbetat mycket i den här staden – och glädjer mig åt att få dela mina erfarenheter med dig»

Följ med till Berlin och kom i julstämning!

Höjdpunkter:
✓ Flera av Berlins mest kända julmarknader.
✓ Tysklands historia och kultur.
✓ Klassisk konsert på Charlottenburgs slott.

Status:
Fullt

Hotell

WYNDHAM BERLIN EXCELSIOR HOTEL ****                                                                                  
Hardenbergstrasse 14, Charlottenburg
10623 Berlin

Wyndham Berlin Excelsior är ett 4-stjärnigt hotell som ligger i den eleganta stadsdelen Charlottenburg. Hotellet erbjuder ljudisolerade rum, platt-tv samt te- och kaffekokare. Rummen har luftkonditionering, minibar och värdeskåp, och är inrett med modern konst, guld- och silvertyger och fönster från golv till tak. I FRANKE Bar & Lounge erbjuds drycker och snacks. Apple-datorer med gratis internet finns i hotellets rymliga lobby. Här finns också ett välfyllt bibliotek. Excelsior Berlin ligger 5 minuters promenad från de livliga restaurangerna och barerna på Savignyplatz, samt från stationen Zoologischer Garten. Därifrån går direkttåg till Potsdamer Platz, Berlins centralstation och Berlins flygplatser.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost   L = Lunch    M = Middag

Dag 1 – Ankomst (L, M)
Vår guide och reseledare Nils Krister välkomnar oss och tar oss direkt från flygplatsen ut på en klassisk rundtur genom det julpyntade Berlin. En enkel lunch (baguette) serveras på bussen. Staden har så många sidor och berättelser. Berlin har ofta varit navet i världshistoriens händelser. Vi presenteras för dagens Berlin och människorna som bor och lever i denna bubblande stad. Vi får höra om stadens utveckling och om muren. På sightseeingturen ser vi de populäraste sevärdheterna, som t ex Kejsar Vilhelms minneskyrka (Gedächtniskirche), varuhuset KaDeWe, diplomatkvarteren, Potsdamer Platz, Gropius Bau, Checkpoint Charlie, Friedrichstrasse, Gendarmenmarkt samt den tyska och den franska domkyrkan, konserthuset, Nikolaiviertel, Alexanderplatz och tv-tornet (Fernsehturm), den berlinska domkyrkan (Berliner Dom), museumsön, boulevarden Unter den Linden, Brandenburger Tor, regeringskvarteren och parlamentshuset. Turen slutar vid hotellet på eftermiddagen där vi checkar in.
Vi sammanstrålar återigen för en promenad via julmarknaden vid Gedächtniskirche till en charmig Berlinpub för kvällens välkomstmiddag.

Dag 2 – Stadsvandring och DDR Museum (F)

Efter frukost tar vår duktige reseledare med oss runt i staden, både till fots och med allmänna färdmedel. Vi börjar dagen med en guidad tur på DDR Museum, och därefter tar vi oss vidare till Alexanderplatz för dem som önskar det.
På DDR Museum får vi en bra inblick i Östtysklands historia och politiska system. Som besökare får man en djupdykning i människornas vardagsliv.
Man delas upp mindre grupper på max 20 personer och guidas genom utställningen (60 minuter). Deltagarna får en introduktion i östtysk historia, politiska system och vardagsliv.
Efter guidningen ges möjlighet att fördjupa sig i och upptäcka museet på egen hand.
Alexanderplatz är ett nav för både fotgängare och kollektivtrafik, och här finns allt från exklusiv shopping till en vidsträckt utsikt över Berlin. Alexanderplatz, som är uppkallat efter den ryska tsaren Alexander I, blev under kalla kriget Östtysklands centrum, i dag finns här samma lyx och överflöd som i andra storstadscentrum i väst.
Lunch och tid för egna strövtåg fram till eftermiddagen, då vi återigen möts vid hotellet och besöker ytterligare en av stadens julmarknader, Gendarmenmarkt. Vår reseledare Nils Krister hjälper gärna till med tips på bra restauranger/Kneipen för den som önskar detta. Kvällen är fri.
 
Dag 3 – Potsdam och avskedsmiddag med klassisk konsert (F, M)

Efter frukost tar vi S-bahn ut till Potsdam. Resan tar ca 45 minuter. I Potsdam njuter vi av de julpyntade gatorna och den lokala marknaden. Den som så önskar följer med på en promenad i Sanssouci-parken, som omger det slott som Fredrik den store lät uppföra som sommarresidens. Vi promenerar också i de holländska kvarteren – ett femtiotal röda tegelhus i holländsk stil som Fredrik Wilhelm I lät uppföra i mitten av 1700-talet för att inkvartera arbetskraft från Nederländerna. Potsdam är mycket charmigt och ett behagligt komplement till det hektiska Berlin. Lunch och tid på egen hand.

Tidig eftermiddag blir det avresa till Charlottenburgs slott där vi besöker den vackra julmarknaden utanför själva slottet innan vi går in för att avnjuta avskedsmiddagen med efterföljande klassisk konsert.

Slottet Charlottenburg är den perfekta platsen för barockmusik och klassiska konserter. I de praktfulla salarna serveras en trerätters middag som presenteras av en konferencier och under lätt underhållning av kvällens musiker. Efter maten väntar Berliner Residenz Orchester på sin publik för att i historiska dräkter framföra några av världens vackraste musikstycken på ett mycket underhållande sätt.
Välkommen till en kväll för alla sinnen. Buss tillbaka till hotellet när underhållningen är avslutad.
 
Dag 4 – Hemresa (F)
Tidig frukost innan vi transporteras till flygplatsen för avresa hem till Sverige.