Holland i blomning

När det i början av maj fortfarande kan vara lite ostadigt väder här hemma i Sverige har som regel Nederländerna haft härlig vår ett tag. Uteserveringarna är öppna och vårblommor finns i vartenda gathörn. Vi ska möta våren och uppleva världens största trädgårdsanläggning.

När tulpanerna slår ut öppnar också dörrarna till ”Europas trädgård” –  och parken Keukenhof. Här svämmar det över av färger och dofter från över sju miljoner blommor, varav 800 olika sorters tulpaner, förutom liljor, örter och hyacinter. Det är en helt fantastisk anläggning, och även om man inte har speciellt gröna fingrar så är detta en upplevelse man inte ska missa. I år är parken öppen från slutet av mars till mitten av maj, och vi ska dit. Vi reser för att se tulpanerna i Keukenhof, uppleva vårstämningen i Haag och segla på kanalerna i Amsterdam.

Vi bor i Haag för att njuta av den typiskt nederländska atmosfären. Staden är huvudsäte för kungahuset, här finns gotiska riddarborgar, parlamentet och flera internationella domstolar. Här är gatorna breda och torgen stora, parkerna är många och vackra och våren är härlig. Vi promenerar runt staden för att lära känna den, och den som har lust att se sig om på egen hand får tid till det. Förutom utflykten till blomsterparken Keukenhof tar vi också en tur till kanalstaden Delft med den kända keramikfabriken samt en heldag i Amsterdam med mysig kanaltur och blomstermarknad. Detta blir garanterat minnesvärda dagar.

Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är.

Höjdpunkter:
✓ Blomsterparken Keukenhof med över 7 miljoner blommor.
✓ Kanaltur i Amsterdam.
✓ Nederländsk vårstämning och mys i Haag.

Status:
Fullt

Hotell

Ibis Den Haag City Centre ***
Jan Hendrikstraat 10 2512 GL Den Haag

Vårt hotell är ett fint 3-stjärnigt hotell i centrala Haag. Kort avstånd till alla servärdheter, restauranger och shopping. I hotellets restaurang serveras frukostbuffé varje dag, det finns en bar och wifi på hela hotellet. Rummen är modernt inredda och har tv, wifi och badrum med dusch.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost   L = Lunch   M = Middag

 

Dag 1 – Ankomst (M)
Vi anländer till Amsterdams flygplats Schiphol där vi blir uppmötta av vår svensktalande reseledare och körda direkt till vårt hotell i centrala Haag (ca 40 min). Vi checkar in om rummen är klara, innan vi går till en närliggande restaurang där vi äter lunch tillsammans. Efter lunch strosar vi genom Haags fascinerande smågator. Vi går förbi parlamentet med den vackra insjön och genom de små gränderna i gamla stan. Vi tar en paus vid ett av stadens många mysiga kaféer för att dricka något gott innan vi tar oss vidare. När vi är i Haag så kan vi inte missa världskända Panorama Mesdag av konstnären Hendrik Mesdag. Målningen är från 1881 och är 120 meter lång och 14 meter hög. Den ger en illusion av att man står inne i målningens sanddyner och ser på havet. En verkligt speciell upplevelse.
På kvällen blir det en 3-rätters välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 – Keukenhof (F)
Efter frukost åker vi till blomsterparken Keukenhof. Redan längs vägen (ca 40 minuter i buss) får vi se de oändligt stora och färgrika blomsterängarna som susar förbi med färgstarka ränder i rött, rosa, blått och gult. Ränder som går så långt ögat kan se och som består av miljontals tulpaner.

Dag 3 – Utflykt till Delft (F)
Frukost på hotellet. I dag reser vi till kanalstaden Delft, där vi besöker den gamla keramikfabriken. Delft är särskilt känt för keramik med en koboltblå glasyr, så kallad Delfts blauw (Delfts blå). Fortfarande tillverkas keramiken här efter gamla metoder och vi har möjlighet att köpa porslin direkt från fabriken innan vi går vidare till byns historiska centrum. Stadens smeknamn är ”Prinsstaden”, som kommer från en spännande historia vi får höra mer om på vägen.

Dag 4 – Amsterdam (F, L)
Frukost på hotellet innan vi sätter kurs mot Amsterdam (ca 50 minuter i buss). Vi får uppleva höjdpunkterna i den här livliga staden, inklusive ett besök där vi får se hur diamanter tillverkas, och en mysig kanalkryssning med lunch. Vi reser direkt från Amsterdam till flygplatsen och vidare hem till Sverige.


 

 

Klimat