Hjärtat av New York

Följ med på den ultimata resan till världsmetropolen New York. På en knapp vecka tar vi dig med genom hjärtat av storstaden där upplevelserna är större än någon annanstans.

Vi kommer att besöka stadens gröna lunga Central Park, den fashionabla Fifth Avenue, S:t Patrick’s Cathedral, Rockefeller Center, China Town, minnesmärket där World Trade Center en gång låg, pulserande Times Square och de mer lugna kvarteren Greenwich Village och Soho.

Vi tar båten ut till Liberty Island och får se den berömda Frihetsgudinnan på nära håll. Vi äter gott och njuter av både blues- och jazzklubbar.

Det blir gott om tid till shopping och att studera stadslivet – kort sagt ta pulsen på den här storstaden.

Sist men inte minst besöker vi Harlem och får uppleva en färgstark och fängslande gospelkonsert. En upplevelse man sent glömmer!

Fånga dagen längs New Yorks avenyer och njut av känslan att befinna dig i staden som aldrig sover!

Höjdpunkter:
✓ Centralt hotell på Manhattan.
✓ Middagar på blues- och jazzklubbar.
✓ Morgonmässa med gospel i Harlem.
✓ Ellis Island och Frihetsgudinnan.
 

Status:
Fullt

Hotell

Fairfield Inn & Suites New York Manhattan/Penn Station ***
325 West 33rd Street, Chelsea
NY 10001 New York  Tel: +1 212 563 0900

Modernt hotell som ligger centralt, i anslutning till Madison Square Garden och Penn Station. Här erbjuds du gratis wifi och en bar på taket med utsikt över stadens silhuett. Gästerna har även tillgång till gym, gratis tidningar, ett kontorscenter, dygnsöppen reception och en gruppresearrangör. Times Square ligger 10 minuters promenad från hotellet och Rockefeller Center är bara en 15-minuters tunnelbanetur bort.

Alla rummen är modernt inredda med en 37-tums-tv, kaffebryggare, kassaskåp, skrivbord, strykutrustning och eget badrum med hårfön.

Varje morgon serverar hotellet en kontinental frukost som grab-n-go-frukost. Hotellet har ingen egen restaurang. Takbaren The Skyline Rooftop Bar & Lounge erbjuder förrätter och drinkar, och här kan du beundra utsikten över staden.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

 

Dag 1 – Ankomst till New York (–)
Vi anländer till New York och kör direkt till hotellet. På vägen dit kommer reseledaren att informera om de kommande dagarnas aktiviteter. När vi har ställt ifrån oss väskorna tar vi en kort promenad i omgivningarna så att det blir lättare att orientera sig. Resten av dagen fri för att ta det lugnt och få möjlighet att anpassa sig till tidsskillnaden.

Dag 2 –  Rundtur på Manhattan (F, M)
Vi startar vårt utflyktsprogram i den här fantastiska metropolen som även kallas The Big Apple. Förmiddagens bussrundtur ger oss en god bild av den mest berömda av New Yorks fem stadsdelar – Manhattan. Manhattan består av olika distrikt: Financial District med Wall Street, de etniska stadsdelarna Chinatown och Little Italy med tydliga kulturella band, och bohemstadsdelen Greenwich Village med sin mysiga, avslappnade stämning och sitt stora utbud av restauranger.

Vi kommer bland annat att få se stadens gröna lunga, Central Park, som är 3,4 kvadratkilometer stor och årligen besöks av ca 25 miljoner människor som vill njuta av storstadens gröna centrum. Vi kör uppför den fashionabla Fifth Avenue som går utmed parken och har ett överflöd av läckra butiker. Vi kör förbi S:t Patrick’s Cathedral, en imponerande gotisk domkyrka, som är säte för den katolska ärkebiskopen i New York. Längre upp ligger Rockefeller Center, en av New Yorks klassiska skyskrapor, byggd 1939 i art déco-stil.

Vi fortsätter till Times Square, ett myller av ljusreklam och trafik, och vidare till de lite lugnare kvarteren Greenwich Village och Soho, där mindre gator och små, exklusiva butiker och gallerier skapar en trivsam stämning. Vi besöker Chinatown, den kinesiska stadsdelen med exotiska butiker och trevliga restauranger, och fortsätter till businessdistriktet Wall Street och Battery Park ut till vattnet på Manhattans sydspets.

Vi fortsätter rundturen med ett besök på 9/11 Memorial. Där World Trade Center en gång låg finns det i dag ett minnesmärke som upptar hälften av det ca 64 000 kvadratmeterstora området. Minnesmärket invigdes tio år efter terrorangreppet där 2 753 människor omkom, de flesta inne i World Trade Centers tvillingtorn. Där tornen stod ligger det nu två stora kvadratiska bassänger där vattnet rinner ner längs de mörkgrå sidorna natt som dag, vidare ner i ett – för åskådarna – bottenlöst hål. En symbolisk framställning av tornens fall och ödeläggelse. På bronspaneler finns namnen på alla dem som omkom 11 september 2001 ingraverade. Bassängerna är omgivna av en park med flera hundra träd som planterats för att ge platsen en känsla av hopp och återfödelse. Den norska arkitektfirman Snøhetta (som också bland annat har ritat den norska ambassaden i Berlin och operan i Oslo) har utformat paviljongen som fungerar som entré till minnesmärkets museum.

Rundturen avslutas vid Empire State Building där vi har entrébiljett om du har lust att uppleva byggnaden från insidan. Här uppe har man en fantastisk utsikt över Manhattan. Den 102 våningar höga byggnaden stod klar 1931, och lobbyn är en fint stycke art déco-arkitektur i blankputsad marmor.

Eftermiddagen disponeras fritt. På Times Square kan det finnas möjlighet att köpa teaterbiljetter till starkt reducerade priser. På Midtown Manhattan ligger New Yorks mest exklusiva gata, Fifth Avenue, och här ligger också Rockefeller Center. Längs Central Park på Upper East Side ligger ”Museum Mile” med tre fantastiska museer med konstsamlingar i världsklass: Museum of Modern Art, Metropolitan Museum och Guggenheim Museum. Det mesta är på gångavstånd, men området är stort och man är tvungen att välja vad man vill se.

Kvällen avslutas med middag på B B Kings Blues Club & Grill med levande musik.

Dag 3 –  Harlem Gospel Tour och brunch i Harlem (F, L)
Det är söndag morgon och tid för ett kyrkobesök. I Harlem, på norra Manhattan, får vi uppleva en färgstark och fängslande gospelkonsert under morgonmässan. Efter besöket äter vi brunch på en typisk Harlemrestaurang.

Dag 4 –   Frihetsgudinnan och Ellis Island (F)
Denna förmiddag kommer vi att se den berömda Frihetsgudinnan på nära håll. Båten tar oss ut till Liberty Island, en ö som förr i tiden användes av fransmännen till försvar av ”sitt land”. Liberty Island är i dag ett statligt område, och ön sköts av Park Rangers och förvaltas av National Park Service.
Statyn var en gåva från det franska folket till det amerikanska, som en symbol för frihet och rättvisa och som tack för vänskapen som hade utvecklat sig mellan Frankrike och USA i samband med den amerikanska revolutionen. I närheten av Frihetsgudinnan ligger Ellis Island, som var över 12 miljoner europeiska immigranters första möte med ”drömlandet i väst”.

Frihetsgudinnan ligger i inloppet till New York City, och är det första man ser om man kommer med båt till staden. Nuförtiden kommer de allra flesta med flyg och många kan se Frihetsgudinnan från planet, men det beror på vilken flygplats man landar på.

Kvällen är fri för egna aktiviteter. Reseledaren ger dig gärna tips på vad som finns att göra och uppleva.

Dag 5 –  Fri dag och jazzklubb (F, M)
Efter frukost är du fri att disponera dagen som du vill. Din reseledare tipsar gärna om vad man kan uppleva mer av. Kanske vill du utforska de bästa shoppingmöjligheterna? Kvällen avslutas på Blue Note Jazz Club med gemensam middag och underhållning.

Dag 6 –  Egen tid och hemresa (F)
Fri tid för egna aktiviteter efter frukost. Vi checkar ut från hotellet och kan lämna väskan här. Buss till flygplatsen avgår tidigt på eftermiddagen.

Dag 7 –  Ankomst till Stockholm
Vi anländer till Stockholm på morgonen/förmiddagen.

Praktisk information inför resan

Avgift vid resa till USA
Från och med den 12 januari 2009 krävs alla svenska medborgare som kommer till USA under Visa Waiver Program att ansöka om ett ESTA (elektroniskt system för reseauktorisering). Systemet är en godkännandeprocess online som utvecklats av USA:s regering för att kunna förhandsgranska resenärer innan de tillåts att resa in i landet.

ESTA – Vad är det?
ESTA är det elektroniska systemet för ansökan om uppehållstillstånd inför resan till USA. På engelska står ESTA för ”Electronic system for travel authorization”.

ESTA – Ansökan
Vi rekomenderar att du ansöker om ett ESTA-inresetillstånd senast 30 dagar före avresan till USA. Korrekt adress för att ansöka om ESTA är: https://esta.cbp.dhs.gov

Det du behöver för din ansökan är:
• Giltigt pass från Sverige eller något annat land som är undantaget från visum till USA.
• Giltigt kreditkort (Mastercard, VISA, American Express eller Discover – JCB, Diners Club).
• Din kontaktinformation.
• Information om din senaste anställning – om möjligt.

Så gör du med din ansökan:

1. Fyll i ansökan.
2. Skicka in ansökan.
3. Anteckna ditt ansökningsnummer.
4. Betala.
5. Se status för din ansökan: ”godkänd”, ”inte godkänd” eller ”under bearbetning”.

I de flesta fall blir ansökan godkänd snabbt, inom några sekunder.

En godkänd ESTA-ansökan är giltig i 2 år från ansökningsdagen.

Du behöver inte ha med dig ditt inresetillstånd i fysisk form. När ansökan är godkänd är du registrerad i databasen.

ESTA USA
Med ett godkänt ESTA-inresetillstånd kan du stanna i USA i upp till 90 dagar utan visum, på semester eller i affärer. Du kan också välja att resa igenom USA till ett annat land på ditt ESTA-tillstånd.

Vad ESTA kostar
Priset för att ansöka om ett ESTA-inresetillstånd är 14 dollar – cirka 110 kronor. Det ska inte behöva kosta mer. Men se upp – vissa sajter erbjuder att ordna med ESTA-ansökningar till betydligt högre pris.

Garanterar ESTA inresa?
Nej. När du kommer fram till USA – vanligen med flyg eller båt – kommer du att få fylla i en blankett och kontrolleras av en tjänsteman från tull- och gränsskyddet som även tar dina fingeravtryck och en porträttbild. Det är den personen som slutligen avgör om du får komma in i USA.

När du anländer till USA
Den amerikanska tullen utför rutinmässigt inspektioner av incheckat bagage, vilket innebär att din väska kan komma att öppnas för kontroll. Är den låst kommer tulltjänstemannen helt sonika att bryta upp den. Undvik därför att låsa din resväska eller använd ett så kallat TSA-lås. Ett TSA-lås är speciellt utformat för att säkerhetspersonalen ska kunna öppna det utan att skada väskan.

Tullregler
Tullverket har information om in- och utförsel av varor vid utlandsresor. Läs mer på deras webbadress http://www.tullverket.se/sv/privat eller ladda ner appen Tullregler.

Sjukförsäkring/Reseförsäkring
Reseförsäkring (upp till 500 000 USD) rekommenderas starkt (giltigt försäkringsbevis måste kunna visas fram), eftersom läkarbehandling och sjukhusvistelse i USA fort kan bli väldigt kostsamt. Bara akut hjälp behandlas utan försäkringsgaranti, och vidare behandling kan nekas utan försäkringsgaranti eller deposition. Amerikanska sjukhus och annan medicinsk hjälp håller generellt en mycket hög standard.

Skick och regler
USA är ett mångkulturellt samhälle med många religioner, vitt skilda politiska tillhörigheter och många subkulturer. Vissa kulturella element går dock igen. Amerikanska seder och bruk liknar dem man finner i Sverige. Det är alltså svårt att säga vad en ”typisk amerikan” är eller menar. De flesta amerikaner är vana vid att människor är olika och har olika syn på saker och ting. Nedan finns några tips om amerikansk kultur som kan vara bra att veta.

De flesta amerikaner är utåtriktade och vänliga. De tycker att det är naturligt att prata med främmande människor om de har något på hjärtat. Om man vill gå förbi någon säger man ”excuse me”. Det räknas som ohövligt att stöta till folk, och om det sker så ursäktar man sig (”sorry”).

Du kommer ofta att få höra ”how are you?”, ”how are you doing?”, ”how is it going?” eller något liknande när folk träffas. Det är oftast inte en inbjudan till att stanna och prata utan besvaras bara med ett kort ”good – how are you?” eller dylikt.

Alkohol
Många amerikaner dricker mindre än vad som är vanligt i Sverige, och många upplever det som opassande och obehagligt med berusade personer. Gränsen för att köpa och dricka alkohol är 21 år i hela USA. Du rekommenderas att alltid ha med legitimation om du önskar köpa alkohol, även på restaurang. Många ställen ber om legitimation även om du tydligt är äldre än 21 år. Vissa ställen kontrollerar alla, oavsett ålder.

Regler och flexibilitet
Amerikaner följer generellt sett regler och riktlinjer noga. Anställda som har kontakt med gäster har ofta små möjligheter att fatta egna beslut. Om du känner dig orättvist behandlad kan du be att få prata med chefen (”may I speak to your supervisor, please”). En ”manager” har större möjlighet att fatta egna beslut. Amerikaner skiljer ofta mellan vad som är ditt ansvar och vad som är deras ansvar – och känner inte nödvändigtvis något behov av att lösa problem som de tycker är ditt ansvar.

Några tabun
Amerikaner är känsliga för antydan till rasism och diskriminering i vid mening (inklusive funktionsnedsättning, religion osv). Använd aldrig ordet ”negro”, eftersom det räknas som kränkande. Använd i stället ”African-American”, eventuellt ”black” (mindre formellt). Dessutom används ”European-American”, ”Asian-American”, ”Hispanic” samt uttryck som ”Swedish-American”. Amerikaner är betydligt mindre komfortabla med kropp och nakenhet än man är i Sverige, speciellt om barn är närvarande. Det är inte okej att sola topless, och till och med små barn förväntas ha baddräkt – som täcker överkroppen på flickor. Undvik att svära eftersom många blir mer stötta av detta än man kan tro. Det kan ofta vara svårt att veta vad som är stötande när man talar ett främmande språk.

Språk
USA har inte något officiellt språk. Det finns inte heller något officiellt språkorgan. I praktiken är engelskan dominerande. Trots detta är det många i USA som endast talar lite engelska och använder sig av särskilt spanska men också asiatiska språk som förstaspråk. Myndigheter och organisationer använder ofta flera språk för information, t ex på blanketter, gatuskyltar med mera. På grund av en stor invandring från Latinamerika är spanskan utbredd.

Ström
110–120 volt AC, 60 Hz. Både spänning, frekvens och elkontakter skiljer sig från svensk standard. Amerikanska kontakter är tvåpunkts eller trepunkts. Elektronisk utrustning köpt i Sverige kräver adapter eller transformator, som bör köpas i Sverige på grund av begränsad tillgänglighet i USA. Utrustning som bara hanterar svensk spänning måste ha en transformator till 220–240 volt, medan apparater som kan hantera båda spänningarna bara behöver en adapter för att passa in i uttaget. En del utrustning kan också få problem med amerikans frekvens (t ex klockor). Se allmän märkning på utrustningen.

Telefon
Nödtelefon polis/brandkår/ambulans: Ring 911 (även från mobiltelefon).
I USA skiljer man på lokala samtal och långdistanssamtal. Slå 1 före numret för samtal utanför lokaldistriktet (long distance). Lokala samtal på fast telefon är inkluderade i fastavgiften. Slå 011-46 för att ringa från USA till Sverige. För att ringa från Sverige till USA, slå 00-1. Gratis telefonnummer inom USA börjar med 1-800, 1-855, 1-866, 1-877 och 1-888.

Ambassaden i Washington
Embassy of Sweden
2900 K Street, N W
Washington, DC 20007
Tel: +1 202 467 2600

Ambassadens ordinarie öppettider: måndag–fredag 08.30–17.00. Receptionen har lunchstängt 12.00–13.00. Om en nödsituation uppstår utanför ordinarie kontorstid, ring ambassadens växel och följ anvisningarna.

Mobiltelefon
De flesta nyare mobiltelefoner kan användas i USA. Äldre modeller fungerar oftast inte, eller har reducerad täckning. Europeisk standardmobiltäckning (GSM) är god i städerna och längs huvudvägarna, men varierar utanför städer och på landsbygden. Oftast följer mobilnäten i USA inte GSM-standard och GSM-näten är för närvarande under uppbyggnad. Det används en annan frekvens på GSM än i Europa (1900 MHz), men nyare mobiltelefoner hanterar som regel detta. De största GSM-operatörena i USA är AT&T, T-Mobile och Verizon.

Internet
De flesta städer och tätorter har internetkaféer och hotell med bredband. Trådlöst nät för bärbar PC blir allt vanligare på kaféer, hotell och andra ställen.

Kreditkort
Kreditkort är vanligt i USA och accepteras i de flesta affärer, restauranger och liknande. VISA, Mastercard, American Express och Diners Club är vanligast, men andra kort accepteras också i varierande utsträckning. På restaurang tar servitören med sig kortet och lämnar tillbaka det tillsammans med betalningsorder för underskrift.

Dricks
Dricks ges i större utsträckning i USA än i Sverige och utgör i många serviceyrken en betydande och förväntad del av lönen. Följande kan betraktas som en utgångspunkt för vad som är vanligt i USA: På restaurang med bordsservice förväntas 15–20 % i dricks. Detta är utöver ”moms” (sales tax). Observera att ett lägre belopp troligen uppfattas som ett uttryck för missnöje. En del restauranger lägger själva på dricks till notan för större sällskap, är detta fallet behöver du inte lägga på mer dricks. Ge ett par dollar till en bartender som blandar drinkar. Beräkna 10–15 % dricks till taxichaufförer. Pizzabud förväntar sig 3–5 dollar. Ge 1–5 dollar om en piccolo bär in ditt bagage (1–2 dollar per kolli). Det är omtänksamt att ge dricks till hotellets städpersonal, lägg gärna 2–3 dollar på nattduksbordet varje dag om du är nöjd. Det är vanligt att ge 10 %, upp till 20 %, i dricks till frisörer, massörer, på spa och liknande ställen.

Öppettider
Banker har vanligtvis öppet från 9.00 till 16.00 måndag till fredag. Affärer har öppet största delen av dagen till ca 21.00. Några företag har stängt på söndagar. Det är som regel möjligt att hitta dygnsöppna mataffärer och apotek i städerna.