Historiska Malta

Härliga stränder, kristallklart vatten, behagligt klimat, en fascinerande historia och inte minst vänliga malteser. Följ med oss på en historisk resa till den lilla ögruppen i Medelhavet.

Vi får bland annat uppleva huvudstaden Valletta och den gamla huvudstaden Mdina, havsgrottan Blå grottan, Dingliklipporna och det historiska området De tre städerna. Det finns också möjlighet till ett besök på ön Gozo, där livet levs i ett stilla och lugnt tempo. Följ med oss på en historisk resa till denna lilla ögrupp i Medelhavet.

Är du intresserad av historia, arkeologi eller geologi är Malta en skattkammare. Genom historien har bland andra fenicier, romare och araber krigat och påverkat historien här.

Vi bor bra på ett spahotell i St. Paul’s Bay, och med oss under resan har vi en reseledare med lokalkännedom som håller ihop gruppen och visar oss det äkta Malta!


Höjdpunkter:
✓ Malta har ett behagligt klimat.
✓ Färja till den orörda ön Gozo.
✓ Spännande historier och utflykter.

Status:
Fullt

Hotell

DOLMEN RESORT HOTEL & SPA ****
Qawra, St. Paul’s Bay, SPB 2402
Malta

Fint hotell som ligger vid havet i St. Paul’s Bay. Här erbjuds panoramautsikt över havet, privat strand utan extra kostnad, fyra pooler samt spa med bubbelbad, bastu och träningslokal.

Alla rum har telefon, wifi, kassaskåp, skrivbord, luftkonditionering, minibar, hårfön och satellit-tv.

Frukost serveras dagligen som buffé med ett stort urval. Hotellkomplexets fyra restauranger serverar en varierad kombination av maltesisk och Medelhavsinspirerad mat.

Du kan slappna av i en av temabarerna eller prova lyckan på hotellets kasino. Du kan hyra cykel, båt och vattenskoter i receptionen, och semesteranläggningen har också en dykarskola.

Den historiska hamnen i Valletta ligger 25 minuter bort med bil.


Dagsprogram

Observera att detta program är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Dag 1 – Ankomst
Avresa från Stockholm på eftermiddagen med direktflyg till Malta. Vi landar på kvällen och efter en liten busstur är vi framme vid hotellet i St. Paul’s Bay. Välkomstmöte med reseledare vid ankomst. Resten av kvällen är fri att tillbringa hur vi vill.

Dag 2 – Utflykt söderut med marknad (F, M)
Dagens utflykt går till den sydliga delen av ön, och vi börjar med ett besök i Blå grottan och området däromkring. Vi besöker också fiskeläget Marsaxxlokk med sina karakteristiskt färgade hus längs hamnen. Här får vi tid att utforska söndagsmarknaden och bara strosa runt i den charmiga staden. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Dag 3 – Ledig dag/Extra utflykt till Gozo (F)
Ledig dag för dem som önskar det.

Möjlighet till heldagsutflykt till ön Gozo med lunch (800 kr per person vid minst 15 deltagare). Utflykten måste beställas vid reservation av resan och betalas vid slutinbetalningen.

Efter en tidig frukost blir det en dagstur till ön Gozo. Vi sätter kurs norröver till Cirkewwa. Därifrån är det 20 minuter med färja till den trevliga hamnstaden Mgarr på Gozo. På Gozo går livet i en tyst och stilla lunk. En vacker och orörd ö som har ett fantastiskt landskap med gröna åsar, branta backar, smala bukter, unika utsiktsplatser och trevliga byar. Vi besöker staden Dwerja, där man tidigare hade den välkända klippformationen Azure Window (Det blå fönstret) som dessvärre rasade samman under en vinterstorm i mars 2017. Vidare till Gozos huvudstad Victoria, en labyrint av små gator och butiker. Invånarna kallar fortfarande staden Rabat, ett gammalt arabiskt namn som användes fram till 1887. Lunch serveras i staden Sannat. Det blir tid på egen hand for shopping och Gozo är känt för sina ullprodukter och handgjorda knypplingar. Vi kommer hem till hotellet sent på eftermiddagen.

Dag 4 – Halvdagsutflykt till Valletta (F)
Efter frukost blir det utflykt till huvudstaden Valletta. Vi besöker Upper Barakka Gardens i Valletta, där vi får en storslagen utsikt över hamnen Grand Harbour och de tre historiska städerna Vittoriosa, Senglea och Cospicua. Städerna höll stånd mot osmanerna under belägringen av Malta år 1565. Segern mot turkarna firades med att bygga den nya huvudstaden. Valletta uppfördes av den franska stormästaren av Johanniterorden, Jean Parisot de la Valette. Den engelska premiärministern Benjamin Disraeli beskrev Valletta som ”en stad av palats, byggd av gentlemen för gentlemen”.
Vi tar oss runt till fots och upplever stadens arkitektoniska pärlor. Johanneskatedralen var Johanniterordens huvudsäte. Riddarna tävlade i att utsmycka kyrkan mest överdådigt. Här finner vi det som många räknar som konstnären Caravaggios mästerverk: Johannes Döparens halshuggning.

Det blir tid för egen upptäcktsfärd i Valletta. Se hallen i Stormästarens palats med riddarrustningar och den imponerande Gobelinsalen – eller följ med på rundvisning i Casa Rocca Piccola, där du får ett intryck av hur de adliga levde på 1500-talet. Huset bebos fortfarande av samma adelsfamilj som stolt förevisar det. Vi reser tillbaka till hotellet vid 13-tiden.

Dag 5 – Ledig dag (F)
Ledig dag att njuta av vårt fina hotell eller utforska ön på egen hand.

Dag 6 – Halvdagsutflykt till De tre städerna (F)
Efter frukost gör vi en djupdykning i Maltas historia och besöker De tre städerna: Vittoriosa, Cospicua och Senglea. Vi kör förbi Cospucia på väg till befästningsstaden Vittoriosa, där vi beundrar de pittoreska byggnaderna och mysiga små gränderna. Vittoriosa, också känt som Birgu, har varit huvudstad på Malta. I dag bor det bara ca 3 000 personer här, men den forna storheten är synlig. Från den gamla hamnen tar vi en liten båttur genom de berömda kanalerna i hamnen. Senglea är den ostligaste staden på sydsidan av det som kallas The Great Harbour, och här får vi uppleva det vackra utkikstornet som ligger mitt i hamnen.

Dag 7 – Halvdagsutflykt till Mdina (F, M)
Efter frukost styr vi kosan mot den gamla huvudstaden Mdina. Staden omges av strikta arabiskbyggda murar, medan det inre är berikat av luxuösa palats av maltesiska adelsfamiljer. Bilar tillåts endast undantagsvis. Mdina kallas därför ”den tysta staden” och är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i världen, med sina trånga gränder och höga murar. Här besöker vi katedralen och den imponerande fästningen där vi njuter av panoramautsikten över större delen av ön. Senare fortsätter vi till Dingliklipporna och avslutar vid den botaniska trädgården San Anton. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 8 – Hemresa (F)
Efter frukost checkar vi ut från hotellet. En stor del av dagen är sedan fri, då vi åker till flygplatsen först på eftermiddagen. Hemresa till Sverige på kvällen.