Drömresan till Provence

Följ med till Provence och njut av det goda livet!

Vår reseledare, Finn Emilsen, jobbar till vardags som vinimportör, med fokus på vin från Provence. Det började med ett vinslott 2003, i dag representerar han mer än 150 vingårdar över hela världen. Men han känner fortfarande lite extra för Provence och tillbringar många veckor här varje år.

Du kan se fram emot många härliga dagar med stadsvandring i Nice, en tur till vackra Villefranche och, inte minst, dagarna på Château Mentone. Här bjuds det på god mat och dryck, picknick i skogen, eller kanske en cykeltur eller ett dopp i poolen? Att gå en vinkurs faller sig helt naturligt när man bor på en äkta vingård. 

Château Mentone är för övrigt en BIO-vingård och gör fina viner, som det ges möjlighet att köpa med sig hem några flaskor av.

Provence är känt för sin mat, sitt vin och sina parfymer, sin vackra och vilda natur och, inte minst, ljuset som har lockat många bildkonstnärer genom historien. Provence bjuder också på stenåldersgrottmålningar, romerska ruiner och andra byggnadsverk.

Finn Emilsen har de senaste åren guidat många turistgrupper i Provence och har god lokalkännedom. Han har också stor erfarenhet av grupper från Sverige då han har genomfört liknande resor för Icas räkning, när de fortfarande fanns i Norge. Innan han började som vinimportör ägde han en fabrik i Småland och pendlade mellan Oslo och Jönköping i åtta år.

För många är det en dröm att resa till Provence. Här kan man njuta av den vackra naturen, kulturen och det härliga klimatet. Därtill god mat och lokalt vin, så mer behöver vi väl inte säga?

Vi börjar vår resa i Nice och åker sedan vidare till Château Mentone för att njuta av det goda livet.

Följ med så visar Finn Emilsen dig sitt Provence!
 

Höjdpunkter på resan:
✓ Storstaden Nice och den charmerande lilla byn Villefranche.
✓ Inkvartering på vingården Château Mentone.
✓ God mat och dryck genom programmet (mycket inkluderas).

Status:
Fullt

Hotell

9–11 SEPTEMBER
Hôtel Univers * * *
2, rue de la Liberté, 06000 Nice, Frankrike

Hôtel Univers är ett bra turistklasshotell som ligger mitt i Nice, bara två minuters promenad från place Masséna och 600 meter från Promenade des Anglais. Gratis wifi finns tillgängligt överallt.

Alla rum har klimatanläggning, platt-tv med satellit-tv-kanaler, skrivbord och eget bad.

Hotellet serverar frukostbuffé varje dag. På första våningen finns en automat där du kan köpa kalla drycker, och en salong med tv för gästerna att ta igen sig i.

Från hotellet tar det bara fem minuter att gå till den gamla stadskärnan i Nice med den berömda blomstermarknaden på cours Saleya. Det ligger också inom tio minuters gångväg från kasinot Ruhl, köpcentret Nice Étoile och stranden.

11–14 SEPTEMBER
Château Mentone * * * *
401 chemin de Mentone, 83510 Saint-Antonin-du-Var

En typisk provensalsk vingård som ligger mellan havet och naturområdet Verdon, i ett område som anses vara ett av de finaste vinområdena i Provence och som bär på en rik historia.

Markerna stammar från 1033, då det ägdes av en lord av familjen Châteaurenard. Sedan dess har många kända familjer varit involverade i och utvecklat området. 1845 tog familjen Gasquet över, och startade och utvecklade några av dagens vinodlingar. Monsieur Gasquet var en mycket känd vinodlare och medlem i jordbrukskammaren, och han var den förste som startade en skola för just detta – i Var 1849.

Tiden går och år 2000 var det en kvinna från Lyon som önskade sig en vingård i Provence, och hon föll för Château Mentone. Madame Caille blev så förälskad i gården och området, med all historia, alla vinodlingar och omkringliggande skogsmarker, att hon med ekonomiskt bistånd från sin pappa 2003 köpte hela vingården.

Sedan dess har det hänt mycket, hela vinproduktionen har moderniserats, gården har renoverats och man har iordningsställt många fina rum för övernattande gäster. Självklart har man bevarat den gamla stilen och gårdens historia.

Det ena rummet är inte det andra likt, men alla har egen dusch och toalett. Gratis wifi ingår.
Hit kommer gäster från hela världen för att njuta av gott vin och god mat, liksom av platsen för allt vad den kan erbjuda och, inte minst, den unika gästfriheten som är förhärskande här.

Dagsprogram

Var uppmärksam på att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost     L = Lunch     M = Middag


Dag 1 – Ankomst till Nice (L, M)
Vi ankommer till Nice tidig förmiddag och åker direkt till hotellet som ligger centralt i Nice. Efter ankomsten till hotellet får vi något lätt att äta innan vi ger oss ut på en stadsrundtur. Gemensam välkomstmiddag på hotellet på kvällen.

Dag 2 –  Ledig dag i Nice (F, M)
Dagen är ledig för egna aktiviteter. Vår reseledare Finn Emilsen hjälper gärna till med tips om du önskar detta. Gemensam middag på kvällen på en lokal restaurang i staden.

Dag 3 – Villefranche och Mentone (F, L, M)
Efter frukosten checkar vi ut och reser vidare med ett härligt uppehåll i byn Villefranche, bara en kort bussresa från Nice. Vi äter lunch på en lokal restaurang med underbar utsikt över havet. Det blir också tid för en liten promenad i den här vackra byn. Sedan åker vi ut på landsbygden, till Château Mentone, där vi ska bo de närmaste tre nätterna (resan tar ungefär två timmar).
Gemensam middag på Château Mentone.

Dag 4 –  Vi njuter av det goda livet på Château Mentone (F, L, M)
I dag, eller nästa dag, blir det picknick i skogen, man kan också njuta av en cykeltur eller tillbringa tid vid poolen. Det finns också möjlighet att ta en vinkurs (inkl.) för dem som önskar det. Vi avnjuter alla dagens måltider – frukost, lunch och middag – på hotellet.

Dag 5 –  Vi njuter av det goda livet på Château Mentone (F, L, M)
Vi njuter av den här vackra platsen.
Alla dagens måltider – frukost, lunch och middag – avnjuts på hotellet.

Dag 6 –  Hemresa (F)
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker tillbaka till Nice för hemresa till Stockholm och Sverige.
 

Klimat