Det vilda, charmerande Sydafrika!

Följ med på en spännande rundtur bland Sydafrikas pärlor. På det här äventyret kommer vi att lära känna städerna Kapstaden och Johannesburg!

Under vår resa kommer vi att få se exotiska djur i sin naturliga miljö! Vi hoppas på att få se det som kallas The Big Five, det vill säga lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning, från våra öppna bilar på safariturerna. Vi ska besöka Godahoppsudden vars yttersta del idag är ett naturreservat. Här lever djuren fritt och du får förhoppningsvis se apor, zebror, antiloper, strutsar, hjortar, den mäktiga albatrossen och svarta örnen uppe i skyn.

Det finns gott om sevärdheter i Sydafrika. Landet passar dig som vill ha ut det lilla extra av din resa! Den gamla fängelseön Robben Island är idag en mycket populär turistattraktion. Det var här Nelson Mandela satt fängslad i arton år. På ön guidas du av före detta fångar och fängelsevakter. Ön är idag listad på Unescos världsarvslista.

Vi kommer att få en guidad tur i det som kallas townships, kåkstäder på svenska. Dessa stadsdelar byggdes under apartheidperioden. Här bodde den svarta befolkningen. Under besöket får vi uppleva en vardag som är långt från vår egen. Vi kommer att få lyssna på musik med äkta afrikanska rytmer.

Vi hinner även besöka den fantastiska vingården i Stellenbosch, åka linbana upp till Taffelberget och vandra runt i Kirstenboschs storslagna botaniska trädgård.

Från den här resan kommer du hem med många härliga minnen och nya erfarenheter!

Höjdpunkter:
✓ 4 olika fantastiska hotell.
✓ Besök på vingårdar med vinprovning.
✓ Guidade turer i ett township, en kåkstad.
✓ Fantastiska naturupplevelser.
✓ Smakrika afrikanska viner.
✓ Ett flertal safariutflykter.
✓ Varierande miljö och kultur.

Pris från:
33 990:-
Dagar:13
Ingår:
• Flyg t o r Stockholm/Köpenhamn–Kapstaden samt inrikesflyg under resan.
• 20 kg incheckat bagage + 8kg handbagage på flyget.
• Transport t o r flygplatserna.
• Aktiviteter, entréer och transport som specificeras i programmet ovan.
• Skandinavisktalande guide.
• Två nätter med frukost på Devon Valley Hotel, Stellenbosch.
• Sex nätter med frukost på Inn on the Square, Greenmarket Square.
• Två nätter på Entabeni Safari Conservancy, inklusive tre måltider.
• En natt med frukost på Sunnyside Park Hotel, Johannesburg.
• Fyra safariturer i Entabeni Safari Conservancy.
• Guidade turer i två townships (kåkstäder).
• Åtta luncher + två luncher på Entabeni (det vill säga lunch alla dagar, bortsett från den lediga dagen).
• Tre vinprovningar på tre olika vingårdar.
• Gemensam välkomstmiddag första kvällen i Stellenbosch.
• Entré till Godahoppsudden.
• Entré till Boulders Beach.
• Biljett till Robben Island Museum.
• Entré till Kirstenboschs botaniska trädgård.
• Tur och retur med linbana till Taffelberget.
• Entré till District Six Museum.
• Entré till Apartheid Museum.

Ingår inte:
• Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
• Övriga måltider och dricks.
• Anslutningsflyg från andra städer.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Hotell

Devon Valley ****
Devon Valley Rd, Devonvallei
Stellenbosch, 7600
South Africa

Hotell Devon Valley ligger mitt på vingården Sylvanvale. Du har tillgång till en härlig utomhuspool och en restaurang som serverar lokala viner och fantastiska specialiteter från Kapprovinsen.

Hotellet är elegant med kolonial inredning. Alla rum har luftkonditionering, litet värdeskåp, wifi, tv och badrum med badkar och separat dusch. Rummen på den södra sidan av hotellet har utsikt mot dalen, medan de rum som är belägna på den norra sidan har egen terrass med utsikt över vinodlingarna.

Sun Square Cape Town City Bowl ****
23 Buitengracht Street
8000 Cape Town
South Africa

Hotellet är beläget med närhet till stadens centrum och till det populära V&A Waterfront (2km). Läget på hotellet gör det lätt att utforska staden. Hotellet har 14 våningar med totalt 202 rum, samtliga modernt och ljust inredda. För den som vill koppla av finns en mindre pool på taket med en fantastisk panoramautsikt mot hamnen och Lions Head. Här kan ni även njuta av svalkande dryck i hotellets bar.

På SunSquare Cape Town City Bowl finns ett gym som är beläget på högsta våningen, här har ni utsikt över staden och det mäktiga Taffelberget. Hotellet erbjuder även en restaurang för den som önskar stanna kvar och äta sin middag på boendet.

Entabeni Safari Conservancy****
Vosdal Plaas, R520 Marken Road
0510 Golders Green
South Africa

Ravineside Lodge
Under våra första dagar i Johannesburg kommer vi att bo på Entabeni Safari Conservancy, i Ravineside Lodge. Ravineside Lodge heter så eftersom den byggts längs med klippväggarna. Du har en storslagen utsikt. Från det öppna soldäcket kan du också ägna dig åt fågelskådning.

Du har även tillgång till utomhuspool, restaurang och wifi. I rummen finns även vattenkokare och badrum.


 

Sunnyside Park Hotel ****
Princess of Wales Terrace, Parktown
2041 Johannesburg
South Africa

I grönskande omgivningar ligger Sunnyside Park Hotel i Parktown, Johannesburg. Det fyrstjärniga hotellet är modernt och erbjuder förutom fantastisk service även en utomhuspool, gym, takterrass och en grönskande trädgård. När man kommer till hotellet slås man genast av den eleganta atmosfären – det höga taket, den glänsande välpolerade receptionen och trätrappan som leder upp till rummen.

Alla rum är elegant och vackert inredda och utrustade med satellit-tv, litet värdeskåp, wifi, luftkonditionering och ett lyxigt badrum med hårfön.

På hotellet finns restaurangen Milner’s Restaurant som serverar många internationella maträtter varje dag. Här finns även en engelsk pub där det ofta arrangeras liveunderhållning.


 

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt, och att vissa ändringar kan förekomma.

F=Frukost, L=Lunch, M=Middag

Dag 1 – Avresa
Avresa från Stockholm med mellanlandning i Istanbul.Dag 2 – Ankomst Kapstaden (L, M)
Vi ankommer till Kapstaden där vi möts av en skandinavisktalande guide och vår buss. Vi körs till Neethlingshof Wine Estate, några kilometer från centrum i Stellenbosch. Här blir det lunch och vinprovning. Därefter åker vi på sightseeing i Stellenbosch och sedan till Devon Valley Hotel som ligger i hjärtat av vindistriktet. Här är vi omringade av grönskande vinrankor och olivlunder- och det är här vi bor våra första dygn i Sydafrika! i Stellenbosch. Områdets mäktiga byggnader vittnar om den nederländska storhetstiden här på 1600-talet. Under vår middag på hotellterrassen har vi en fabulös utsikt över de magiska Helderbergen.

Dag 3 – Vinstaden Franschhoek (F, L)
Efter frukosten åker vi på en sightseeing i vinområdet. Vi stannar vid Drakenstein Correctional Centre, det fängelse som Nelson Mandela 1990 släpptes fri från. Vidare besöker vi vinstaden Franschhoek, grundad av hugenotterna som kom hit på 1600-talet på flykt från Frankrike. Här vankas vinprovning! Idag räknas Franschhoek som Sydafrikas gourmethuvudstad och förutom fantastisk mat bjuder staden på många konstgallerier och eleganta butiker. Du får självklart möjligheten att köpa vin på flera butiker runtom i staden. Lunch intas på en vingård i en härlig atmosfär där vi får ytterligare en vinprovning. Middag sker på egen hand.

Dag 4 – Retur till Kapstaden, Robben Island (F, L)
Efter frukosten på Devon Valley Hotel får vi transport till Kapstaden. Vi åker direkt till det populära turistmålet Waterfront där vi äter lunch. Sedan tar vi båten till Robben Island, en ö belägen 12 kilometer från Kapstaden. Från slutet på 1700-talet blev ön använd för att isolera människor från omvärlden. Ön har nyttjats som tuberkulossanatorium och som fängelse för bland annat politiska ledare. Det var här Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Vi får en guidad tur runt ön medan vi får lyssna till gripande historier om de fruktansvärda förhållandena under apartheidperioden. Under denna rundtur får vi se cellen där Nelson Mandela satt.
När vi nått kajen till Waterfront blir det tid till att utforska de många butikerna runtom innan vi körs till vårt nya hotell, SunSquare Cape Town. Det finns många restauranger i området och middagen äts på egen hand.

Dag 5 – Godahoppsudden och pingviner (F, L)
Efter frukosten åker vi till Cape Point, Godahoppsudden. Naturreservatet Cape Point bjuder på en spektakulär utsikt och naturupplevelserna här är helt fantastiska! Här lever olika djurarter såsom strutsar, babianer och hjortdjur.
Vi äter lunch före mötet med pingvinerna på Boulders Beach vid Simon’s Town. Det är en härlig syn när de små pingvinerna tassar runt på stranden i sin naturliga livsmiljö!
Vi återvänder till hotellet under kvällen och middagen sker på egen hand.

Dag 6 – Ledig dag att upptäcka Kapstaden på egen hand! (F)

Dag 7 – Taffelberget (F, L)
Efter frukosten får vi transport till botaniska trädgården i Kirstenbosch, ett storslaget paradis! Här finns över 2 000 växtarter och många av dessa växer enbart här. Vi åker vidare till Taffelberget och tar linbana upp. Väl på toppen av Taffelberget äter vi en picknicklunch medan vi njuter av den fantastiska utsikten! Vi tar sedan linbanan ner igen och får transport tillbaka till hotellet. Middagen sker på egen hand.

Dag 8 – Guidad tur i township (F, L)
Vi reser från hotellet ca kl 9 för att först besöka District Six Museum. Vi stannar sedan i townshipet (kåkstaden) Langa där vi får följa med på en helt unik tur in till det område där större delen av den mörka befolkningen i Kapstaden bor. Vår sydafrikanska guide följer med oss runt och visar oss en helt annan värld än vad vi är vana vid. Här är atmosfären livlig och färgstark! Vi får se hur kvinnorna skapar fantastiska hantverk till försäljning på gatorna och förhoppningsvis även bjuder på afrikanska rytmer. Vi äter lunch i Langa och får öva på några av de nya meningarna vår guide lärt oss på lokalspråket isiXhosa (språket med klickljuden). Middag på egen hand.

Dag 9 – Ledig dag (F)
Idag har du möjlighet att utforska Kapstaden på egen hand!

Dag 10 – Safari (F, L, M)
Efter frukosten får vi transport till flygplatsen och flyger norrut till Johannesburg. Efter att vi hämtat ut vårt bagage körs vi till vårt nya boende i Entabeni Safari Conservancy. Dagens resa tar cirka 6 timmar med buss och flyg.

Vid ingången till Entabeni väntar öppna safaribilar på oss och det blir en safaritur fram till boendet tillsammans med en erfaren ranger som ger oss mer information om området.
Det vackra fyrstjärniga safaristället Entabeni Safari Conservancy ligger i Waterberg-regionen, mindre än en 3 timmars bilresa norr om Johannesburg. Reservatet är 22 000 hektar stort och här finns hela 5 ekosystem! Hela området är malariafritt och här lever bland annat The Big Five: lejon, buffel, elefant, leopard och noshörning. I öppna safaribilar tar våra kvalificerade och kunniga guider med oss på safaritur genom det storslagna naturreservatet. Efter den cirka 3 timmar långa safarituren äter vi middag på hotellet.

Dag 11 – Safari (F, L, M)
Idag kommer vi att få uppleva den magiska uppvakningen i reservatet! Vi åker ut på safari före frukost och från våra öppna bilar får vi se hur djuren vaknar till liv.
När vi återvänder till hotellet har vi god tid till både frukost och lunch samt eventuell avslappning vid poolen för dem som önskar. Kom ihåg att ladda kamerabatteriet inför eftermiddagssafarin! Middagen serveras på hotellet.

Dag 12 – Safari och Pretoria (F, L)
Även idag har vi en tidig morgonsafari. Väl tillbaka på hotellet äter vi frukost för att sedan få transport till Pretoria, den administrativa huvudstaden i Sydafrika. Vi får en guidad av staden, där vi även äter lunch innan vi checkar in på hotellet Sunnyside Park Hotel. Middagen äts på egen hand.

Dag 13 – Soweto och hemresa (F, L)
Idag blir det en heldagsutflykt som startar på Apartheid Museum och fortsätter vidare till Soweto, en kåkstad utanför Johannesburg. Under apartheidstyret blev Soweto byggt med det specifika syftet att hysa den mörka befolkningen som då jobbade för den vita befolkningen i Johannesburg men inte hade tillåtelse att bo i staden. Vi har med oss en lokal guide under dagen. Lunchen intas här i Soweto innan vi får transport till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.

Dag 14 – Hemkomst
Vi ankommer till Stockholm på förmiddagen.

Om Sydafrika

Sydafrika utgör sydspetsen på den afrikanska kontinenten. Dess vidsträckta land har flera lokala klimatzoner så klimatet är mycket varierande. Sydafrika gränsar till både Atlanten och Indiska oceanen. Så här långt ifrån Sverige är årstiderna omvända: hösten infaller i april–maj, vintern i juni–augusti, våren i september–oktober, och i december–mars är det sommar!

I det sydvästra hörnet av Sydafrika, i området runt Kapstaden, råder torrt Medelhavsklimat med huvudsakligen mycket torka och sol. Sydostkusten, som gränsar mot Indiska oceanen, är den våtaste delen av landet, medan merparten av Sydafrika har ett subtropiskt klimat. I bergsregionerna däremot faller det i vissa områden snö under vinterperioden.

I och med det varierande klimatet bjuder Sydafrika på en mångfald av natur och miljö. Längs sydostkusten finner vi subtropisk regnskog och i inlandet dominerar savann- och stäppvegetation, som i norr och väst övergår till halvöken samt öken.

Det finns gott om sevärdheter runtom i Sydafrika, och landet passar dig som vill ha ut det lilla extra av din resa! Strax norr om Kapstaden ligger Godahoppsudden vars yttersta del i dag är ett naturreservat. Här lever djuren fritt och du får förhoppningsvis se apor, zebror, antiloper, strutsar, hjortar samt den mäktiga albatrossen och svarta örnen uppe i skyn. Den gamla fängelseön Robben Island är i dag en mycket populär turistattraktion. Det var här Nelson Mandela satt fängslad i 19 år. På ön guidas du runt av gamla fångar och fängelsevakter. Robben Island finns i dag på Unescos världsarvslista.

Den sydafrikanska maten är fullkomligt olik vårt svenska kök med många färger och intressanta råvaror. Traditionella rätter tillagas i allmänhet i en trebent gryta (potjie) eller över öppen eld. Kött serveras därmed som regel i form av gryta eller grillat, tillsammans med majsgröt (mieliepap) potatis eller ris. De vanligaste grönsakerna som används är olika typer av betor, kål och pumpa. Komage anses vara en läckerhet och serveras ofta kryddad med curry tillsammans med små färskpotatisar och stekt lök. Boerewors är Sydafrikas variant av varmkorv, den är kryddstark och kolgrillas vid vägkanten för att sedan serveras i bröd med senap och tomatsås.


Höjdpunkter:
✓ Varierande klimat i hela landet.
✓ Spännande matkultur.
✓ Exotiska miljöer, djur och natur.
✓ Mångkulturellt.

Huvudstad:
Pretoria (regeringen), 1,7 miljoner; Kapstaden (parlamentet), 3,7 miljoner; Bloemfontein (högsta domstolen), 609 000 invånare.

Språk:
I Sydafrika talas elva officiella språk: afrikaans, engelska, ndebele, nordsotho, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu.

Invånare:
Drygt 56 miljoner.

Tidsskillnad:
Sverige +1 timme.

Pass/visum:
Nordiska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.

Valuta och kreditkort:
Rand (ZAR). De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Se till att inte lämna bort ditt kort utan att debiteringen sker vid bordet/kassan. Det finns många bankomater tillgängliga, var dock aktsam när du slår in din kod och gå gärna flera tillsammans när ni ska ta ut pengar.

Klimat:
Huvudsakligen stäppklimat (halvtorrt), subtropiskt på sydostkusten.

Telefon:
Svenska mobiltelefoner och simkort fungerar nästan överallt men i vissa områden på landsbygden kan det vara lite sämre täckning.

Ström:
220 V/230 V, samma som i Sverige. Här behöver svenskar dock en adapter.

Vatten:
Vatten- och avloppssystemen i Sydafrika är mycket väl utbyggda så att dricka vattnet direkt ur kranen är oftast inga problem. Detta kan avvika lokalt. Hör med din reseledare vad som rekommenderas. Mineralvatten, med eller utan kolsyra, finns att köpa i alla butiker.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 30 kr
Måltid (restaurang, billig) 60 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 250 kr
Vatten (33 cl, flaska) 5 kr
Läsk (33 cl, flaska) 7 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 15 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 18 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Vaccinationer:
Som turist finns inga tvång om vaccinationer inför inresa i Sydafrika. Ska du besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas dock att du se över dina stelkramps- och poliovaccinationer samt difterivaccinationen. Om du ska resa till Krugerparken eller andra högriskområden för malaria rekommenderas du starkt att ta malariaprofylax. Vid frågor eller mer information, kontakta din vaccinationsmottagning i god tid innan avresa.

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Sydafrika: tåg, buss, taxi.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Sydafrika, Pretoria
Tel: +27 12 426 64 00
Mejl: ambassaden.pretoria@gov.se
Besöksadress: I Parioli Complex 1166 Park Street
Postadress: Embassy of Sweden P O Box 13477 Hatfield 0028 Sydafrika

Nödnummer:
Här är några telefonnummer som kan vara användbara om något skulle gå snett i Sydafrika. Notera att +27 inte behövs om du ringer från en lokal mobiltelefon.
• Polisen: +27 10111
• Akutvård: +27 10177
• Brand: +27 10111
• 112 fungerar också som nödnummer från mobiltelefon
Vi rekommenderar dig att läsa mer på landets ambassads hemsida samt läsa UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/1Stockholm ArlandaDet vilda, charmerande SydafrikaMer än 833 990:-BokaMer information

Information

Tillägg för enkelrum 5 390:-

 

Vi flyger med Turkish Airlines.