Det äkta Kina

Välkommen att följa med oss till Kina. I tio dagar kommer vi att besöka tre berömda städer. Vi möts av ett myllrande folkliv, gamla traditioner (inte minst mattraditioner), kinesisk konst och kultur, men också det nya Kina. I alla städerna bor vi centralt, vilket ger oss möjlighet att uppleva saker på egen hand, utöver det fasta programmet.

Vår färd går först till staden Xi’an, som är en av Kinas äldsta städer. Här kommer vi att se ett av de föreslagna åttonde underverken, Terrakottaarmén, liksom Asiens största musikfontän vilket är en enorm upplevelse.

Sedan åker vi vidare till Pingyao, en av tre gamla kinesiska städer som finns med på Unescos världsarvslista. Här får vi uppleva en stad som inte förändrats sedan 1500-talet.

Till slut reser vi till Beijing, Kinas 3 000 år gamla huvudstad, med världsberömda sevärdheter som Kinesiska muren, Förbjudna staden och Sommarpalatset, bara för att nämna några.

Efter de fantastiska sevärdheterna väntar det berömda kinesiska köket på oss. Stadens många restauranger tar oss på en kulinarisk resa med spännande smakupplevelser – från matstånden längs med trottoaren, där du väljer mat i köket, till lyxrestauranger där du bokstavligen kommer att känna dig som kejsaren själv! Och glöm inte den fantastiska shoppingen!

Vi tar höghastighetståget mellan platserna och bor på bra centralt belägna hotell i alla städerna, vilket ger oss möjlighet att på egen hand uppleva dem.
 


Vår fantastiska reseledare Erik kommer att visa oss sitt alldeles egna Kina. Tidigare resenärer kan inte nog lovorda Erik, och vi garanterar att du också får en helt oförglömlig upplevelse.


Höjdpunkter:
✓ Världsberömda sevärdheter inklusive Kinesiska muren
✓ Spännande smakupplevelser
✓ Populär reseledare
✓ Centralt boende

Status:
Fullt

Hotell

Xi’an: Grand New World Hotel **** (2 nätter)
Adress: 172 Lianhu Rd, Lianhu, Xi’an

Hotellet ligger i centrala Xi’an. Hotellet har inomhuspool och träningsstudio, restaurang och bar. Rummen har Wi-Fi. 

Kylin Grand Hotel **** (2 nätter)
76 Chenghuangmiao Street, Pingyao

Hotell centralt beläget i Gamla stan. Här har gästerna tillgång till Wi-Fi, litet kassaskåp, hårfön, luftkon-ditionering, bastu samt en inomhuspool.

Beijing: Capital Hotel **** (4 nätter)
Adress: 3 Qianmen E Street, Dongcheng Qu, Beijing Shi

Ett förstaklasshotell i modern, luxuös stil. Det ligger nära historiska sevärdheter och populära shoppingstråk. Det har inomhuspool och en stor trädgård. Rummen är stora och har tillgång till Wi-Fi.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan uppstå. Reseledaren informerar er vidare vid ankomst.

F = Frukost    L = Lunch    M = Middag

 

Dag 1 – Utresedag
Avresa från Sverige. Flygtid till Xi’an är ca tio timmar inkl flygbyte i Helsingfors. Middag serveras ombord.

Dag 2 – Ankomst Xi'an (L, M)
Efter tidig frukost på flyget landar vi på flygplatsen Xian Xianyang. Här möts vi av vår skandinaviskta-lande guide, Erik. Vi kan inte checka in på hotellet så tidigt, så vi börjar med sightseeing på en gång. Vi tar först en promenad på den gamla stadsmuren. Det finns också möjlighet att cykla på den. Därefter åker vi till Stora vildgåspagoden, en buddistisk pagod som byggdes på 600-talet. Vi får även se Asiens största musikfontän. Efter lunch tar vi det lugnt på hotellet i några timmar. Middag.

Dag 3 – Xi’an – Terrakottaarmén (F, L, M)
I dag börjar vi med en tur till den världsberömda Terrakottaarmén. Armén är del av ett masoleum, där man byggt ett stort museum. Terrakottasoldaterna är i naturlig storlek och består av bränd lera. Armén gjordes på uppdrag av en tidigare kinesisk kejsare för att den skulle beskydda honom i livet efter detta. Lunch. Därefter besöker vi ett konstmuseum där vi får lära oss att skriva kalligrafi med pensel. Till mid-dag äter vi Kinas nationalrätt dumplings (jiaozi). På kvällen kan vi se en dans- och sångföreställning från Tangdynastin.

Dag 4 – Höghastighetståg till Pingyao (F, M)
I dag är förmiddagen ledig i Xi’an. Lunch ätes på egen hand. Ca kl 12 reser vi från hotellet till järnvägs-stationen för att ta höghastighetståget CRH till Pingyao. Resan är på 50 mil och tar 3 timmar. Middag äter vi i Pingyao.

Dag 5 – Pingyao (F, L)
Efter frukost går vi i Gamla stan i Pingyao. Staden grundlades för 2 700 år sedan och har kvar sin stil från Mingdynastin. Byggnaderna är 500 år gamla och välbevarade. Här får vi uppleva hur Kina var under kejsartiden. Gamla stan i Pingyao är med på Unescos världsarvslista och är en av de tre främsta äldre städer vi ska besöka. Vi besöker bl a stadsmuren och Kinas första bank, Rishengchang. Till lunch ska vi i dag lära oss att själva göra dumplings. Eftermiddagen är fri och middag äts på egen hand. Det finns många små restauranger i Gamla stan.

Dag 6 – Beijing – Sommarpalatset (F, L, M)
Efter en tidig frukost åker vi till järnvägsstationen och reser med höghastighetståget CRH till Beijing. Hela resan är på 70 mil och tar fyra timmar. Vi äter medhavd lunch på tåget. Väl framme i Beijing tar vi oss till idylliska Sommarpalatset, kejsarfamiljens tidigare sommarresidens, med dess konstgjorda bergs-toppar, vattenanläggningar och över 3 000 vackra hus, paviljonger och broar som är hopkopplade med Changlang, en 728 meter lång och vackert dekorerad, överbyggd gång. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi en fabriksförsäljning av kinesiska sötvattenspärlor. Middag äter vi nära hotellet.

Dag 7 – Beijing – Förbjudna staden (F, L, M)
I dag startar vi tidigt och börjar med att åka till praktfulla Förbjudna staden. Palatset har 9 999 rum och salar. Förbjudna staden är också världens största museum för orientalisk konst. Sedan tar vi oss till hutongerna och lär oss om vardagslivet där. Hutongerna är gamla bostadskvarter som präglas av långa byggnader, trånga gator och gränder. Vi åker cykeltaxi genom de smala gatorna. Lunch äter vi i ett kinesiskt hem. Därefter besöker vi en silkesbutik med tillhörande museum och lär oss om hur man pro-ducerar silke från kokonger. Givetvis kan man shoppa här; i butiken finns ett stort urval av alla slags silkesvaror till rimliga priser. Middag. Kvällens underhållning är en fantastisk akrobatikföreställning.

Dag 8 – Beijing, Den kinesiska muren (F, L)
Kinesiska muren står på dagens program. För de flesta Kinaresenärer är detta den verkliga höjdpunk-ten. Byggandet av muren påbörjades redan 300-talet f Kr, och muren sträcker sig i dag över 6 700 km från öst till väst. Att vara uppe på muren en vacker dag är en obeskrivlig upplevelse. På vägen dit besö-ker vi en fabrik som har specialiserat sig på cloisonné, ett otroligt arbetskrävande och fint hantverk med traditioner från Beijing. Lunch. På eftermiddagen går vi på shoppingrunda på den berömda
silkesmarknaden, som nog många kommer att uppskatta. Middag på egen hand.

Dag 9 – Beijing, ledig dag (F, M)
Dagen är fri. Ingen gemensam lunch. Reseledaren tipsar gärna om vad du kan hitta på. På kvällen blir det avslutningsmiddag på en flott restaurang som serverar pekinganka.

Dag 10 – Hemresedag (F)
Vi reser till Beijings flygplats och flyger tillbaka till Sverige, hemkomst samma kväll.
 

Praktisk information inför avresa

VISUM
Vi vill göra dig uppmärksam på att inresebestämmelserna kan ändras. Aller Travel tar inte ansvar för om följande information om inresebestämmelser eller krav på visum ändras med kort varsel. Det är resenärens ansvar att ha giltiga inresehandlingar till och att hålla sig à jour med gällande inresebestämmelser för respektive land.

Alla svenska medborgare måste ha visum för att komma in i Kina och passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

Visum ordnar du på egen hand och information och blanketter får du genom Chinese Visa Application Service Centre. Var noga med att läsa all information från dem gällande vad som krävs vid ansökan om visum. http://www.visaforchina.org

Är ditt pass giltigt?
För att få visum till Kina gäller:
• Passet måste innehålla minst ett helt och tvåsidigt uppslag för att man ska få visum. Visumet är en etikett som klistras in på en hel sida. Den andra sidan ska användas för stämplar vid in- och utresa.
• Passet måste vara giltigt 6 månader framåt i tiden från dagen för utresa ur Kina.
• Passet måste vara helt, får ej vara skadat eller sprucket.
• Kinas ambassad och konsulat kompromissar inte om dessa krav. Om ditt pass inte uppfyller kraven måste du skaffa nytt pass.

Som resenär ansvarar du själv för att ansöka om visum och att du har ett giltigt pass vid avresa till Kina.  Beviljad ansökan är giltig i 3 månader, så man kan inte ansöka om visum tidigare än 3 månader före avresa. Vi rekommenderar att du är ute i god tid, ca en månad före avresa. Pris för visum till Kina är vid dagens datum  kr 1 250:– för enkel resa och beroende på vilket slags visum man söker. På vår resa gäller vanligt turistvisum.

Vi kan inte ansöka om visum till dig men vi sammanställer information om ansökan när det börjar bli dags. De som inte har möjlighet att ansöka själva kan anlita visumserviceföretag.


VACCINATIONER
Krav och rekommendationer för vilka vaccinationer som gäller ändras ofta, vi ser därför gärna att du kontaktar din läkare eller närmaste vaccinationsmottagning för mer detaljerad information. Generellt gäller att alla är vaccinerade mot difteri, stelkramp och polio, eventuellt behöver dessa fyllas på om det gått lång tid sedan senaste vaccination.

 

Klimat