Budapest- kultur och historia

Ungern ligger i hjärtat av det gamla Europa och är välkänt för god mat, varma termalbad och vinerna som är folkets stolthet.

Budapest är en vacker kulturstad med mycket att se och uppleva. Floden Donau delar staden i två – Buda och Pest. På Buda-sidan ligger den gamla stan med smala gränder, branta backar och välbevarad arkitektur. Pest är stadens affärsdistrikt med breda boulevarder, teatrar och museer. Åtta vackra broar länkar samman delarna. Allt det här får vi uppleva på närmare håll när vi får en tur genom staden direkt när vi kommer från flygplatsen.

Förutom att vi ska lära känna staden ska vi också ge oss ut på utflykter. Vi ska besöka det kungliga Gödöllő-slottet, en hästshow i Lázár, samt en vinkällare i Etyek, där vi givetvis också får provsmaka.

Eftersom det också närmar sig jul kan det vara en bra idé att få undan lite av julklappsinköpen i en av stadens många affärer eller köpcentra. Budapest har ett stort urval butiker, och det finns goda shoppingmöjligheter här. 
Vi ska lära känna staden samtidigt som vi ska ha det trevligt med god mat och dryck. Vi bor centralt och bra, och har med oss vår populära svensktalande guide och reseledare, Krisztina Gergely.

Höjdpunkter:

✓ Kungliga slottet i Gödöllő.
✓ Middagskryssning på Donau.
✓ Den speciella ungerska maten och vinerna.

Status:
Fullt

Hotell

Zenit Hotel Budapest Palace ***
Apáczai Csere János u 7
1052 BUDAPEST

Hotel Zenit Budapest Palace ligger i hjärtat av Budapest, i Pests centrum, nära Váci utca, det mest kända och populära shoppingstråket i Budapest. Hotellet ligger i en unik byggnad från 1820, ritad av den berömde ungerske arkitekten Mihály Pollack som bland annat ritade Nationalmuseum.

Hotellet har en restaurang, en cocktailbar, mötesrum i olika storlekar, businesscenter, bibliotek, gym, jacuzzi, bastu och VIP-lounge.

Här finns 97 stora rum med 3 meter högt i tak, de flesta med utsikt över omgivningarna, och som ärfullt utrustade. Allt du kan kräva finns här: Tv, minibar, toalettartiklar, varma filtar, bekväma sängar, bar och gratis wifi. Alla rum har eget badrum med dusch eller badkar.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt, och att vissa ändringar kan förekomma.

F = Frukost    L = Lunch   M = Middag

 

Dag 1 –  Ankomst Budapest (L)
När vi har landat i Budapest beger vi oss rakt ut på en stadsrundtur. Vi besöker stadsparken och Hjältarnas torg och åker längs Andrássy-boulevarden där vi passerar operan och Stefansdomen. Därefter kör vi över Donau och fortsätter på Budasidan med slottshöjden och slottet, Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan. Sedan åker vi vidare till Gellértberget och stannar till på en utkiksplats med fantastisk utsikt över hela Budapest.

Vi äter lunch tillsammans och lär känna varandra bättre innan vi åker till hotellet och checkar in. Resten av eftermiddagen och kvällen på egen hand.

Dag 2 – Dagsutflykt till det kungliga slott i Gödöllő (F, L)
Efter frukost besöker vi det kungliga slottet i Gödöllő. Det är Ungerns största, med en rik historia och i en unik, kreativ stil. Kejsar Frans Josef och kejsarinnan Elisabeth hade sitt vår- och höstresidens här, och i hennes sovrum, Marmorrummet, har även kejsarinnan Maria Teresia bott. Kronan på verket är rokokohallen och trapphuset med de monumentala trappstegen som gav rum för dåtidens festligheter, konserter och bröllopsceremonier.

Efter slottsbesöket kör vi vidare till hästgården Lázár. Här välkomnas vi med pálinka (ungerskt fruktbrännvin) och pogácsa (ungerska ostscones) innan det blir en tur med häst och vagn. Från en läktare får vi se csikós (ungerska cowboys) visa sina färdigheter på hästryggen utan sadel. Uppvisningarna är fyllda av spänning och prestationer på hög nivå, ädla gester, lekfulla vändningar och humor.

Ungersk lunch serveras efter programmet. Transfer tillbaka till hotellet. Resten av eftermiddagen fri.

Dag 3 – Vinkällarbesök och vinprovning i Etyek (F, L, M)
Frukost på hotellet på morgonen och lite tid på egen hand innan vi åker mot vindistriktet Etyek-Buda som ligger cirka 25 km vänster om Budapest. Det är en historisk region för vinodling med gamla traditioner. Den kalk- och mineralrika jorden tillsammans med ett särskilt mikroklimat ger en unik smak till det torra, doftande vita vinet som framställs i området.
Gården är belägen i en av de vackraste delarna av Etyek. De 3,6 hektar mark som familjen odlar ligger runt gården. Hernyáks källare och vinterrass bjuder på ren landsbygdsatmosfär nära huvudstaden. Vi får en guidad tur på gården och i vinkällaren, och provsmakning av lokala viner. Lunch i gourmetrestaurangen, där vi får njuta av de utmärkta vinerna.

Transfer tillbaka till Budapest. Eftermiddagen på egen hand före kvällens middagskryssning på Donau.
Budapest har många ansikten. Denna pulserande stad lugnar ner sig lite på nätterna då lamporna lyser upp och en ny stad kommer ut ur skymningen. Donau, denna mycket viktiga och mäktiga flod, börjar i Tyskland och flyter genom många huvudstäder på sin resa till Svarta havet. Medan vi förtrollas av de upplysta sevärdheterna får vi höra berättas om berömda personligheter från den ungerska historien – kungar, drottningar, poeter, uppfinnare – och legender om floden Donau. Budapests panorama finns med på Unescos lista över världsarv.

Dag 4 – Hemresa (F)
Frukost på hotellet innan vi åker till flygplatsen och vidare hem till Stockholm/Köpenhamn.
 

 

Klimat