Bergen- staden mellan de sju fjällen

Följ med till Norge och Bergen – staden mellan de sju fjällen. Upplev historia i en trevlig blandning med fantastisk natur, djupa fjordar och höga fjäll.

Bergen är Norges näst största stad, och som europeisk kulturstad och världsarvsstad ger den dig upplevelser och kultur i världsklass. Som inkörsport till de norska fjordarna ger Bergen dig den ideala kombinationen av natur, kultur och intressanta stadsupplevelser. Bergen har under hela sin historia varit en ledande internationell handels- och sjöfartsstad, och var under landets storhetstid Norges huvudstad.

Bergen är känt för de sju fjällen som omgärdar staden, det livliga Fisketorget och Fløibanen som går till toppen av Fløyen. Vi ska givetvis uppleva det här. 

Vi gör också en vandring på Bryggen, som står på Unescos världsarvslista och som påminner om stadens historiska anknytning till Hansaförbundet, som är ett unikt fenomen i tysk och europeisk historia. Samarbetet mellan köpmän tvärs över landsgränserna inkluderade till slut nästan 200 kust- och inlandsstäder. Hansan, det tyska köpmansförbundet, upprättade utlandskontor på Bryggen 1360. I nästan 400 år var de dominerande i staden.

Vi tar bergsbanan upp till Fløyen, där vi får en storstilad utsikt över hela staden (om vädret är med oss) samt får uppleva den store norske kompositören Edvard Griegs hem, Troldhaugen.

När man är på Vestlandet finns det inget naturligare än att uppleva havet också. Vi tar därför havsvägen till Rosendal och Baroniet, i Hardangerfjordens mynning. Det är en vacker syn, både plats- och historiemässigt.

Bergen är en stad med småstadscharm och atmosfär.
Bergen gillar gäster, så staden är väl värd ett besök!


Höjdpunkter:
✓ Historisk Bryggevandring.
✓ Fløibanen och Edvard Griegs hem Troldhaugen.
✓ Båttur till Baroniet i Rosendal.

Status:
Fullt

Hotell

Scandic Ørnen ****
Lars Hilles gate 18
5008 Bergen

Scandic Ørnen är ett av stadens nyaste och största hotell med 368 stora, ljusa och moderna rum. Alla har badrum med antingen dusch eller badkar. Gratis wifi i alla rum.

Restaurangen Roast är populär både bland gäster och stadens lokalbefolkning. Bergens enda skybar ligger på 13 våningen, med fantastisk utsikt över staden och fjällen runtomkring.

Scandic Ørnen ligger centralt i staden, med kort avstånd till Centralstationen, Grieghallen, konstmuseer och Bergens nya simanläggning. 

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

F=Frukost     L=Lunch     M=Middag


Dag 1 – Ankomst och Bryggevandring (L, M)
När vi kommer fram till Bergens flygplats möts vi av vår reseledare och guide. Vi kör direkt till hotellet för en snabb och enkel lunch, innan vi beger oss ut på en historisk Bryggevandring.
På den här promenaden får vi följa med in i de smala passagerna på Bryggen, där vi får höra om kungar, hanseater och dagligt liv under medeltiden. Bryggen har varit utsatt för många bränder, den senaste så sent som 1958, och guiden kommer att berätta om de olika bränderna och om hur området efter varje brand blev återuppbyggt i samma stil som tidigare.
Välkomstmiddag på hotellet på kvällen.

Dag 2 – Fløibanen, panoramatur med buss och Troldhaugen (F, L)
Vi börjar dagen till fots och går genom Bergens historiska hjärta: Marken och Vågsbunnen. Här får vi höra om slaget på Vågen, bödelns hus och gamla straffanstalter. Vidare tar vi bergbanan till Fløyen, ett av Bergens sju fjäll, som ligger 320 meter över havet. Här kan man njuta av en fantastisk utsikt över staden och omgivningarna. Det blir också lunch på den traditionella Fløirestaurangen. Efter lunch kan de som önskar gå ner till centrum till fots, övriga tar bergbanan ner. I centrum fortsätter turen med buss. Nu får vi bland annat se Mariakyrkan, Bergens äldsta byggnad, och Bergenhus fästning med Håkonshallen och Rosenkrantztornet. När vi kör genom centrum ser vi också fisketorget, mathallen, teatern, stadsparken med alla konstmuseer och Grieghallen. Det blir även tillfälle till ett litet fotostopp under vägen.
Vi kör också en bit utanför stan, där vi får se kungafamiljens hus, Gamlehaugen, från bussen.

Till sist besöker vi Troldhaugen, kompositören Edvard Griegs hem, som byggdes 1885. Här bodde Edvard Grieg och hans fru Nina i 22 år. Villan ligger i pittoreska omgivningar vid Nårdåsvannet, och är i dag ett museum. Interiören är bevarad som den var då Grieg bodde där 1907, och man kan även besöka skrivarstugan och graven.
Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Dag 3 – Baroniet Rosendal – Hardanger med båt
Vi börjar dagen med en promenad från hotellet till strandkajen, på motsatt sida Bryggen. Därifrån åker vi med expressbåt från Bergen söderut genom de lokala fjordarna innan vi kommer till Rosendal som ligger vid mynningen till Hardangerfjorden, Norges näst största fjord. Här blir det ett besök på Baroniet Rosendal, som är Skandinaviens minsta slott och det enda i sitt slag i landet. Karen Mowat och Ludvig Rosenkrantz fick gården Hatteberg i bröllopsgåva, och här byggde de det lilla slottet som stod färdigt 1665. Inne på slottet får man se många olika stilepoker från 1665 till 1927. Baroniet är också känt för den storslagna landskapsparken med rosenträdgården och ett rikt kulturprogram med konserter, borggårdsteater, föredrag och konstutställningar. Här njuter vi också av en lunch med lokala råvaror innan vi tar båten tillbaka till Bergen.

Tillbaka i Bergen på eftermiddagen. Avskedsmiddag på hotellet på kvällen.

Dag 4 – Hemresa (F)
Tidig frukost innan bussen tar med oss till flygplatsen för hemresa till Stockholm.
 

Klimat