Algarve- sol, hav och tradition

Vackra Algarve är Portugals riviera med många badställen, långa gyllene sandstränder och charmiga småstäder som pärlor på en tråd.

Det är ett naturskönt område där vackra sandstensklippor sträcker sig upp ur den blå Atlanten, och i inlandet möter vi vingårdar, apelsinodlingar och olivlunder. Dessutom bjuder både området och landet på en lång och spännande historia.

Den 16 mil långa kusten har något för alla smaker, oavsett om du föredrar sandstrand eller branta klippor. Väster om Albufeira präglas landskapet av dramatiska klippor, österut är stränderna långa och breda. Längs hela kusten kan man njuta av blom- och citronodlingar, mandelträd och korkekar. Dessutom finns här många gamla städer – flera av dem grundades redan under romartiden – med vacker arkitektur. Vi besöker städer som Faro, Lagos och Silves, som har både sjöfartshistoria, storartad arkitektur, gamla kyrkor och pittoreska gamla stadskärnor.

Vi bor bra på hotell på semesterorten Albufeira. Härifrån gör vi utflykter till Faros, där vi tar en promenad genom gamla stan, till Silves med spår efter den arabiska tiden, och till Lagos, en av Algarves finaste städer, där de stora resorna till havs förbereddes.

Portugal är definitivt ett vinland med utsökta ädla droppar. Mest kända är portvinerna och Dourovinerna. Dessutom – vilket kanske inte så många tänker på – tillverkas det kork här. Barken från korkeken var en gång avgörande för en lyckad vinproduktion. I dag anses skruvkorkar och plast vara minst lika bra för att undvika att vinet oxiderar, men nostalgi och tradition gör att man fortfarande använder kork, och det ska vi få närmare inblick i.

Det portugisiska köket är känt för sina traditionella fisk- och skaldjursmenyer som är en njutning för både ögat och gommen, och under vår vistelse får vi uppleva vinprovning, goda måltider och sociala stunder.

 

Höjdpunkter:
✔ Korkens historia.
✔ Europas sydvästligaste punkt, Cabo São Vicente.
✔ Lokala traditioner (marknader, lokala råvaror, kork och vin).

Status:
Fullt

Hotell

Hotel Vila Galé Cerro Alagoa ****
Rua do Municipio, Lote 26
8200-96 Albufeira
Portugal

Hotellet ligger i hjärtat av Albufeira och bara 6 minuters promenad från stranden. Det är också gångavstånd till butiker, restauranger och barer. Alla rummen har klimatanläggning, satellit-tv och minibar, samt hårtork och gratis wifi.

Hotellet har både inomhus- och utomhusbassäng och en restaurang som serverar både traditionell portugisisk mat och internationella rätter. Här finns en varierad frukost, inklusive varma och kalla rätter samt ett urval färsk frukt. Hotellet har också en bar i brittisk stil.

Dagsprogram

Var uppmärksam på att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F= Frukost     L= Lunch     M= Middag


Dag 1 – Ankomst (M)
Vi anländer till Faro på kvällen. Här möter vi vår lokala skandinavisktalande reseledare och vår buss tar oss till hotellet i Albufeira (44 km). Efter ankomst och incheckning träffas vi för en gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 –  Lagos – Sagres och Cabo São Vicente (F, L, M)
Dagen startar med en busstur mot Portimão (ca 50 min), och vidare till Monchique. Området är välkänt för bland annat klimatet, källvattnet och den lokala alkoholen medronho. Vi stannar för lunch innan vi fortsätter till byn Sagres. Vi traskar genom gränderna här och besöker Europas sydvästligaste punkt, Cabo São Vicente. Vi återvänder till hotellet under sen eftermiddag. Middag på hotellet.

Dag 3 – Loulé och Faro (F, L, M)
Efter frukost sätter vi kurs mot Loulé (20 min) och den livliga matmarknaden. Sedan fortsätter vi till Faro, Algarves huvudstad, där vi tar en kort promenad i den gamla stan, besöker katedralen och får lite tid för shopping. Vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi åker tillbaka till hotellet. Eftermiddagen är lugn och ger möjlighet att njuta av hotellet och stranden. Middag på hotellet.

Dag 4 –  Ledig dag (F, M)
I dag har du möjlighet att utforska området på egen hand. Middag på hotellet. 

Dag 5 –  Korkvägen (F, M)
Vår buss tar oss til São Brás de Alportal (ca 40 min), som har en viktig roll inom den portugisiska korkproduktionen. I dag ska vi få veta mer om bylivet, naturen och traditionerna kring korkproduktionen. Tillbaka på hotellet vid lunchdags. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 6 –  Silves, Monchique och vingård (F, L, M)
Efter frukost kör vi genom det vackra och färgstarka Algarve mot Silves, som var huvudstad i Algarve när det var en morisk provins. Här finns en väldigt intressant historisk stadskärna. Vi besöker slottet, i morisk originalstil, och vi njuter av utsikten över staden. Sedan fortsätter vi mot byn Monchique på en vulkanisk klippa ca 900 meter över havet.
I slutet av dagens etapp tar vi också en liten sväng inom byn Caldas de Monchique, som är känd för sina spamöjligheter. Här har man badat i det termiska källvattnet ända sedan romartiden. Byn är också känd för den lokala alkoholen medronho. Vi besöker en lokal vingård där vi får smaka på några av vinerna.

Tillbaka på hotellet under eftermiddagen. Middag på hotellet.

Dag 7 – Ledig dag (F, M)
Ägna dagen åt att ta det lugnt eller göra något på egen hand. Middag på hotellet.

Dag 8 – Hemresa (F)
Dagen är fri fram till avresa mot flygplatsen på eftermiddagen för hemresa till Sverige.
 

Om Portugal

Portugal är landet med bara två olika årstider: sommar och en mild vinter. Landet är klimatmässigt indelat i två områden där vi i söder har ett varmt Medelhavsklimat medan de norra delarna bjuder på ett svalare kustklimat med mer regn. Klimaten i kombination med de många sandstränderna runt om i landet har gjort Portugal till ett populärt resmål och turismen är i dag en av landets viktigaste inkomstkällor.

Naturen är slående vacker med ett mycket omväxlande landskap bestående av stränder, öppna hav, berg, dalgångar och natur med vinrankor, mandelträd, fikonträd, olivträd, eukalyptusodlingar och korkträd. Här finns även stora städer och pittoreska byar. Landet är en pärla för naturälskare!

Du finner ett stort antal sevärdheter runt om i Portugal, allt från historiska monument och fantastiska landskap till omtalade städer. Strax utanför huvudstaden Lissabon finner du staden Sintra som med sin belägenhet på en bergstopp ser ut som något taget direkt ur en saga. Det pastellfärgade slottet Palácio da Pena väcker uppmärksamhet, med sin drömlika arkitektur räknas slottet som ett av de sju portugisiska underverken.

I den eleganta staden Estoril ligger Europas största kasino; det förtjänar ett besök även om du inte spelar!

Det portugisiska köket är ett ypperligt exempel på Medelhavsköket. Dess smakrika och fylliga rätter har fått stor inverkan från Portugals tidigare koloniala besittningar: piri piri (små, eldiga chilipeppar), svartpeppar samt kanel, vanilj och saffran är vanliga kryddor i det portugisiska köket. Tack vare sin väl utvecklade fiskeindustri har landet Europas högsta fiskkonsumtion per capita. Portugiserna är glada i sina desserter och det populära bakverket pastel de nata är utsett till Portugals nationalbakverk.

Höjdpunkter:

✓ Fantastiskt omväxlande landskap.
✓ Många soldagar.
✓ Det portugisiska kökets mångsidighet.
✓ Många sevärdheter.

Huvudstad:
Lissabon, drygt 550 000 invånare.

Språk:
Portugisiska. De flesta inom turismen pratar även engelska.

Invånare:
Ca 10 miljoner.

Tidsskillnad:
Sverige –1 timme.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass ifall man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
I Portugal möts vi av heta, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Medeltemperaturen under sommarmånaderna ligger på ca 23 grader medan vintermånadernas medeltemperatur är ca 12 grader.

Telefon:
Mobilnätet är generellt av god standard.

Ström:
Strömmen i Portugal är 230 V. Eluttagens utformande är europlug,  en europeisk standard (EN 50075), som gäller för stickkontakter. Den är konstruerad för att kunna användas i de flesta eluttag i Europa. Du behöver inte adapter.

Vatten:
Du kan dricka kranvattnet för det mesta, men det kan smaka annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du välja vatten på flaska. Man kan köpa mineralvatten på flaska med eller utan bubblor i alla butiker.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (restaurang, billig)        70 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel)   290 kr
Vatten (33 cl, flaska)          8 kr
Läsk (33 cl, flaska)         11 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl)         15 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska)        17 kr
Kaffe (cappuccino)         11 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Portugal: tåg, buss, taxi, spårvagn, vattentaxi och tunnelbana.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:
Svenska ambassaden i Lissabon
Tel: +351-213-942 260
E-mail: ambassaden.lissabon@gov.se
Besöksadress:
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
Lissabon
Postadress:
Embaixada da Suécia
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lisboa
Portugal

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Portugal.
Vi rekommenderar dig att läsa mer på landets ambassads hemsida samt läsa UD:s information om utomlandsresor på www.ud.se.

Klimat