Romantiska Donau

Följ med på en härlig kryssning till några av de vackraste platserna längs Donau. Vi åker med flodkryssningsbåt från Wien i Österrike till Passau i Tyskland. Detta är en kryssning du inte får missa! Vi seglar genom Wachaudalen som finns med på Unescos världsarvslista. Wachaudalen är dessutom centrum för Österrikes vinproduktion: här produceras några av landets mest kända viner. Vi besöker Mozarts födelsestad, Salzburg, innan vi reser tillbaka till Habsburgfamiljens huvudstad, Wien. Längs med floden upptäcker vi även andra fantastiska platser.

Vår reseledare på den här resan är Tone Mjøberg. Hon känner till trakten väldigt väl och är mycket beläst. Hon har arbetat som reseledare längs Donau i över tio år. Av henne kan vi lära oss mycket om de olika platserna vi besöker.

Höjdpunkter:
✓ Populär flodkryssning.
✓ Erfaren skandinavisk guide.
✓ Fantastiska utsikter.
✓ Flera stadsvandringar.

Status:
Fullt

Kryssningsfartyget

Båten M/S Der Kleine Prinz, Den lille prinsen, är populär bland skandinaviska resenärer. Den totalrenoverades under vintern 2016–17. Fartyget har hög standard. Här finns ett stort soldäck, bar, souvenirbutik och en vacker salong med panoramautsikt. Restaurangen serverar god mat och varje kväll arrangeras underhållning.

Båten har 45 hytter och en personalstyrka på 22 personer. Den har två däck: huvuddäck och övre däck. Övre däck har samma typ av hytter som huvuddäck men ligger lite högre upp över vattenytan. I de bakersta hytterna förekommer lite oljud från motorn. Alla fönster är öppningsbara med utsikt och hytterna är stora och komfortabla (16 kvadratmeter). Hytterna består av två enkelsängar, tv, värdeskåp och badrum med dusch och hårfön.

Du har helpension på båten, från middag första kvällen till och med frukost sista dagen, alla måltider serveras ombord på fartyget. Mot betalning kan man lämna in sin tvätt på båten. Övriga utgifter på fartyget kan betalas med Visa/Mastercard eller kontant i euro. Dryck ingår inte i priset, om det inte nämns uttryckligen i programmet.

Det finns trådlöst internet ombord på båten men det kan vara något begränsat. Det finns eluttag i väggen och strömmen är normal europeisk standard.

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

Resan är tyvärr inte handikappvänlig. För att kunna delta på denna resa måste man kunna gå längre distanser i normalt tempo. Resenären måste även kunna hantera sitt eget bagage.


Dag 1 - Avresa till Wien
Avresa från Sverige med ankomst till Wien på eftermiddagen. Vi checkar in på båten och gör oss hemmastadda i våra hytter. Efter ett informationsmöte, välkomstdrink och presentation av personalen startar vår resa längs floden. Den första etappen tar cirka tio timmar. Vi njuter av en god
middag på båten under kvällen.

Dag 2 - Melk–Linz
Båten lägger till i staden Melk. Här besöker vi det storslagna benediktinerklostret Stift Melk, som finns med på Unescos världsarvslista. Klostret ligger vackert på en liten höjd vid Donau och omges av en vacker park. Det har ett väldigt intressant museum och ett utsökt bibliotek med gamla
manuskript. Vi besöker även den fantastiska barockkyrkan. Klostret driver fortfarande en skola, som i dag har 900 elever, både pojkar och flickor.

Författaren Umberto Eco gav en av huvudpersonerna i sin kända roman ”Rosens namn” namnet ”Adso från Melk” som en hyllning till klostret och dess berömda bibliotek. Vi har även tid att besöka staden Melk, som ligger nedanför klostret.

Efter lunchen åker vi vidare med vår båt genom det vackra landskapet mot Linz. Under vinprovningen vi deltar i på färden blir det musikunderhållning. Vi seglar i ungefär elva timmar och passerar fyra slussar.

Dag 3 - Linz
På morgonen ankommer vi till Linz, staden där Adolf Hitler växte upp. Hitler hade stora planer för staden och ville att Linz skulle bli Tredje rikets kulturhuvudstad.

Under besöket i Linz finns det möjlighet att besöka koncentrationslägret Mauthausen-Gusen. Efter Anschluss 1938, då Tyskland annekterade Österrike, och fram till krigsslutet 1945 var Mauthausen-Gusen koncentrationsläger. Utflykten tar ungefär fyra timmar. På eftermiddagen har du tid att upptäcka Linz på egen hand innan båten går vidare på kvällen.

Dag 4 - Salzburg
Efter frukosten åker vi buss tillsammans mot Mozarts födelsestad, Salzburg. Det tar ungefär två timmar att åka genom det vackra landskapet. I fjärran ser vi de snötäckta alperna. I Salzburg får vi en guidad tur och har därefter tid att upptäcka staden på egen hand. Vi äter lunch tillsammans på en restaurang.

Omkring klockan 18 är vi tillbaka på båten. Under kvällen reser vi vidare mot tyska gränsen. Denna etapp tar cirka sju och en halv timme.
Vi passerar två slussar längs vägen.

Dag 5 - Passau
Efter frukosten reser vi med buss till Tyskland och besöker vackra Passau. Vi vandrar runt i det som kallas för De tre flodernas stad –Donau, Inn och Ilz möts här. Passau ligger i Bayern och är överväldigande vackert med storslagen italiensk arkitektur.
Det ligger vackert med borgen Veste Oberhaus i norr och pilgrimskyrkan Mariahilf i söder. Efter de stora bränderna i Passau på 1600-talet byggde arkitekter från Italien upp staden på nytt. Staden är residensstad och en blomstrande handelsstad, och har alltid varit en oas för konst och konstnärer.

I Passau ligger den pampiga Sankt Stephan-domen, som fungerar som domkyrka i regionen öster om Donau. I denna praktfulla barockkyrka finns världens största kyrkorgel.

Under eftermiddagen fortsätter vi vår resa, ner mot den vackra Wachaudalen och Dürnstein. Den här etappen tar cirka tretton timmar. Vi passerar flera slussar.

Dag 6 - Dürnstein
Vi lägger till i staden Dürnstein i den vackra Wachaudalen, som även den är med på Unescos världsarvslista över natursköna områden.
Vi befinner oss nu mitt i det som brukar kallas för Det romantiska Donau, området mellan Dürnstein och Melk. Här har vi de största vindistrikten i Österrike, och här produceras den populära druvan grüner veltliner.

Vi går på stadsvandring och får också uppleva en orgelkonsert i stadens vackra kyrka. I Dürnstein ligger även ruinerna av det slott där Rikard Lejonhjärta satt fängslad efter korstågen på 1100-talet. Vi får här möjlighet till vinprovning av regionens mest kända viner (mot en extra kostnad).

På eftermiddagen reser vi vidare tillbaka mot Wien. Denna etapp tar cirka fem och en halv timme.

Dag 7 - Wien
Fartyget ankommer till Wien under natten. Efter frukosten får vi en rundtur i Österrikes vackra huvudstad. Vi åker buss, men promenerar också. Vi får se praktfull arkitektur, rester av kejsartiden då familjen Habsburg styrde landet i över 600 år.
Lunchen intas ombord på båten.
Valfri utflykt på eftermiddagen.

Middagen äger även den rum ombord på båten. På kvällen finns möjlighet att gå på konsert i Kursalon.

Dag 8 - Wien–Stockholm
Efter en tidig frukost checkar vi ut från Der Kleine Prinz och åker till flygplatsen för hemresa till Sverige.