Julmarknadskryssning längs med Donau

Följ med och upplev den magiska stämningen på några av Europas vackraste julmarknader. Ombord på vår mysiga älvkryssningsbåt, Der Kleine Prinz, får du julstämning och god mat.

3 länder och 3 olika huvudstäder, som alla har olika julmarknader, ger fina minnen längs med Donau.

Höjdpunkter:
✓ Populär flodkryssning.
✓ Erfarna skandinavisktalande reseledare.
✓ Härliga julmarknader.
✓ Fantastisk mat ombord.
✓ Vi reser genom 3 länder och 3 huvudstäder.


Vår reseledare är Tone Mjøberg. Hon har bred kunskap, är välbekant med detta område och har lett resor på denna kryssning i över 10 år.
"Fantastiskt att få med sig hela tre länder och tre huvudstäder som alla är berömda för sina julmarknader!"
-Tone Mjøberg

I tillägg till Tone har vi även med oss vår svenska reseledare Marie Svanström.

Marie har arbetat som reseledare i Europa sedan början av 90-talet. Hennes intresse för att resa, att se nya platser och att lära känna nya människor och nya kulturer har alltid funnits där, och hon ser det som ett privilegium att kunna arbeta med det som intresserar henne mest.
 "Jag tycker ingen har sagt det bättre än Hans Christian Andersen som skrev: "Att resa är att leva", och det är väl bara att hålla med."  
-Marie Svanström

Status:
Fullt

Kryssningsfartyget

Båten M/S Der Kleine Prinz, Den lille prinsen, är populär bland skandinaviska resenärer. Den totalrenoverades under vintern 2016–17. Fartyget har hög standard. Här finns ett stort soldäck, bar, souvenirbutik och en vacker salong med panoramautsikt. Restaurangen serverar god mat och varje kväll arrangeras underhållning.

Båten har 45 hytter och en personalstyrka på 22 personer. Den har två däck: huvuddäck och övre däck. Övre däck har samma typ av hytter som huvuddäck men ligger lite högre upp över vattenytan. Eftersom vi är ombord på ett skepp vill det alltid förekomma vibrationer och ljud från båtmotorn. I de bakersta hytterna förekommer lite mer oljud. Alla fönster är öppningsbara med utsikt och hytterna är stora och komfortabla (16 kvadratmeter). Hytterna består av två enkelsängar, tv, värdeskåp och badrum med dusch och hårfön.

Du har helpension på båten, från middag första kvällen till och med frukost sista dagen, alla måltider serveras ombord på fartyget. Mot betalning kan man lämna in sin tvätt på båten. Övriga utgifter på fartyget kan betalas med Visa/Mastercard eller kontant i euro. Dryck ingår inte i priset, om det inte nämns uttryckligen i programmet.

Det finns trådlöst internet ombord på båten men det kan vara något begränsat. Det finns eluttag i väggen och strömmen är normal europeisk standard.Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

Resan är tyvärr inte handikappvänlig. För att kunna delta på denna resa måste man kunna gå längre distanser i normalt tempo. Resenären måste även kunna hantera sitt eget bagage.Dag 1 - Avresa till Wien
Avresa från Stockholm. Efter ankomsten till Wien åker vi vidare till vår mysiga båt Der Kleine Prinz. När vi har funnit oss till rätta i hytten så njuter vi av en välkomstdrink och får en presentation av kaptenen samt hans personal med en middag efteråt.

Dag 2 - Wien
I dag får vi uppleva den vackra kejsarstaden Wien, välkänt för sina praktfulla palats, sin vackra arkitektur och sina fina jultraditioner. Under en guidad tur får vi höra om stadens spännande historia. Wien har hållit sin traditionella julmarknad från 1290-talet, vilket gör den till en av Europas äldsta. Vi upplever julmarknaden runt det praktfulla Rådhuset. Här finner vi över 150 olika bodar som säljer allt från julpynt till varm Glühwein, en dryck som påminner om glögg.

Väl ombord på båten igen så äter vi lunch innan vi åker vidare mot Budapest. Eftermiddagen tillbringas ombord på båten och det finns möjlighet att vara med på en vinprovning. Middagen som serveras ombord under kvällen ackompanjeras av levande musik i fartygets bar.

Båten åker från Wien cirka 14:00 med ankomst i Budapest cirka klockan 05:00.

Dag 3 - Budapest
Efter en god frukost ombord på båten utforskar vi Budapest med en promenad i den vackert julpyntade huvudstaden. Det finns även möjlighet att besöka den berömda saluhallen. Denna marknadshall har funnits sedan 1800-talet, vilket gör den till en av Europas äldsta. Här inhandlar man kött, salami, olika korvar, gåslever, paprika och goda viner. Saluhallen är vackert pyntad till julen och en upplevelse att besöka.

Lunch serveras ombord på båten. Längs gågatan finner vi den berömda julmarknaden som består av över hundra olika typer av bodar uppbyggda i trä, med allt möjligt till försäljning. Här hittar du allt från mat och dryck till olika handgjorda produkter. Under eftermiddagen får vi möjlighet att upptäcka staden på egen hand. Budapest är ett paradis för dem som vill inhandla julklappar, kläder, skor och mycket annat.

Efter en lång dag i denna fantastiska stad så går vi ombord på båten igen och beger oss mot Bratislava. Vi reser från Budapest omkring 19:30.

Dag 4 - Bratislava
Under förmiddagen passerar vi den enorma slussanläggningen Gabcikovo-Nagymaros Dams. Vi njuter av en lunch ombord innan vi kastar ankar i Slovakiens huvudstad. Bratislava var länge hemstaden för familjen Habsburg som i århundraden styrde stora delar av Europa.
Sittande i ett minitåg får vi en guidad tur av Bratislava innan vi vandrar vidare till den gamla delen av staden. I dessa vackra kvarter upplever vi praktfulla byggnader, vacker arkitektur och många av stadens julutsmyckningar. Här får vi tid att utforska stadens julmarknad på egen hand innan vi reser vidare mot Wien.

Dag 5 - Wien
Efter frukosten checkar vi ut och lämnar båten och påbörjar resan hemåt.

Karta