Flodkryssning på Donau

Vi kastar loss och färdas på floden Donau genom vackra Europa. Under loppet av 11 dagar får vi uppleva 7 länder och 5 huvudstäder på den populära flodkryssningsbåten Der kleine Prinz.
Priset inkluderar ett digert utflyktsprogram, helpension och levande musik ombord på kvällarna. Resan erbjuder många höjdpunkter med spännande historia och olika kulturer, och hisnande vackra naturscenerier som seglatsen genom Järnporten där vi bl a får se stenskulpturen av kung Decebalus.

Vi blir också guidade genom Bukarest, Vidin, Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. I katedralen i Pécs lyssnar vi till en vacker orgelkonsert. Vi besöker även Vukovar i Kroatien, och utanför Belgrad intar vi en hemma hos-lunch på landsbygden.

Båten heter MS Der kleine Prinz, och totalrenoverades vintern 2016 så att vi kan njuta av nya inventarier med hög standard. Den har stort soldäck, bar, souvenirbutik och en härlig salong med panoramautsikt och restaurang med god mat och levande musik varje kväll. Alla hytter är utvändiga, stora och komfortabla (16 kvm) med fönster som kan öppnas upptill. Därtill två vanliga enkelsängar, tv, hårfön, deponeringsskåp och bad med dusch.

Detta blir en kryssning med många oförglömliga ögonblick.

Med oss på resan i juni har vi Echi Åberg som reseledare. Hon är svensktalande och har god erfarenhet av reselivet, både privat och som reseledare. På sina resor samlar hon inspiration till sin egen konst, då hon är väldigt intresserad av konst och kultur.

Vår reseledare i oktober är norska Tone Mjøberg. Hon är oerhört kunnig och har stor lokalkännedom om området. Hon har varit reseledare på flodkryssningen i över tio år.

”Behagligt sätt att få med sig flera länder och städer på kort tid.” – Tone Mjøberg.


Höjdpunkter:
✓ Vi reser genom 7 länder och 5 huvudstäder
✓ Nio utflykter är inkluderat i priset
✓ Helpension och underhållning ombord på båten
✓ Populär och erfaren norsk reseledare
✓ Stort soldäck där du kan njuta av solstrålarna

Status:
Fullt

Kryssningsfartyget

Båten M/S Der Kleine Prinz, Den lille prinsen, är populär bland skandinaviska resenärer. Den totalrenoverades under vintern 2016–17. Fartyget har hög standard. Här finns ett stort soldäck, bar, souvenirbutik och en vacker salong med panoramautsikt. Restaurangen serverar god mat och varje kväll arrangeras underhållning.

Båten har 45 hytter och en personalstyrka på 22 personer. Den har två däck: huvuddäck och övre däck. Övre däck har samma typ av hytter som huvuddäck men ligger lite högre upp över vattenytan. Eftersom vi är ombord på ett skepp vill det alltid förekomma vibrationer och ljud från båtmotorn. I de bakersta hytterna förekommer lite mer oljud. Alla fönster är öppningsbara med utsikt och hytterna är stora och komfortabla (16 kvadratmeter). Hytterna består av två enkelsängar, tv, värdeskåp och badrum med dusch och hårfön.

Du har helpension på båten, från middag första kvällen till och med frukost sista dagen, alla måltider serveras ombord på fartyget. Mot betalning kan man lämna in sin tvätt på båten. Övriga utgifter på fartyget kan betalas med Visa/Mastercard eller kontant i euro. Dryck ingår inte i priset, om det inte nämns uttryckligen i programmet.

Det finns trådlöst internet ombord på båten men det kan vara något begränsat. Det finns eluttag i väggen och strömmen är normal europeisk standard.

Dagsprogram

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag

Varje kväll serveras det tilltugg i baren från ca 22–22.30.

Här följer ett kortfattat program, reseledaren kommer att informera er ytterligare vid ankomsten. Vi förbehåller oss rätten att ändra i programmet om väder eller annat ställer till det.

Dag 1 – Ankomst Wien, Österrike (M)
Gruppen reser med flyg från Stockholm till Wien och ankommer mitt på dagen. Reseledaren och transferbussen träffar ni efter bagagehämtningen och resan till fartyget tar cirka 45 minuter.
Efter ankomst och incheckning serveras snacks/pizza i baren, ca kl 14:00. Det blir i samband med detta arrangerat ett informationsmöte för gruppen.

På kvällen får vi träffa kapten och hans besättning, och det dukas upp för en trevlig välkomstmiddag.

Dag 2 –  Wien, Österrike (F, L, M)  
Efter frukost blir det sightseeing i Wien både till buss och till fots. Lunch serveras ombord och sedan är eftermiddagen ledig. Det erbjuds valfri utflykt till det vackra slottet Schönbrunn. Det serveras en tidig middag ombord. På kvällen erbjuds en valfri klassisk konsert i ett av Wiens palats.
Cirka kl 23:00 kastar vi loss och seglar vidare.

Dag 3 –  Bratislava, Slovakien (F, L, M)
Efter frukost får vi en guidad tur av vackra Bratislava. Vi upplever staden till fots och från ett litet stadståg. Lunchen serveras ombord på skeppet. Tidig eftermiddag seglar vi vidare. Vi har en vinprovning av båtens viner.

Dag 4 –  Budapest, Ungern (F, L, M)
Efter frukost åker vi på buss-sightseeing i Budapest, och får uppleva både Buda- och Pestsidan (3,5 tim). Lunch. Eftermiddagen är ledig. Middag. Valfri utflykt på kvällen för att se en fantastisk folkloreshow.

Dag 5 –  Budapest, Ungern (F, L, M)
Denna dag står till fritt förfogande, men de som vill kan åka på valfri utflykt till konstnärsstaden Szentendre. Alla måltider serveras ombord. Efter lunch kan man delta i en valfri utflykt till en vacker gård på Pustan, där man bl a får se en fantastisk hästuppvisning som baseras på landets historia.

Dag 6 –  Mohacs/Pécs, Ungern (F, L, M)
Efter frukost ankommer vi till Mohács. Vi tar bussen till den gamla staden Pécs, där vi lyssnar på en orgelkonsert i den vackra katedralen och åker på sightseeing i staden. Det finns tid till att på egen hand utforska gågatan och dess små butiker och kaféer.

Dag 7 –  Vukovar, Kroatien och Novi Sad, Serbien (F, L, M)
Efter frukost promenerar vi i staden Vukovar. Det blir ett spännande och historiskt sett intressant besök med promenad genom staden. Här får vi höra lite om den komplicerade historien och krigen under 1990-talet. Lunch äts ombord på skeppet.
Vi ankommer sen eftermiddag till vi i Novi Sad som är Serbiens tredje största stad.
En valfri utflykt går till det historiskt intressanta klostret Krushedol samt erbjuder vinprovning i ett av regionens kända vinområden. Lunch.

Dag 8 –  Beograd, Serbien (F, L, M)
Efter frukost blir det bussfärd i staden och besök på fästningen Kalemegdan med ett kort stopp på Hotel Majestic. Vi tar oss ut på landsbygden och äter en unik hemma hos-lunch.
Ombord blir det middag och underhållning med serbisk folkdans.

Dag 9 – Järnporten (F, L, M)
Frukost. Hela dagen färdas vi genom det natursköna området Järnporten. Lunch. Vi passerar även en av Europas största slussar under dagen.

Dag 10 – Vidin, Bulgarien (F, L, M)
Efter frukost rör vi oss till fots i Vidin och besöker fästningen Baba Vida. Det finns tid för att på egen hand utforska staden. Det erbjuds valfri utflykt till det natursköna området Belogradchik.

Dag 11 – Bukarest, Rumänien och hemresa (F)
Vi njuter av en sista frukost ombord på skeppet innan vi checkar ut och kör mot huvudstaden Bukarest. Medan vi får vi en guidad tur av staden väntar bagaget på oss i bussen. Här ni även tid till att utforska staden på egen hand innan vi reser vidare mot flygplatsen och hem till Stockholm.

Begränsningar:
Resan är tyvärr inte handikappvänlig. För att kunna delta på denna resa måste man kunna gå längre distanser i normalt tempo. Resenären måste även kunna hantera sitt eget bagage.

 

Klimat

Tones blogg

Vår populära flodkryssning på Donau med skeppet MS Der kleine Prinz är en resa att minnas länge. Färden är så fullspäckad med härliga upplevelser att många har valt att göra om resan både två och tre gånger. Detta är en svårslagen utbildningsresa i historia och kultur!

Donau är Europas näst längsta flod och har sin källa i Schwarzwald i Tyskland. Floden flyter genom tio olika länder innan den mynnar ut i Svarta havet. Få resor kan ge så ett så stort antal fantastiska upplevelser som denna flodkryssning.

Hur ser då en dag ut på Der kleine Prinz?
Jo, jag vaknar till strålande sol efter en god natt sömn. Utanför fönstret ser jag gröna landskap och vackra hus med anann arkitektur än jag är van vid hemifrån. När jag tar en dusch och klär på mig märker jag att skeppet är på väg att lägga till. Under nattens lopp har jag sovit gott i en skön säng medan båten har förflyttat sig till ett nytt land som jag strax ska få uppleva mer av.

Restaurangen har stora fönster och vacker utsikt, och där finns ett urval av läckra rätter. Färska frallor och hemkokt sylt, eller kanske ägg och bacon smakar bättre? Möjligheterna är många, och jag väljer att avsluta med en kopp rykande färskt kaffe och en nybakad croissant.

Klockan 9 startar förmiddagens stadsrundtur i ett nytt land och en ny huvudstad. Från bussen ser jag vackra byggnader och fascinerande arkitektur medan guiden berättar om landets spännande historia. Under förmiddagens lopp tar vi också en liten rundvandring genom stadens centrum innan vi får lite tid på egen hand. Här ser vi på nära håll mångfalden och olikheterna mellan de olika kulturerna länderna emellan.

Vi återvänder till fartyget för en god lunch ombord. Här väntar ett stort urval av fräscha rätter på lokala och färska råvaror från länderna vi seglar igenom. Båten fortsätter sin seglats genom hjärtat av Europa. Jag betraktar det vackra landskapet utanför fönstret medan jag njuter av en läcker huvudrätt, trevligt bordssällskap och god frukt till dessert.

Efter lunch är det skönt att slappna av och njuta några timmar på soldäcket i en av båtens solsängar. Medan landskapet ändrar sig och små och stora städer försvinner i horisonten smuttar jag på ett glas gott vin. För några dagar sedan hade vi vinprovning ombord, i skeppets bar. Många fann där sina favoriter som de nu njuter av, det gjorde också jag. Serbiskt rosévin kan jag rekommendera.

Före middagen håller vår reseledare föredrag ombord i baren. Medan vi smuttar på en aperitif får vi höra om historien och den politiska situationen i vårt nästa land. Nu förstår jag plötsligt mer om varför det blev krig i det forna Jugoslavien i början av 1990-talet. Stora applåder och många frågor följer på föredraget, många tycker att det var mycket lärorikt och intressant.

Till middag väntar oss fyra spännande rätter. Det serveras alltid förrätt, soppa, huvudrätt och dessert. Dessutom dukas ost och kex samt olika frukter fram. Vi njuter av den goda maten medan vackra landskap passerar, vi ser solen sjunka ner över Donau. Under middagen diskuterar vi dagens föredrag, och jag tänker: Vilken innehållsrik och spännande dag.

Efter maten tränger vi oss in i båtens bar, där det spelas levande musik varje kväll. I dag är det också en folkdansshow innan båtens orkester spelar upp till dans. Efter en medryckande show är vi många som dansar av oss några kalorier innan det är dags att krya till kojs. När jag drar för gardinerna ser jag månen speglas i Donaus stilla vatten. Väl i säng tänker jag på vilken fantastisk dag det har varit. Så lärorikt och skönt det är att resa på det här sättet. Jag bor på ett flytande hotell som tar mig genom de vackra landskapen i Europa. Alla de sju länderna vi besöker har sin egen historia, vi upplever tre olika religioner på resan, olika språk och inte minst kultur och natur. Jag har fått smaka varierad och god mat från de olika länderna vi har passerat, och vi har haft gott om tid till att shoppa och även vandra runt lite på egen hand. Många bilder har jag tagit, och historierna kommer att leva kvar länge i mig.

Ja, denna resa med Der kleine Prinz är ett riktigt äventyr som har tagit mig till sju olika länder på elva dagar: Rumänien, Bulgarien, Serbien, Kroatien, Ungern, Slovakien och Österrike. Vi har fått höra om det osmanska riket och dess kamp för att inta Europa. Kejsarfamiljen Habsburg styrde från Wien. Dessa två imperier gjorde i århundraden Balkan till ett slagfält. Vi avslutar resan i Habsburgarnas kejserliga Wien. Här får vi även ta del av en fantastisk klassisk konsert i ett av stadens många palats.

Denna resa kan varmt rekommenderas och är en tur som du bara inte får missa – så många fantastiska minnen på bara elva dagar!