Costa del Sol – ett riktigt shoppingparadis

Ta en bit av Andalusien med dig hem! Det finns ingen anledning att komma hem tomhänt från en långtidssemester på Costa del Sol för det finns ett otroligt stort och varierat utbud av shoppingmöjligheter. I alla de lite större städerna kan du strosa fram på stora shoppinggator och längs kusten är strandpromenaderna kantade med diverse små, fina butiker. I de gamla delarna av Málaga, Marbella och Antequera hittar du pittoreska butiker i trånga gränder och i Puerto Banús fashionabla lyxbutiker som för de flesta av oss passar bäst till fönstershopping. I regionen hittar du också stora shoppingcenter och flera lokala marknader.

Numera är gågatan Marqués de Larios i Málaga ett välkänt och populärt shoppingstråk och inte längre bara ett insider-tips för fyndjägare. På den största shoppinggatan Avenida Ricardo Soriano, i jet-setens mecka Marbella, hittar du ett utbud som är något mer exklusivt – och dyrare. Intresset för mera hållbar konsumtion börjar synas också på Málagas gator i form av second hand och vintagebutiker. Spendera en god stund i någon av dessa och du kan hitta något helt unikt till ett riktigt fyndpris.

Vill du ha några av de mest typiska andalusiska souvenirerna packar du ner en god sherry, ett konstverk eller bruksföremål i keramik, något silversmycke eller olika vävda produkter. De bästa fynden gör du ofta i butiker som ligger en bit bort från de mest kända och populära sevärdheterna. Eller kanske på en marknad. När du är på långtidssemester på Costa del Sol bör du absolut gå på åtminstone en marknad, det är en upplevelse i sig. Varje ort med självaktning har sin egen marknad och dessa är utspridda över alla veckans dagar. Där hittar du diverse krimskrams, men det finns även möjligheter för att göra fynd. Och kom ihåg att pruta.

Fuengirola har en av Costa del Sols största och brokigaste loppmarknader, El mercado de las pulgas. På tisdagar erbjuder marknaden även mat, kryddor och typiska billiga spanska produkter och kläder. Om du är intresserad av vintage så bör du göra ett besök även på lördagen.

I regionen finns det också gott om stora, välsorterade shoppingcentra där det är lätt att spendera flera timmar eller en hel dag. Två av de största är Plaza Mayor Shopping Centre som ligger strax utanför Málaga och Miramar Shopping Centre i Fuengirola.