Vandringsresa till vackra Champoluc

Skidorten Champoluc ligger vackert vid foten av Europas högsta berg Monte Rosa, och kallas även ”Alpernas största hemlighet”. Idyllisk atmosfär, god mat och dramatisk natur kännetecknar detta område i Norditalien.

Vår resa har vandringar i vacker natur med hänförande utsikt i fokus. På vägen kommer vi att passera ombonade alpstugor där vi äter god lunch baserad på lokala råvaror som ost, soppa och vilt. Aostadalens geografiska läge mellan Italien, Frankrike och Schweiz påverkar förstås de lokala mattraditionerna.

Vi bor hela tiden på ett mysigt fjällhotell mitt i Champoluc och avnjuter tillsammans middagarna på hotellet.

För att delta i resan bör man vara van vid att vandra i fjäll och på hög höjd. Vi kommer att vandra 3–6 timmar om dagen, och vandringen kan bli krävande då vi går i terräng med brant stigning. Bra vandringsskor är ett måste.

Denna vandringsresan ligger på nivå 4 av 5. För mer information om de olika nivåerna klicka här.

Höjdpunkter:
✓ Att vandra i vacker natur med hänförande utsikt.
✓ Centralt beläget hotell.
✓ Duktig lokal reseledare.

Status:
Fullt

Hotell

Hotel Bellevue Champoluc ***
Route Ramey, 16A
11020 Champoluc AO
Italien

Trivsamt litet familjehotell i klassisk alpstil, byggt i grov sten och trä. Hotellet ligger mitt i byn, inte långt från linbanan som för oss upp i terrängen. På hotellet finns badmöjligheter och bubbelbad, liksom uppvärmd skidförvaring.

Alla rummen har trämöbler, badrum, minibar, tv och gratis wifi.

Restaurangen på Hotel Bellevue serverar typiska lokala rätter och hemlagade desserter. Det serveras även en rad italienska viner. Efter en dags vandring är det skönt att ta igen sig i biblioteket eller den mysiga gillestugan.

Dagsprogram

Vi vill göra dig uppmärksam på att programmet är preliminärt. Väder, vind och andra förhållanden påverkar dag för dag vilka vandringsleder som blir valda, så ändringar kan förekomma.

F = Frukost     ML= Matsäckslunch     M= Middag


Dag 1 – Ankomst (M)
Ankomst till Milanos flygplats Malpensa, där buss och reseledare möter upp oss. På väg till Champoluc berättar reseledaren om de kommande dagarna. Väl framme checkar vi in på Hotel Bellevue, som ligger centralt i staden, inte långt från linbanan som vi kommer att ta ut till vandringslederna. Under kvällens välkomstmiddag träffar vi även vår engelsktalande naturguide som kan berätta ännu mer om vad som väntar oss.

Dag 2 – Första vandringen (F, M)
Vår första vandringsdag blir inte särskilt krävande. Vi tar lokalbussen till byn Magneaz, där vi börjar vår första uppåtstigning. Vi vandrar längs med den gamla kanalen Ru Courthod, som grävdes på 1400-talet för att man skulle kunna bevattna fjällbetesmarkerna. Vi gör små stopp längs med vägen och vår guide berättar för oss om traditioner och historia, men kanske framför allt om djur och växter. Vi rör oss genom ett spännande landskap och ser betande djur och Monte Rosas bergsmassiv. Vid lunch besöker vi en liten bondgård där familjen Favre bjuder in oss till dukat bord med egenproducerad mat som ost, skinka och desserter för dem som önskar. Innan vi fortsätter vår färd får vi se lite av hur matproduktionen går till på gården och vi får möjlighet att köpa deras hemlagade delikatesser. Så går vi ner mot Lignod och lokalbussen som kör oss tillbaka till Champoluc. Middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 7,5 km, varav 2 km med stigning. Höjdskillnad: 350 m.

Dag 3 – Andra vandringen (F, M)
Efter en god natts sömn börjar vi dagen på landsvägen till Frachey, där vi tar bergbanan upp till Charcherioz på knappt 2 000 m ö h. Härifrån går turen vidare genom flera små walser-byar. Walserna var från början ett germanskt folk som under 400- och 500-talen följde de gamla handelsvägarna över Alperna för att slå sig ner i det här området. Här blir det många fototillfällen! Så fortsätter vi upp mot Mont de Saler som ligger på 2 300 m ö h. Här njuter vi av panoramautsikten över fjällmassivet Monte Rosa och den majestätiska bergstoppen Matterhorn. Så påbörjar vi nerstigningen och på vägen går vi via Vallone del Crest och byn Frantze. Här besöker vi Frantze le Rascard, som är ett bra exempel på hur man har renoverat de gamla alpstugorna och gjort om dem till mysiga restauranger. Här kan den som önskar äta lunch. Efter lunchen går vi genom en skog, och den sista biten går genom byn Mascognaz och så ner till Champoluc. Vi är framme vid hotellet sen eftermiddag. Middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 6 km, varav 2 km med stigning. Höjdskillnad: 400 m.

Dag 4 – Tredje vandringen (F, ML, M)
Vi äter frukost på hotellet och börjar vandringen från St Jacques. Vi passerar genom en vacker lärkträdsskog och kommer fram till Cime Bianche-dalen som ligger vid foten av Monte Rosa. Här blir det många fototillfällen! Vi fortsätter i maklig takt och kommer till byarna Beaubois och Fiery, där vi på det lilla hotellet Bellavista bjuds på förfriskningar och en hänförande utsikt. Härifrån fortsätter vi genom en liten dal, och efter dagens sista stigning gör vi ett stopp och äter av vår medhavda mat. Så bär det av nerför över vackra ängar i storslagen natur. Här får vi lära oss mer om de lokala kryddörterna. Vi är tillbaka i Champoluc på eftermiddagen och vilar upp oss lite på hotellet. Middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 6 km, varav 2,8 km med stigning. Höjdskillnad: 500 m.

Dag 5 – Fjärde vandringen (F, ML, M)
Detta blir resans längsta vandring där vi kommer närmare inpå det lokala djurlivet och får se betande djur i dessa vackra omgivningar. Ännu en gång tar vi lokalbussen till St Jacques och börjar vår stigning upp mot Lac Bleu. På vägen ser vi murmeldjur, stenbockar och olika fåglar. Vi pausar för att äta lunch vid Lac Bleu med vacker utsikt över Monte Rosas bergstoppar. Efter lunch rör vi oss hemåt, och vi är tillbaka i Champoluc på eftermiddagen. Middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 10 km, varav 4 km med stigning. Höjdskillnad: 600 m.

Dag 6 – Femte vandringen (F, M)
Några kanske kommer att känna av gårdagens vandring i benen, men vi biter ihop! Dagens vandring börjar med linbanan från Champoluc, och väl uppe följer vi stigar med mindre stigning tills vi närmar oss Rifugio Ferraro. Sista biten är brant men vi tar det lugnt och når tids nog stugan där vi får lunch och en underbar utsikt över området. Härifrån går det brant neråt mot St Jacques och vidare hem till Champoluc. Middag på hotellet.

Dagens vandring: ca 12 km. Höjdskillnad: 400 m.

Dag 7 – Sjätte vandringen (F, M)
Dagens vandring blir en lättare tur i terrängen runt Champoluc. Vi njuter av den härliga utsikten och stannar till vid en ombonad fjällstuga för lunch. Vi är tillbaka på eftermiddagen och då är det tid avsatt för lite kulinariska inköp att ta med sig hem. Middag på hotellet.

Dag 8 – Hemresa (F)
Vi äter frukost och stiger på bussen som kör oss till Milano och flygplatsen. Vi tackar för en innehållsrik resa med många intryck, smakupplevelser och härliga naturomgivningar.

Om Italien

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.