Vandringar i vackra Cinque Terre

Följ med på en otrolig vandringsresa längs klipporna vid Medelhavet, förbi idylliska byar, genom olivlundar och bland vinrankor.

Ligurien har utan tvivel en av Europas vackraste kuststräckor, med små färgrika byar som nästan klättrar uppför de dramatiska bergen. Vi vandrar längs den fantastiska kusten där vi omges av olivträd, vinrankor och vilt växande basilika. Vandringarna ligger på en medelnivå där vi hela tiden går i ett lugnt tempo, men du bör ha erfarenhet av att vandra i varierad terräng för att kunna njuta av den vackra naturen och vyerna.

På den här resan kommer vi även att ta båtturer längs kusten och får då tillfälle att beundra de mysiga hamnarna där det är tätt mellan fiskebåtarna och kaféerna. Vi bjuds på fina matupplevelser där det mesta kommer ifrån havet. Ligurien är känd för sin färska fisk och sina härliga skaldjur, sina friska och lätta vita viner, sin utsökta olivolja och självklart den väldoftande basilikan – en viktig ingrediens i pesto.

Vandringsturen ligger på nivå 3 av 5. Du bör vara van att vandra i skog och natur. Vissa partier kan vara krävande då vi delvis vandrar i terräng med mycket stigning. För mer information om de olika nivåerna klicka här.

Höjdpunkter:
✓ Centralt boende i HC Andersens favoritstad Sestri Levante
✓ Vi besöker de fem kuststäderna i Cinque Terre
✓ Fantastiska vandrings dagar i vacker natur
✓ Vi förflyttar oss till fots, via båt och lokala tåg

Status:
Fullt

Hotell

Grand Hotel Villa Balbi ****
Viale Rimembranza 1
Sestri Levante
 

Vi bor i ett villahotell i den charmiga staden Sestri Levante. Villan omges av en grönskande trädgård med bara en minuts promenad till stranden. Här njuter vi av den lugna atmosfären medan vi beundrar den fantastiska utsikten över Tigulliobukten.

Hotellet är inrett med antika möbler, romantiska kristallkronor och marmordetaljer. Alla rum är klassiskt inredda och har tv/radio, wifi, luftkonditionering, litet värdeskåp, minibar och badrum med dusch.

På Villa Balbi finner du även en utomhuspool, och hotellets egen restaurang serverar smakrika lokala rätter, skaldjursspecialiteter och hemlagade desserter som faller många i smaken!

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.

F = Frukost, L = Lunch, M = Middag
 

Dag 1 – Ankomst (M)
När vi anlänt till flygplatsen i Milano möts vi av vår reseledare. Under busstransporten till Sestri får vi mer information av reseledaren om vår kommande vandringsvecka. Vi checkar sedan in på hotellet och hinner vila en stund innan vi går en liten promenad i Sestri för att lära känna staden. På kvällen väntar oss en trerättersmiddag med lokalt vin på hotellet.

Dag 2 – Vandring och tågtur (F)
Vi reser söderut till Cinque Terre till den nordligaste av de fem städerna – Monterosso. Dagens vandring är enkel men börjar ganska tufft med en brant lutning uppåt (höjdskillnad: 230 meter). Vi vandrar till grannstaden Vernazza, och njuter av en otrolig utsikt på vägen. I terrängen stöter vi på en del trappor med både ojämna och höga trappsteg, men vi håller ett lugnt tempo och har god tid att njuta av de fantastiska omgivningarna. I övrigt vandrar vi i dag på grusstigar.

Vi kommer fram lagom till lunch och har då lite tid på egen hand att tillbringa här. Under eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till hotellet. Resten av dagen är fri att upptäcka Sestri på egen hand –  kanske genom att njuta av en kopp espresso på en av stadens många kaféer med utsikt över Stillhetens bukt.

Dagens vandring är på ca fem kilometer och tar ungefär två och en halv timmar.

Dag 3 – Tågtur och vandring (F)
Efter frukost tar vi tåget till den charmiga staden Camogli, från tåget har vi en fantastisk utsikt längs med kuststräckan. Väl framme i Camogli påbörjar vi dagens vandring som är något lättare än gårdagens, men vi kommer att stöta på en del trappor. Första etappen är San Rocco och härifrån vandrar vi vidare till Punta Chiappa. Vi tar sedan båt tillbaka till Camogli för att strosa runt i den trevliga staden och inta dagens lunch.
På eftermiddagen tar vi tåget hem till Sestri och resten av dagen är fri att upptäcka staden på egen hand.

Dagens vandring är på ca tre kilometer och tar ungefär två timmar. Höjdskillnad: ca 150 meter.

Dag 4 – Pestokurs (F, L)
I dag låter vi våra vandringsfötter vila! Istället öppnar hotellets kock sitt kök för oss och bjuder in till en kurs i hur man lagar pesto. Vi får lära oss om förberedelserna och tillagningsprocessen, och får flera nyttiga tips! Efter kursen är det hög tid för lunch – och självklart smakar vi på det vi varit med och lagat.

Dag 5 – Vandring och tågtur (F)
Detta blir vår sista dag i Cinque Terre. Efter frukost tar vi tåget till Corniglia – den kanske minst kända av de fem städerna i Cinque Terre. Staden har storslagen utsikt över havet. Från Corniglia går vår vandring ner mot havet och vi är framme i Vernazza lagom till lunch. På eftermiddagen besöker vi Manarola – staden som är känd för den klassiska Kärleksstigen, som går vidare till Riomaggiore.

Här har vi tid att belöna oss efter dagens vandring med en uppiggande kopp kaffe, eller kanske ett svalkande glas vin.

Dagens vandringsrutt, inklusive Kärleksstigen, har varit stängd en tid, men vi hoppas på att den ska ha öppnat på nytt. Om den fortfarande är stängd vandrar vi istället Manarola–Corniglia, en något längre och tuffare tur.

Dagens vandring är på ca fyra och en halv kilometer och tar ungefär två timmar. Höjdskillnad: ca 100 meter. Till en början går vandringen uppåt i smala trappor, och fortsätter sedan på stigar. Vi vandrar sedan lätt nerför där enstaka partier kan uppfattas som branta.

Dag 6 – Ledig dag (F)
I dag är det resans lediga dag! Kanske vill du slappna av och njuta av hotellets faciliteter? Eller utforska gamla stan i Sestri och drömma dig bort bland eleganta butiker och smala gränder. Eller passa på att unna dig själv en traditionell italiensk lunch på en av de många fiskrestauranger som finns i Sestri! Möjligheterna för din lediga dag är många.

Dag 7 – Båttur och vandring (F, M)
Vi går till Santa Margherita för att stiga ombord på båten till San Fruttuoso. Härifrån vandrar vi med vacker utsikt till Italiens mest exklusiva kuststad, Portofino. Många av de bilder som visas i italienska turistbroschyrer är tagna här.

Vid lunchtid är vi framme i Portofino och vi tar tillfället i akt och slår oss ner på en av uteserveringarna i hamnen. Här har vi tid till att njuta av den eleganta och avslappnade atmosfären som råder i staden.

Vår sista vandring leder oss tillbaka till Santa Margherita och härifrån tar vi tåget hem till Sestri. Under vår avskedsmiddag minns vi de många härliga intryck vi fått under veckan tillsammans!

På vandringen från San Fruttuoso till Portofino är det till en början ganska brant på jord- och grusunderlag med en del trappor, och fortsätter sedan enklare på vägen nerför. För de som önskar en längre vandring finns det möjlighet att vandra vidare i cirka en och en halv timme på den sex kilometer långa vägen längs havet från Portofino till Santa Margherita. För den som känner sig nöjd med den vandring man redan gjort finns det möjlighet att ta buss tillbaka. 

Dagens vandring är på ca fem kilometer och tar ca tre timmar.

Dag 8 – Hemresa (F)
Avresa från hotellet till flygplatsen för vidare hemresa till Sverige.

 

BUON VIAGGIO!
 

Om Italien

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/9Stockholm ArlandaVandringar i vackra Cinque TerreFullbokad, väntelista14 990:-Ring oss!Mer information

Information

Tillägg enkelrum 2 700:-

Vi flyger med Norwegian från Köpenhamn, med SAS från Stockholm.