Vandring i Dolomiterna

Följ med på vandringsturer i natursköna Dolomiterna, med storslagen utsikt, spetsiga toppar och frodiga alpängar.

Dolomiterna är en del av Alperna, och består av cirka 30 bergsmassiv i norra Italien upp mot gränsen till Österrike. Det är en väldigt speciell upplevelse att vandra bland bergen här.

Turerna upp i bergen går med linbanor genom ett imponerande naturlandskap. Oavsett rutt kan vi utlova härliga vandringar i ett av världens vackraste bergsområden. Under alla våra vandringar har vi förutom vår reseledare med en lokal auktoriserad naturguide som kommer att berika oss ytterligare med information om området. Området Dolomitti di Brenta har stått på Unescos världsarvslista sedan 2009.

Vi bor på ett enkelt men väldigt trevligt och genuint familjedrivet hotell i Fassadalen, omgärdat av några av Dolomiternas mest spektakulära toppar. Hotellet ligger i en historisk byggnad, har traditionell inredning och erbjuder rejäla frukostar och goda middagar.

Under vandringarna finns det möjlighet att äta lunch på de alprestauranger vi passerar.

Våra vandringar är relativt krävande och du måste vara vid god fysisk hälsa och van vid att vandra i berg.

Denna vandringsresan ligger på nivå 4 av 5. För mer information om de olika nivåerna klicka här.

Följ med oss på det här aktiva äventyret!

Höjdpunkter:
✓ Vandringar i ett imponerande landskap.
✓ Stopp i alpstugor under vägen.
✓ Utflykt till Bolzano.

Status:
Fullt

Hotell

HOTEL ARNIKA ***
Strada de la Veisc, 61
38036 Pozza di Fassa, Trentino


Hotel Arnika ligger bara 10 minuters promenad från centrala Pozza di Fassa. Hotellet har egen restaurang och en wellness-avdelning, samt rum med balkong och bergsutsikt. Gratis utlåning av cykel och gratis wifi. Satellit-tv är standard i alla rum.

Samtliga rum har eget badrum med hårfön och toalettartiklar. Några av rummen har parkettgolv. Restaurangen serverar frukostbuffé samt italienska klassiker och lokala specialiteter.
I wellness-avdelningen kan gästerna slappna av i bastun, bubbelbadet och det turkiska badet. Det finns gratis solterrass med bar, och badrockar kan hyras till ett lågt pris.

Program

Observera att programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.

F= Frukost     L= Lunch     M= Middag


Dag 1 – Ankomst (M)   
Vi landar på flygplatsen i Venedig under tidig förmiddag. Här väntar vår reseledare på oss, och bussen tar oss till vårt hotell i Dolomiterna (ca 2,5 timmar). Under vägen berättar reseledaren om dagarna som väntar oss. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet, som alla kvällar.

Dag 2 – Vandring (F, M)
Dagens vandring är med begränsad nivåskillnad. Bussen tar oss till Passo Pordoi mellan Sella- och Marmolada-massiven. Med utsikt över de här två massiven och en skymt av Cristallo vid Cortina d’Ampezzo blir dagens vandring ca 10 km, med ca 200 höjdmeter.

Under alla våra vandringer finns det möjlighet att äta lunch på de alprestauranger vi passerar under dagen.

Turen avslutas med linbana till Sass Pordoi på 3 000 meter, där vi har 360 graders utsikt över Dolomiternas toppar. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 3 –  Vandring (F, M)
Dagens vandring tar sin utgångspunkt i Vigo di Fassa, där linbanan tar oss till Ciampedie på 2 000 meters höjd. Härifrån vandrar vi upp mot Rosengarten, ett av de vackraste bergsområdena i Alperna. Dagens vandring är på ca 10 kilometer, och ca 300 höjdmeter. Middag på hotellet.

Dag 4 –  Utflykt til Bolzano (F, M)
I dag tar vi ledigt från vandringar och besöker Bolzano. Det är en charmig italiensk stad som har präglats av att ha tillhört Österrike fram till 1919. Här finns det bland annat möjlighet att se Ötzi, ismumien! På eftermiddagen tar vi linbanan till Renon, en mysig liten alpstad rakt ovanför Bolzano, med storslagen utsikt! Middag på hotellet.
 
Dag 5 –  Vandring (F, M)

Dagens vandring går från Passo Costalunga. På vägen har vi vacker utsikt över Rosengarten och Latemar och vi går också förbli den vackra lilla Lago di Carezza. Dagens vandring är på ca 8 kilometer och ca 250 höjdmeter. Middag på hotellet.

Dag 6 –  Vandring (F, M)
Bussen kör oss till Passo Sella på cirka 2 200 meters höjd. Under dagen har vi fantastisk utsikt över Sassolungo, Sella, Seizeralm och Plan de Corones. Dagens vandring är ca 8 kilometer och ca 300 höjdmeter. Middag på hotellet.

Dag 7 –  Ledig dag (F, M)
Dagen är ledig med möjlighet att ta det lugnt och utforska området på egen hand. Reseledaren hjälper gärna till med förslag. Middag på hotellet.

Dag 8 –  Hemresa (F)
Vi checkar ut tidigt, och sedan hämtar bussen oss för avresa mot Venedig och vidare hem till Sverige.

Om Italien

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering. I Italien finns många av världens mest berömda sevärdheter: historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket att se och uppleva.

Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra Medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och vintrarna är milda.

Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla borde få chansen att uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi.
Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
✓ Fantastiska varierande landskap
✓ Många soldagar
✓ Världsberömd mat
✓ Många sevärdheter 

Huvudstad:
Rom, 2,9 miljoner invånare.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Drygt 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober.
I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med Medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Italien är 220 V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är ”non potabile”. Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck (ca-priser):
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.


Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
Mejl: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress:
Piazza Rio de Janeiro 3
Rom
Postadress:
Ambasciata di Svezia
Piazza Rio de Janeiro 3
00161 Roma RM

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat