Pilgrimsvandring Santiago de Compostela

Följ i pilgrimernas fotspår på ett behagligt sätt!
På den här resan får du uppleva härliga spanska landskap, medeltidsstäder med vackra kyrkor och mer än 1 000 års historia – med en skandinavisktalande reseledare. Har du normalt god hälsa och är van att gå i skog och mark, är du social och kulturintresserad – då är detta resan för dig, oavsett om du reser tillsammans med någon annan eller ensam.

Vi följer den anrika rutten Camino Francés men gör vandringen lite enklare och tar de längsta etapperna med buss, vi sover på bra hotell och smakar på regionens goda mat och dryck.

Vi har trevligt på vägen, och med på vandringen följer två guider, en går först och en går sist. Dagsetapperna är på mellan 2 och 6 timmar, och underlaget varierar mellan stigar, skog och asfalt. Vi har bussen med oss, så om du skulle behöva stå över en dag finns det möjlighet att ta bussen. Det här är en upplevelse för livet!


Höjdpunkter: 
✓ Vi vandrar längs ledens vackraste etapper.
✓ Bussen tar allt vårt bagage.
✓ Vi bor på bra hotell.
✓ Vi får med oss höjdpunkterna och de intressanta berättelserna.

Status:
Fullt

Program

Var uppmärksam på att det här programmet är preliminärt och att ändringar kan förekomma.


Dag 1 Ankomst
Avresa från Stockholm Arlanda till Madrid, med sen ankomst. Här väntar vår skandinavisktalande reseledare och vi åker direkt till flygplatshotellet för incheckning.

Dag 2 San Juan de Ortega–Atapuerca–Burgos (F, ML, M)
Efter frukost åker vi till San Juan de Ortega (ca 1,5 timme) där vår första vandring börjar – 6 km till Atapuerca. Här finns det tid att äta lunch innan vi kör vidare till Burgos (ca 30 min) där vi besöker katedralen. Vi äter välkomstmiddag på en lokal restaurang och övernattar sedan i Burgos.
Vandringssträcka: ca 6 km/1,5–2 timmar

Dag 3 Burgos–Carrión de los Condes–León (F, ML)
Vi kör till Frómista (ca 1,5 timme) där vi påbörjar dagens vandring. Vi går genom Población de Campos, Revenga de Campos och Villamentero de Campos till Villalcázar de Sirga. Här besöker vi tempelriddarnas kyrka där vi hittar prins Felipes grav. På eftermiddagen går turen vidare till León där vi ser den imponerande katedralen eller dricker kaffe på en av Spaniens flottaste paradorer, Parador de San Marcos. Övernattning i León.
Vandringssträcka: ca 15,2 km/5,5–6 timmar

Dag 4 León–Astorga–Ponferrada (F, ML)
Avresa med buss till Astorga (ca 1 timme) där vi besöker domkyrkan och det imponerande Biskopspalatset som ritades av Barcelonas store arkitekt Antoni Gaudí. Därefter kör vi vidare till Foncebadón som är startpunkt för dagens vandring. Vi passerar Cruz de Hierro, Järnkorset, som
markerar den högsta punkten på Camino Francés, 1 482 m ö h. Här brukade pilgrimerna lägga ifrån sig stenar de bar med sig, som en symbol för att de släppte en börda. Etappen är på 11 km och slutar i El Acebo. Härifrån kör bussen till Ponferrada (ca 2 timmar, inkl ett stopp på en bodega i
Camponaraya), som traditionellt har varit en av de viktigaste hållplatserna på pilgrimsleden. Övernattning i Ponferrada.
Vandringssträcka: ca 11 km/3 timmar

Dag 5 Ponferrada–O Cebreiro–Triacastela–Samos–Lugo (F, ML)
Vi kör till O Cebreiro på ca 1 300 meters höjd (ca 45 min), som har varit det första pilgrimsstoppet i Galicien sedan 1172, då kyrkan byggdes. Vi tittar på kyrkan och de pallozas, traditionella keltiska bostäder, som har restaurerats och gjorts till museum. Därefter kör vi till Alto do Poio (ca 15 min) och vandrar till Triacastela där vi får tid för lunch på egen hand innan vi fortsätter med buss till San Xil (ca 20 min). På eftermiddagen besöker vi det intressanta benediktinerklostret i Samos, som är ett av de viktigaste stoppen för pilgrimer. Därefter kör vi till Lugo (ca 1 timme) där det finns chans till en promenad på den romerska stadsmuren. Övernattning i Lugo.
Vandringssträcka: ca 12 km/3 timmar

Dag 6 Lugo–Santiago (F, ML)
Vi kör till Melide (ca 1 timme), som är känd för sina bläckfiskrätter. Här vandrar vi mestadels genom väldoftande skogar med furu och eukalyptus till Castañeda, där det finns tid för lunch. Sedan åker vi vidare med buss till Santiago (ca 45 min) där vi övernattar.
Vandringssträcka: ca 8 km/2,5 timme


Dag 7 Santiago–Salamanca (F, M)
På förmiddagen får vi tid att besöka stadens kända katedral. Efter lunch (ej inkluderad) kör vi mot Salamanca (ca 40 mil, 6 timmar inklusive stopp) och vårt hotell. Middag på kvällen på en lokal restaurang i Salamanca.

Dag 8 Hemresa (F)
Vid avtalad tid kör vi till flygplatsen i Madrid (ca 2,5 timme) för avresa hem till Sverige.


F= Frukost ML= Matsäckslunch M= Middag

 

Om landet

Spanien är ett av Europas största länder. Landskapet är varierande och består av vidsträckta platåer, slättområden och kustland. Det varma klimatet är en av orsakerna till att det är ett land som svenskar gärna semestrar i.
Dessutom finns i Spanien de snöklädda bergskedjorna Pyrenéerna och Sierra Nevada som är populära skidorter. Sierra Nevada sägs vara Europas solsäkraste skidort, och ligger bara två timmar från Costa del Sol. Det är alltså en av få platser i världen där man både kan åka skidor och bada i havet under samma dag!

Spanien har fem olika klimat:
- Kustklimat.
- Medelhavsklimat.
- Bergsklimat.
- Inlandsklimat.
- Torrt/fuktigt subtropiskt klimat.

Den spanska naturen är storslagen. Landskapet är mycket omväxlande: här finns gigantiska bergskedjor, åkermark och slätter – över hälften av Spaniens yta är jordbruksmark. I de varma sydöstra delarna finner vi vidsträckta frukt- och grönsaksodlingar där bland annat tomat, paprika, mandariner, apelsiner och persikor odlas.

Spanien erbjuder en stor mängd sevärdheter. Tack vare en dramatisk och rik historia finns ett stort antal platser med på Unescos lista för natur- och kulturarv. Den som är intresserad av arkitektur bör besöka Barcelona. I eller i närheten av staden finns flera byggnader av Antonio Gaudí, till exempel Sagrada Família – en katolsk basilika som började byggas 1882, men som ännu ej är färdigställd. Är man intresserad av musik och dans rekommenderas flamenco – en traditionell och mycket känslosam dans- och musikstil.

Det spanska köket är mest känt för sin paella (ris, kyckling, skaldjur och grönsaker kryddat med bland annat. saffran), tortilla (omelett), sangría (kallt kryddat rödvin som serveras med frukt) och tapas. Tapas är läckra smårätter som spanjorerna är stolta över, så stolta att Spaniens kulturminister 2016 föreslog att de skulle finnas med på Unescos världsarvslista!

Höjdpunkter:
✓ Grönskande landskap
✓ Behagligt Medelhavsklimat
✓ Läcker mat
✓ Många kulturella sevärdheter
✓ Siestan, en tupplur mitt på dagen


Huvudstad:
Madrid, ca 3,2 miljoner invånare.

Språk:
Spanska. De flesta inom turism pratar även engelska.

Invånare:
Nära 47 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
I Spanien möts vi av heta, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Medeltemperaturen dagtid under sommarmånaderna ligger på ca 26 grader medan vintermånadernas medeltemperatur är ca 13 grader.

Telefon:
Mobilnätet är generellt välfungerande.

Ström:
Strömmen i Spanien är 230 V. Eluttagen följer europeisk standard för stickkontakter. Du behöver ingen adapter.

Vatten:
Du kan dricka kranvattnet för det mesta, men det kan smaka annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du välja vatten på flaska. Man kan köpa mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra i alla butiker.

Mat och dryck, ca-priser:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (restaurang, billig) 95 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 360 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 16 kr
Öl – lokalt (50 cl, fatöl) 19 kr
Öl – importerat (33 cl, flaska) 24 kr
Kaffe (cappuccino) 15 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Spanien: tåg, buss, taxi, spårvagn och tunnelbana.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:
Svenska ambassaden i Madrid
Tel: +34 91 702 2000
Mejl: ambassaden.madrid@gov.se
Besöksadress: Calle Caracas, 25 Madrid
Postadress: Embajada de Suecia Calle Caracas, 25 ES-28010 Madrid Spanien

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Spanien. Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat

Hotell

VI BOR PÅ FÖLJANDE HOTELL I MAJ
 

18–19 MAJ – MADRID (i närheten av flygplatsen)
HOTEL AVANT TORREJÓN ***+
Avenida de las Estaciones 20
28850 Torrejón

Hotellet ligger i anslutning till Madrids flygplats, ca 20 km från centrum. Rummen är enkla, och alla har klimatanläggning, platt-tv med satellitkanaler samt hårfön.

19–20 MAJ – BURGOS
HOTEL ALMIRANTE BONIFAZ ****
Calle Vitoria 22
09004 Burgos

Hotellet ligger i den historiska staden Burgos, 10 minuters promenad från katedralen och busstationen. Alla rum har klimatanläggning, platt-tv med satellitkanaler samt hårfön. Hotellet har en restaurang och det finns rumsservice, en dygnet runt-öppen reception och turistinformation. Hotellet erbjuder tvätt, kemtvätt och strykning. Butiker och tapasrestauranger ligger på gångavstånd.

20–21 MAJ – LEÓN
EUROSTARS LEON ****
Calle Velázquez 18
24005 Leon

Ett modernt hotell, beläget centralt i León, mindre än 15 minuters promenad från Casa Botines och katedralen. Hotellet erbjuder ljusa, enkla och eleganta rum med platt-tv, aircondition och gratis wifi. Rummen har också kassaskåp och minibar. Gästerna kan njuta av en varierad frukostbuffé i matsalen, och det finns en bar på hotellet. Det ligger många traditionella tapasbarer i det populära Barrio Húmedo-distriktet, bara 10 minuters promenad från hotellet.

21–22 MAJ – PONFERRADA
AC HOTEL PONFERRADA ****
Avenida Astorga 2
24400 Ponferrada

Ett fint hotell som ligger nära stadens mest populära turistattraktioner. Det här moderna hotellet erbjuder en rad faciliteter, som turistinformation, konferensrum och rumsservice dygnet runt. Hotellets restaurang serverar frukost och middag. Alla rum har wifi, en minibar och hårfön. Hotellet har också ett kafé och en bar.

22–23 MAI – LUGO
GRAN HOTEL LUGO ****
Avenida Ramón Ferreiro 21
27002 Lugo

Centralt hotell i Lugo, bara 500 meter från katedralen. Alla rum har aircondition, tv och badrum med hårfön. Det finns flera butiker och skönhetsalonger. Gratis wifi.

23–24 MAJ – SANTIAGO
GRAN HOTEL SANTIAGO ****
Avenida Maestro Mateo, 27
15706 Santiago de Compostela

Fint hotell i Santiago de Compostela som ligger ca 20 minuters gångväg från katedralen och centrum. Hotellet erbjuder gratis wifi och alla rum har aircondition, platt-tv, minibar, kassaskåp och hårfön. Hotellet har en trädgård och ett imponerande atrium, med växter på varje balkong.

24–25 MAJ – SALAMANCA
HOTEL CATALONIA PLAZA MAYOR ****
Calle Espoz y Mina, 23-25
37002 Salamanca

Fint hotell som ligger idealiskt till nära plaza Mayor och erbjuder gratis wifi. Hotellet är modernt inrett med inspiration österifrån och sten från Villamayor. Restaurangen serverar utsökt internationell mat.


VI BOR PÅ FÖLJANDE HOTELL I SEPTEMBER/OKTOBER
 

26-27 SEP – MADRID (i närheten av flygplatsen)
MARRIOTS AUDITORIUM ****
Avenida de Aragon, 400 – Rejas
28022 Madrid

Hotellet ligger i anslutning med Madrids flygplats. Alla rum har klimatanläggning, minibar, kabel-TV, badrum med dusch, kaffe- och tekokare, samt gratis Wi-Fi. Hotellet har en egen restaurang, träningscenter, ute- och inomhusbassäng och en tennisbana.


27-28 SEP – BURGOS
BURGOS HOTEL FERNAN GONZALEZ ****
Calle Calera 17
09002 Burgos

Hotellet ligger i det historiska centrumet av Burgos, bara 150 meter från katedralen och 5 minuters köravstånd från klostret Las Huelgas. Alla rum är utrustade med klimatanläggning, satellit-TV, gratis Wi-Fi och hårfön på badrummet. På hotellets egen restaurang serveras en frukostbuffé varje morgon. Hotellets reception har dygnsöppet.


28-29 SEP – LEÓN
LEÓN HOTEL SILKEN LUIS DE LEON ****
Calle Fray Luis de León
24005 León

Detta hotellet har en belägenhet strax utanför gamla stan i León och härifrån tar du dig till både katedralen i León och Gaudís Casa Botines på 15 minuter till fots. Bara 100 meter från hotellet ligger det stora varuhuset El Corte Inglés. Hotellets restaurang serverar dagligen en frukostbuffé och lokala maträtter. Rummen har klimatanlägg, minibar och hårfön på badrummet.


29–30 SEP – PONFERRADA
PONFERRADA AC HOTEL PONFERRADA ****
Avenida Astorga 2
24400 Ponferrada

Ett fint hotell som ligger nära stadens mest populära turistattraktioner. Det här moderna hotellet erbjuder en rad faciliteter, som turistinformation, konferensrum och rumsservice dygnet runt. Hotellets restaurang serverar frukost och middag. Alla rum har wifi, en minibar och hårfön. Hotellet har också ett kafé och en bar.


30 SEP-01 OKT – LUGO
LUGO GRAN HOTEL LUGO ****
Avenida Ramón Ferreiro 21
27002 Lugo

Centralt hotell i Lugo, bara 500 meter från katedralen. Alla rum har aircondition, tv och badrum med hårfön. Det finns flera butiker och skönhetsalonger. Gratis wifi.


01-02 OKT – SANTIAGO DE COMPOSTELA
SANTIAGO HOTEL NH SANTIAGO PEREGRINO ****
Av de Rosalia de Castro S/N
15706 Santiago de Compostela

Hotellet har en stor trädgård med en säsongsöppen utomhuspool, en egen restaurang och kostnadsfritt Wi-Fi. Rummen är utrustade med klimatanläggning, TV, minibar och hårfön på badrummet. Från hotellet tar du dig till gamla stan i Santiago de Compostela på bara dryga 15 minuter till fots. Även Santiago-katedralen och Obradoiro-torget ligger på en 15-minuters spasertur från hotellet.


02-03 OKT – SALAMANCA
HOTEL CATALONIA PLAZA MAYOR ****
Calle Espoz y Mina, 23-25
37002 Salamanca

Fint hotell som ligger idealiskt till nära plaza Mayor och erbjuder gratis wifi. Hotellet är modernt inrett med inspiration österifrån och sten från Villamayor. Restaurangen serverar utsökt internationell mat.

Karta