Levadavandring på Madeira

Madeira är vandringsresornas mecka och det allra bästa sättet att få med sig öns vilda, vackra natur är genom att vandra längs med levadorna.

På den här resan är det dukat upp för en oförglömlig resa i vackert landskap på ön med sommar och blomstring året runt. Vi går dagliga vandringar längs med dessa magiska stigar.

Vi får smaka på lokala lunch-specialiteter, besöker den botaniska trädgården och vi skall även på vinprovning! 

Levadorna är Madeiras gamla vattenkanaler som blev byggda på 1400-talet för att transportera regnvattnen från landets regnrika nordsida, till de mer solrika jordbruksområdena i syd. Längs dessa konstgjorda kanaler byggdes det stigar för att lättare kunna underhålla vattenkanalerna, och idag används dessa som populära vandringsstråk. Det finns omkring 200 levador som tillsammans utgör mer än 1500 kilometer och många av dem går genom vackra naturområden där det annars inte hade varit möjligt att komma fram. 

Naturen är dramatisk och storslagen, så här bör du inte ha höjdskräck! Vandringarna ligger på medelnivå och du bör därför vara van till att vandra i terräng, men du behöver inte vara topptränad för att ta dig runt. 
Denhär vandringsturen ligger på nivå 3. Läs mer om våra olika nivåer här.

Höjdpunkter:
✓ Storslagen natur och vackra landskap
✓ Vinprovning
✓ Minnesvärda vandringar
✓ De gamla vattenkanalerna
✓ Besök i botanisk trädgård

Status:
Fullt

Hotell

Hotel do Carmo
Travessa do Rego 10
9050-018 Funchal, Portugal

Hotellet vi bor på bjuder på en takpool med en fantastisk utsikt över Funchal och Atlanten.
Hotell Do Carmo är centralt beläget med kort avstånd till Funchals katedral, den gamla stadskärnan och småbåtshamnen. Det är mindre än 5 minuters promenad till stadens största shoppingdistrikt.

Här får du förutom en utomhuspool även en gemensam stor terrass, möjlighet till att spela biljard, gratis WiFi och tillgång till att hyra bil.
Rummen på Do Carmo har möbler och inredning i 60-talsstil. De är utrustade med kabel-TV, värdeskåp och eget badrum med hårtork.Dagsprogram

Var uppmärksam på att programmet är vägledande och ändringar kan förekomma. Beroende på vädret så kan vandringarna bli ändrade, detta för din egen säkerhet.

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Dag 1 – Ankomst (M)
Vi landar i Madeira och blir bemötta av vår reseledare och vår buss som kör oss till hotellet för incheckning. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 – Vandring längs med Levada Vale Paraiso & Botaniska trädgården (F)
Vårt första möte med levada-stigarna blir under dagens vandring från Levada do Paraiso till Moises Bar. Längs med denna vandringen får du ett smakprov av Madeiras vackra omgivning, vi passerar grönskande odlingsterrasser och upplever exotisk natur. När vandringen är över besöker vi den botaniska trädgården där vi får se flera varianter av sällsynta blommor och plantor.
Nivå 1-lätt/ca. 1h/distans 4km. Höjdskillnad min/max 750-800m.

Dag 3 – Vandring vid Marҫos Valley (F)
Dagens vandring är i Machico’s dalen på levadan Vermelha som även är känt som Levada Las Mimosas. Här vandrar vi längs med Mimosa träd. Det är en vacker dal med ett böljande landskap och du får även möjligheten till att se vilket enormt arbete som ligger bakom odlingsterrasserna.
Nivå 2-medel/ca.2,5h/distans 4km. Höjdskillnad min/max 220-250m.

Dag 4 – Vandring vid Boa Marte (F)
Detta är en av höjdpunkterna på resan! Dagens vandring påbörjas tidigt längs den längsta vatten tunneln på hela ön: Levada do Norte. Under denna vandringen får vi njuta av spektakulära utsikter utöver den sydvästra kusten. När vi tagit oss upp till den högsta klippan i Europa, Cabo Girão, tar vi oss ett stopp vid den populära skywalken. På hela 580 m.ö.h. har du möjlighet att ”vandra i himlen” på utsiktsplattformen, här står du på transparent glas och kan se havet och de svindlande klipporna under dina fötter.
Nivå 2-medel/ca.2-3h/distans 4km. Höjdskillnad min/max 520-870m.

Dag 5 – Ledig dag (F)
Den här dagen har du möjligheten att utforska ön på egen hand. Du har god tid till att i lugn och ro slå dig ner i hamnen för att se på de kryssningsfartyg som lägger till här. Kanske vill du spatsera runt i gamla stans gränder där det kryllar av både mysiga kaféer och restauranger med uteserveringar. Här kan du passa på att äta öns paradrätt ”espetada” vilket är grillspett med vitlökskryddad oxfilé. För den golfintresserade finner du ett flertal golfbanor i vackra landskap. Eller vill du kanske spendera dagen med att besöka alla de gamla kyrkorna omkring i Funchal för att titta på magnifik konst och arkitektur? Möjligheterna är oändliga!

Dag 6 – Vandring, Ponta S.Lourenҫo-Cais do Sardinha (F)
Vandringen äger rum i den östligaste delen av landet, i Madeiras naturreservat. Här möts vi utav sagolika vyer över Atlanten. Jämfört med resten av landskapet på ön är detta området helt unikt med dess svindlande klippformationer och den naturligt svarta sandstranden vid foten av klippan. Har vi tur får vi under dagens vandring se många ovanliga växter men även isört och kronärtskocka.
Nivå 2-medel/ca. 2-3h/distans 8km. Höjdskillnad min/max 5–110.

Dag 7 – Levadavandring vid Lamacerios (F, M)
Idag vandrar vi längs levador med härliga vyer över dalen Ribiera da Janela. Härifrån åker vi sedan till Seixal där vi besöker en familjedriven vingård där vi får möjlighet att provsmaka deras viner samt andra hemlagade delikatesser. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på hotellet.
Nivå 1-lätt/ca. 2,5h/distans 4km.

Dag 8 – Hemresa (F)
Efter frukost har vi tid på egenhand innan vi lämnar Madeira med dess natursköna landskap för att påbörja resan tillbaka till Sverige.
 

Om landet

Portugal är landet med bara två olika årstider; sommartid och en mild vinter. Landet är klimatmässigt indelat i två områden där vi i söder har ett varmt medelhavsklimat medan de norra delarna bjuder på ett svalare kustklimat med mer regn. Klimaten i kombination med de många sandstränder runtom i landet har gjort Portugal till ett populärt resmål och turismen är idag en av landets viktigaste inkomstkällor.

Naturen är slående med ett mycket omväxlande landskap bestående av stränder, öppna hav, berg, dalgångar, vacker natur med vinrankor, mandelträd, fikonträd, olivträd, eukalyptusodlingar och korkträd. Här finns även stora städer och pittoreska byar. Landet är en pärla för naturälskare!

Du finner ett stort antal sevärdheter runtom i Portugal, allt från historiska monument, slående landskap till omtalade städer. Straxt utanför huvudstaden Lissabon finner du staden Sintra som med sin belägenhet på en bergstopp ser ut som något taget direkt ur en barndomssaga. Det pastellfärgade slottet Pena Palace stjäl uppmärksamhet, och med sin drömlika arkitektur räknas slottet som ett av de ”sju portugisiska underverken”.
I den eleganta staden Estoril ligger Europas största casino; som förtjänar ett besök även om du inte spelar!

Det portugisiska köket är ett ypperligt exempel på medelhavsköket. Dess smakrika och fylliga rätter har fått stor inverkan från Portugals tidigare koloniala besittningar- piri-piri (små, eldiga chilipeppar), svartpeppar samt kanel, vanilj och saffran är vanliga kryddor i det portugisiska köket. Tack vare sin väl utvecklade fiskeindustri har landet Europas högsta fiskkonsumtion per capita! Portugiserna är glada i sina desserter och det populära bakverket ”pastel de nata” är utsett till Portugals nationalbakverk. 


Höjdpunkter:
✓ Fantastiskt omväxlande landskap.
✓ Många soldagar.
✓ Det portugisiska kökets mångsidighet.
✓ Många sevärdheter.     

Huvudstad:
Lissabon, ca 500.000 invånare i centrala kommunen.

Språk:
Portugisiska. De flesta pratar även engelska.

Invånare:
Ca 11 miljoner.

Tidsskillnad:
Sverige -1 timme.

Pass/Visum:
Svenska statsmedborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass i tillfälle man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro, de vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
I Portugal möts vi av heta, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Medeltemperaturen under sommarmånaderna ligger på ca. 23 grader medan vintermånadernas medeltemperatur är ca. 12 grader. 

Telefon/ström:
Strömmen i Portugal är 230V. Eluttagens utformande är europlug- en europeisk standard (EN 50075) som gäller för stickkontakter. Den är konstruerad för att kunna användas i de flesta eluttag i Europa. Mobilnätet är generellt i god standard.

Adapter:
Du behöver inte adapter.

Vatten:
Du kan dricka kranvattnet för det mesta, men det kan smaka annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du välja vatten på flaska. Man får köpt mineralvatten på flaska med eller utan bubbel på alla butiker.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (restaurang, billig) 70 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, medelklass) 290 kr
Vatten (33 cl, flaska) 8 kr
Läsk (33 cl, flaska) 11 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 15 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 17 kr
Kaffe (Cappuccino) 11 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Portugal; tåg, buss, taxi, spårvagn, vattentaxi, tunnelbana.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Lissabon
Tel: +351-213-942 260
E-mail: ambassaden.lissabon@gov.se
Besöksadress:
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lissabon
Postadress:
Embaixada da Suécia
Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lisboa
Portugal

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Portugal.
Vi rekommenderar dig att läsa mer på landets ambassads hemsida samt läsa UDs information om utomlandsresor på http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

 

Klimat