Julmarknad i Italien

Italien har en väldigt lång och fin jultradition, speciellt i dem norra delarna av landet.

Gå inte miste om din möjlighet till att ta del av tre olika julmarknader som alla är väldigt olika. Dessa olika julmarknaderna som vi besöker är då Romeo och Julias romantiska stad Verona, vi har den Tyrolen-inspirerade Bolzano och den lilla orten Garda vid Gardasjön. Verona blir även vår utgångspunkt till de olika platserna.

Det är inte bara julmarknader som vi kommer att uppleva utan vi kommer även ha kulturella upplevelser, njuta av vacker natur och sist men inte minst så kommer vi även få uppleva Italiens lokala kök. Resan inkluderar härliga måltider och goda viner i fina omgivningar, du kommer upptäcka att Italien inte bara är pizza och lasagne.

Det kommer självklart finnas tid över till att köpa dina sista julklappar, antingen av kulinariska delikatesser eller inköp av något i en av Veronas många modebutiker.

Höjdpunkt:
• Upplev 3 julmarknader i Italien
• Bo i den gamla kulturstaden Verona
• Njut av stämningen, maten och livet i Italien
• Skandinavisk reseledare

Pris från:
7 990:-
Dagar:4
Priset inkluderar:
• Flyg tur/retur Stockholm eller Köpenhamn-Milano- inklusive alla skatter och avgifter
• 3 nätter i dubbelrum med frukost
• Transport Tur/retur flygplats- Verona
• Transport enligt program
• Utflykt till en grappaproducent med provsmakning
• Skandinavisktalande reseledare
• En lunch inklusive dryck
• 4-rätters middag inklusive dryck
• 3-rätters middag med aperitif

Priset inkluderar inte:
• Avbeställningsskydd och reseförsäkring
• Övriga måltider och dricks
• Valfria utflykter
Transportsätt:Flyg
Boka resa

PROGRAM

Var uppmärksam på att detta programmet är vägledande och ändringar kan förekomma.

Dag 1-Ankomst (M)
Ankomst på Milano Malpensa flygplats. Här väntar en reseledare med buss och tillsammans reser vi vidare till Verona. Det tar cirka 2,5 timmar med stopp längs vägen. Vi blir avsläppta på hotellet där vi sedan tar oss en liten promenad till den restaurang där vi skall ha våran välkomstmiddag.

Dag 2-Sydtyrolen och Bolzano (F)
Idag går resan mot Sydtyrolen och Bolzano. Här anordnas en av de mest traditionsrika julmarknaderna i hela Italien. Vi har gott om tid till att gå på upptäcktsfärd i denna österrikiskt-inspirerade stad och äta lunch på egen hand. På eftermiddagen tar vi oss söderut i landet igen, på vägen tillbaka till Verona passar vi på och tar oss ett stopp längs vägen. Vi besöker ett av områdets bästa grappaproducenter för att lära oss hur man lagar Italiens mest populära brännvin samt njuter av olika typer av smaker som de har.
Vi är tillbaka i Verona på eftermiddagen.

Dag 3-Garda och Verona (F/L/M)
Vi åker till Garda som är vackert belägen i bukten precis vid Gardasjön och här anordnar italienarna marknaden ”jul under olivträden”. Det är vacker belysning och många små bodar med hantverk, julsaker och gastronomiska specialiteter från området.
Vi avslutar besöket i Garda med en lokal pizzalunch innan vi åker tillbaka till Verona. I Verona osar det av julstämning och många anser att Verona är Europas vackraste stad.
Det finns tid till att utforska marknader, butiker och vinbarer. På kvällen möts vi upp igen för att promenera igenom Veronas historiska Centrum till den restaurang vi skall äta avskedsmiddag på. Restaurangen ligger vid den gamla romerska bron i Verona. Middagen består av läckra rätter med tillhörande goda viner och vi kommer självklart att smaka av deras lokala tryfflar.

Dag 4-Hemresa (F)
Vi tar en mysig frukost innan vi beger oss mot flygplatsen och hemresa.

F= Frukost L= Lunch M= Middag

HOTELL

HOTEL MASTINO
Corso Porta Nuova, 16,
37122 Verona VR, Italien

Hotellet som vi bor på har en väldigt bra belägenhet, rätt utanför Veronas historiska centrum. Det tar ungefär 3 minuter att promenera till Arena de Verona. Alla rum är charmerande och olika men det de alla har gemensamt är att de är utrustade med dusch, toalett, telefon, TV, air-condition, safe, minibar, hårfön samt tillgång till internet.

Om landet

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Men Italien är mycket mer än så.

Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering.

I Italien finns också många av världens mest berömda sevärdheter. Historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket vackert att se och uppleva. Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och milda vintrar. Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla måste få uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi. Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
● Fantastiska varierande landskap.
● Många soldagar.
● Världsberömd mat.
● Många sevärdheter.

Huvudstad:
Rom.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Ca. 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober. I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:
- Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
- Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
- Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon/ström:
Strömmen i Italien är som i Sverige 220V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär. Mobilnätet är generellt välfungerande.

Adapter:
Det kan vara bra att ta med sig en adapter, då eluttagen kan se lite olika ut.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är "non potabile". Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.
Restaurang Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (Cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:
Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
E-mail: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress: Piazza Rio de Janeiro 3, Rom
Postadress: Ambasciata di Svezia Piazza Rio de Janeiro 3 00161 ROMA RM Italien


Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien. Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/11Stockholm ArlandaJulmarknad i Italien28 490:-BokaMer information
DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/12KöpenhamnJulmarknad i ItalienFullbokad, väntelista7 990:-Boka på väntelistaMer information

Information

Tillägg för enkelrum sek 1450: -

Önskar ni anslutningsflyg från andra städer så hjälper vi dig gärna med det. Ta kontakt för mer information.