Det vilda, charmerande Sydafrika!

Följ med på en spännande rundtur bland Sydafrikas pärlor. På det här äventyret kommer vi att utforska städerna Kapstaden och Johannesburg på nära håll!

Under vår resa kommer vi att få se exotiska djur i sin naturliga miljö! Vi hoppas på att få se ” the big 5” ifrån våra öppna bilar på våra safariturer. Vi ska besöka Godahoppsudden vars yttersta del idag är ett naturreservat. Här lever djuren fritt och du får förhoppningsvis se apor, zebror, antiloper, strutsar, hjortar, den mäktiga albatrossen och svarta örnen uppe i skyn.

Det finns gott om sevärdheter runtom i Sydafrika, landet passar dig som vill ha ut det lilla extra av din resa! Den gamla fängelseön Robben Island är idag en mycket populär turistattraktion. Det var här bl.a. Nelson Mandela satt fängslad i 19 år. På ön guidas du av gamla fångar och fängelsevakter. Ön är idag listad på UNESCOs världsarvslista.

Vi kommer att få en guidad tur i township, kallad kåkstäder på svenska. Dessa stadsdelar byggdes ett stycke utanför städerna för att ge rum till den mörka befolkningen under apertheid-perioden. Här får vi uppleva en vardag som är mycket olik vår egen och känna på äkta afrikanska rytmer.

Vi hinner även besöka den fantastiska vingården i Stellenbosch, samt åka kabelbana upp till Taffelberget och vandra runt i Kirstenbosch storslagna botaniska trädgård.

Från den här resan kommer du komma hem med många härliga minnen och nya erfarenheter!
 

Höjdpunkter:
* Flertal safari utflykter
* Fantastiska naturupplevelser
* 4 olika fantastiska hotell
* Besök på vingårdar med vinprovning

Pris från:
29 900:-
Dagar:13
Inkluderat:
- Transport t/r flygplatsen och till alla planlagda aktiviteter med skandinavisktalade guide
- Step-on guide i township
- Övernattning 6 nätter med frukost på Inn on the Square, Greenmarket Square
- Övernattning 2 nätter med frukost på Devon Valley Hotel, Stellenbosch
- Övernattning 2 nätter på Entabeni Safari Conservancy, inkl. tre måltider och två game drives per dygn
- Övernattning 1 natt med frukost på Sunnyside Park Hotel, Johannesburg
- 9 luncher
- 4 vinsmakningar hos 4 olika vingårdar
- Gemensam middag första kvällen i Kapstaden
- Entréer och biljetter nämnda i programmet


Inte inkluderat:
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd
- Övriga måltider och dricks
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Hotell

Devon Valley ****
Devon Valley Rd, Devonvallei
Stellenbosch, 7600
South Africa

Hotel Devon Valley ligger i hjärtat av vingården SylvanVale. Här har du möjligheten att njuta av en härlig utomhuspool och en restaurang som serverar lokala viner och fantastiska specialiteter från Kap-provinsen.

Rummen är eleganta med kolonial inredning. I alla rum finner du luftkonditionering (AC), te- och kaffefaciliteter, litet kassaskåp, WiFi, satellit-TV och badrum med badkar och separat dusch. Rummen på den södra sidan av hotellet har utsikt mot dalen, medan de rum som är belägna på den nordliga sidan har egen terrass med utsikt över vinodlingarna.

 

Inn on the Square, Greenmarket Square ****
10 Greenmarket Square, Cape Town Central
8000 Cape Town
South Africa

Det centrala Inn on the Square-hotellet är beläget vid det historiska Greenmarket Square. Hotellet erbjuder en uppvärmd tak-pool med en fantastisk panoramautsikt över det magiska Taffelberget.
Rummen är modernt inredda med luftkonditionering (AC), WiFi, Tv med satellitkanaler, litet kassaskåp, te- och kaffekokare, och badrum med dusch och hårfön.

Som gäst på hotellet har du möjlighet att träna på deras moderna gym där du även har tillgång till bastu (separat för män och kvinnor).

Varje morgon dukar restaurang DISH upp en engelsk frukostbuffé. Restaurangen erbjuder även sydafrikanska maträtter. Uppe på takterrassen kan du avnjuta ett glas lokalt eller internationellt vin medan du är omringad av härliga vyer.

Från hotellet är det 5 minuters promenad till den livliga Long Street och du tar dig till Cape Town International Convention Centre och V&A Waterfront på bara 15 minuters promenad. 

 

Entabeni Safari Conservancy****
Vosdal Plaas, R520 Marken Road
0510 Golders Green
South Africa

Ravineside Lodge
Under våra första dagar I Johannesburg kommer vi att bo på det fyrstjärniga safaristället Entabeni Safari Conservatory.  Vi bor på Ravineside Lodge där du har magnifik utsikt över raviner och storslagna landskap. Från stugans soldäck har du förstaparkett till fågelskådning och den vidunderliga naturen!

Förutom den magnifika safarin har du även tillgång till en utomhusbassäng, restaurang och WiFi. I stugorna finns även vattenkokare och badrum.


 

Sunnyside Park Hotel ****
Princess of Wales Terrace, Parktown
2041 Johannesburg
South Africa

Bland gröna omgivningar ligger Sunnyside Park Hotel beläget i Parktown, Johannesburg. Det fyrstjärniga hotellet är modernt och erbjuder förutom fantastisk service även en utomhus simbassäng, gym, takterrass och en grönskande trädgård. Vid första ankomst till hotellet möts man av den eleganta atmosfären- mycket tack vare det höga taket och den välpolerade receptionen och trätrappan upp till rummen.
Alla rum är eleganta och vackert inredda och utrustade med satellit-TV, litet kassaskåp, WiFi, luftkonditionering (AC) och ett lyxigt badrum med hårfön.

På hotellet finner du restaurangen Milner’s Restaurant som serverar många internationella maträtter varje dag. Du finner även en engelsk pub där det ofta arrangeras live underhållning. 

Dagsprogram

Observera att programmet är preliminärt orienterande, och att vissa ändringar kan förekomma.

Dag 1– Avresa
Avresa från Stockholm/Köpenhamn med mellanlandning i Istanbul.

Dag 2 – Ankomst Kapstaden (L, M)
Vi ankommer i Kapstaden där vi möts av en skandinavisktalande guide och vår buss. Vi körs till Devon Valley Hotel som ligger i hjärtat av vindistriktet, några kilometer från Stellenbosch centrum. Här är vi omringade av grönskande vinrankor och olivlunder- och det är här vi kommer bo våra första dygn i Sydafrika! Det blir lunch på hotellet och därefter sightseeing samt vinprovning i Stellenbosch. Områdets mäktiga byggnader vittnar om den nederländska storhetstiden här på 1600-tallet. Under vår middag på hotellterrassen har vi fabelaktig utsikt över de magiska Helderbergen.

Dag 3 – Vinstaden Franschhoek (F, L)
Efter frukosten åker vi på en sightseeing i vinområdet. Vi stoppar vid Drakenstein Correctional Centre, det fängelset som Nelson Mandela sattes fri ifrån i 1990. Vi besöker vinstaden Franschhoek som blev etablerat av Hugenotterna som kom hit på 1600-talet på flykt från Frankrike. Här nalkas det vinprovning! Idag räknas Franschhoek som Sydafrikas gourmethuvudstad och förutom fantastisk mat bjuder staden på många konstgallerier och eleganta butiker. Du får självklart möjligheten att köpa vin på flera butiker runtom i staden! Lunch intas på en vingård i en härlig atmosfär där vi får uppdukat ytterligare en vinprovning. Middag sker på egen hand på hotellet. 

Dag 4-Retur till Kapstaden, Robben Island (F, L)
Efter frukosten på Devon Valley Hotel får vi transport till Kapstaden. Efter incheckning på vårt nya hotell, Inn on the Square, tar vi båten till Robben Island- en ö beläget 12 km ifrån Kapstaden. (Från slutet av 1700-talet användes ön för att isolera människor från omvärlden, främst som fängelse. De första fångarna var politiska ledare från nederländska kolonier i Afrika och Asien. Mellan 1836 och 1931 blev ön nyttjad som ett tuberkulossanatorium, för att senare bli ett fängelse för politiska fångar från Sydafrika. Den mest kända fången var Nelson Mandela.) Sedan slutet på 1700-talet blev ön använd för att isolera människor från omvärlden. Ön har nyttjats som tuberkulossanatorium och som fängelse för bl.a. politiska ledare. Det var här Nelson Mandela satt fängslad i 18 år.
Vi får en guidad tur runt ön medan vi får lyssna till gripande historier om de fruktansvärda förhållandena under Apartheidsperioden. Under denna rundtur får vi självklart se cellen till Nelson Mandela. När vi nått kajen till det populära turistmålet Waterfront äter vi lunch och har därefter tid till att utforska de många butikerna runtom oss innan vi körs tillbaka till hotellet. Det finns många restauranger i området och middagen äts på egen hand.

Dag 5-Godahoppsudden och pingviner (F, L)
Efter frukosten åker vi till Cape Point- Godahoppsudden. Naturreservatet Cape Point bjuder på en spektakulär utsikt och naturupplevelserna här är helt fantastiska! Här lever olika djurarter så som strutsar, babianer och hjortdjur. Vi äter lunch innan mötet med pingvinerna på Boulders Beach vid Simons Town. Det är en härlig syn när de små pingvinerna tassar runt på stranden i sin naturliga livsmiljö!
Vi återvänder till hotellet under kvällen och middagen sker på egen hand.

Dag 6- Ledig dag att upptäcka Kapstaden på egen hand!

Dag 7-Taffelberget (F, L)
Efter frukosten får vi transport till Kirstenbosch botaniska trädgård- ett storslaget paradis! Här finns över 2000 växtarter och många av dessa växer enbart här. Vi åker vidare till Taffelberget och tar kabelbana upp. Väl på toppen av Taffelberget äter vi en picknick lunch medan vi njuter av den fantastiska utsikten! Vi tar kabelbanan ner och får transport tillbaka till hotellet. Middagen sker på egen hand.

Dag 8-Guidad tur i Township (F, L)
Vi reser från hotellet ca. kl. 9 för att först besöka District 6 Museum. Vi stoppar sedan i townshipet (kåkstaden) Langa där vi får följa med på en helt unik tur in till det område där större delen av den mörka befolkningen i Kapstaden bor. Vår sydafrikanska guide följer med oss runt och visar oss en helt annan värld än vad vi är vana vid! Här är atmosfären livlig och färgstark! Vi får se hur kvinnorna skapar fantastiska hantverk till försäljning på gatorna och förhoppningsvis även bjuder på afrikanska rytmer. Vi äter lunch i township och får öva på några av de nya meningarna vår guide lärt oss på lokalspråket isiXhosa (språket med klickljuden). Middag på egen hand.

Dag 9-Ledig dag (F)
Idag har du möjlighet att utforska Kapstaden på egen hand!

Dag 10-Safari (F, L, M)
Efter frukosten får vi transport till flygplatsen och flyger nordöver till Johannesburg. Efter att vi hämtat ut vårt bagage körs vi till vårat nya boende i Entabeni Safari Conservancy. Dagens resa tar cirka 6 timmar med buss och flyg.
Vid ingången till Entabeni väntar öppna safaribilar på oss och det blir en safaritur fram till vårat boende tillsammans med en erfaren ranger som ger oss mer information om området.

Det vackra fyrstjärniga safaristället Entabeni Safari Conservatory ligger i Waterberg-regionen, mindre än en 3 timmars bilresa norr om Johannesburg. Reservatet är 22 000 hektar stort och här finns hela 5 ekosystem! Hela området är malariafritt och här lever bl.a. ”the big five”: lejon, buffel, elefant, leopard och noshörning. I öppna safaribilar tar våra kvalificerade och kunniga guider med oss på safariturer genom det storslagna naturreservatet.

Efter den cirka 3 timmar långa safarituren äter vi middag på hotellet.

Dag 11-Safari (F, L, M)
Idag kommer vi få uppleva den magiska uppvakningen i reservatet! Vi åker ut på safari innan frukost och från våra öppna bilar får vi se hur djuren vaknar till liv.
När vi återvänder till hotellet har vi god tid till både frukost och lunch samt eventuell avslappning vid poolen för de som önskar. Kom ihåg att ladda kamerabatteriet inför eftermiddagssafarin! Middagen serveras på hotellet.

Dag 12- Safari och Pretoria (F, L)
Även idag har vi en tidig morgonsafari. Väl tillbaka på hotellet äter vi frukost för att sedan få transport till Pretoria-den administrativa huvudstaden i Sydafrika. Vi får en guidad av staden, där vi även äter lunch, innan vi checkar in på hotellet Sunnyside Park Hotel. Middagen äts på egen hand.

Dag 13-Soweto och hemresa (F, L)
Idag nalkas en heldagsutflykt som startar på Apartheid museet och fortsätter vidare till Soweto, en kåkstad utanför Johannesburg. Under apartheidstyret blev Soweto byggt med det specifika syftet att husa den mörka befolkningen som då jobbade för den vita befolkningen i Johannesburg- men inte hade tillåtelse att bo i staden. Vi har med oss en lokal guide under dagen. Lunchen intas här i Soweto innan vi får transport till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.

Dag 14-Hemkomst
Vi ankommer till Stockholm/Köpenhamn på förmiddagen.

Om Sydafrika

Sydafrika utgör sydspetsen på den afrikanska kontinenten och dess vidsträckta land har flera lokala klimatzoner och klimatet mycket varierande. Landet gränsar till både Atlanten och indiska oceanen. Kom ihåg att så här långt ifrån Sverige är årstiderna omvända, hösten infaller i april-maj, vintern i juni-augusti, våren i september-oktober och i december-mars är det sommar! 

I det sydvästra hörnet av Sydafrika, i området runt Kapstaden, är det torrt medelhavsklimat med huvudsakligen mycket torka och sol. Sydostkusten, som gränsar mot den indiska oceanen, är den våtaste delen av landet- medan merparten av Sydafrika har ett subtropiskt klimat. I bergsregionerna däremot faller det i vissa områden snö under vinterperioden. 

I och med det varierande klimatet bjuder Sydafrika på en mångfaldig natur och miljö. Längs sydostkusten finner vi en subtropisk regnskog och i inlandet dominerar savann- och stäppvegetation, som i norr och väst övergår till halvöken samt öken. 

Det finns gott om sevärdheter runtom i Sydafrika, och landet passar dig som vill ha ut det lilla extra av din resa! Strax norr om Kapstaden ligger Godahoppsudden vars yttersta del idag är ett naturreservat. Här lever djuren fritt och du får förhoppningsvis sett apor, zebror, antiloper, strutsar, hjortar samt den mäktiga albatrossen och svarta örnen uppe i skyn.
Den gamla fängelseön Robben Island är idag en mycket populär turistattraktion. Det var här bl.a. Nelson Mandela satt fängslad i 19 år. På ön guidas du runt på ön av gamla fångar och fängelsevakter. Ön är idag listad på UNESCOs världsarvslista.

Den afrikanska maten är fullkomligt olik vårt svenska kök med många färger och intressanta råvaror!
Traditionella maträtter tillagas i allmänhet i en gryta med tre ben (potjie) eller över öppen eld. Kött serveras därmed som regel i form av gryta eller grillat, tillsammans med majsgröt (mieliepap) potatis eller ris. De vanligaste grönsakerna som används är olika typer utav betor, kål och pumpa. Komage anses vara en läckerhet bland den afrikanska befolkningen som oftast serveras kryddad med curry tillsammans med små färskpotatisar och stekt lök. Boerewors är Sydafrikas svar på New Yorks ”hotdog” och den kryddstarka korven kolgrillas vid vägkanten och serveras sedan i korvbröd med senap och tomatsås!

Höjdpunkter:
• Varierande klimat i hela landet.
• Spännande matkultur.
• Exotiska miljöer, djur och natur.
• Mångkulturellt
     
Huvudstad:
Pretoria (regeringen), Kapstaden (parlamentet) och Bloemfontein (högsta domstolen)

Språk:
I Sydafrika talas 11 officiella språk- afrikaans, engelska, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu.

Invånare:
Ca. 56 miljoner.
 
Tidsskillnad:
Sverige +1 timme.

Pass/Visum:
Nordiska medborgare får stanna 90 dagar utan visum.

Valuta och kreditkort:
Rand (ZAR).

Klimat:
Huvudsakligen stäppklimat (halvtorrt), subtropiskt på sydostkusten.

Telefon/ström:
220V/230V, samma som i Sverige. Svenska mobiltelefoner och SIM kort fungerar nästan överallt men i vissa områden på landsbygden kan det vara lite sämre täckning.

Adapter:
Ja, svenskar behöver adapter.

Vatten:
Vatten och avloppssystemen i Sydafrika är mycket väl utbyggda så att dricka vattnet direkt ur kranen är oftast inga problem. Detta kan avvika lokalt. Hör med din reseledare vad som rekommenderas. Mineralvatten, med eller utan kolsyra, finns att köpa på alla butiker.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 30 kr
Måltid (restaurang, billig) 60 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, medelklass) 250 kr
Vatten (33 cl, flaska) 5 kr
Läsk (33 cl, flaska) 7 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 15 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 18 kr
Kaffe (Cappuccino) 13 kr

Vaccinationer:
Som turist finns inga tvång om vaccinationer inför inresa i Sydafrika. Ska du besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas dock att du se över din stelkramp- och poliovaccination samt difterivaccination. Om du ska resa till Krugerparken eller andra högriskområden för malaria rekommenderas du starkt att ta malariaprofylax. Vid frågor eller mer information- kontakta din vaccinationsmottagning i god tid innan avresa.

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Sydafrika; tåg, buss, taxi.

Kontaktuppgifter svenska ambassad:

Svenska ambassaden i Sydafrika, Pretoria
Tel: +27 12 426 64 00
E-mail: ambassaden.pretoria@gov.se
Besöksadress:
I Parioli Complex
1166 Park Street
Postadress:
Embassy of Sweden
P.O. Box 13477
Hatfield 0028
Sydafrika

Nödnummer:
Här är några telefonnummer som kan vara användbara om något skulle gå snett i Sydafrika. Notera att +27 behövs inte om du ringer ifrån en lokal mobiltelefon.
• Polisen: +27 10111
• Akutvård: +27 10177
• Brand: +27 10111
• 112 fungerar också som nödnummer från mobiltelefon

Vi rekommenderar dig att läsa mer på landets ambassads hemsida samt läsa UDs information om utomlandsresor.

 

 

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
31/3Stockholm ArlandaDet vilda, charmerande SydafrikaFullbokad, väntelista29 900:-Boka på väntelistaMer information
31/3KöpenhamnDet vilda, charmerande Sydafrika130 900:-BokaMer information

Information

Tillägg för enkelrum 5 675:-