Romantiska Donau

Följ med på en härlig kryssning till några av de vackraste platserna längs Donau. Vi åker med flodkryssningsbåt från Wien i Österrike till Passau i Tyskland. Detta är en kryssning du inte får missa!
Vi seglar genom Wachaudalen som finns med på UNESCOs världsarvslista. Wachaudalen är dessutom centrum för Österrikes vinproduktion: här produceras några av landets mest kända viner.  Vi besöker Mozarts födelsestad, Salzburg, innan vi reser tillbaka till Habsburgfamiljens huvudstad, Wien.
Längs med floden upptäcker vi även andra fantastiska platser.

Vår reseledare på den här resan är Tone Mjöberg. Hon känner till trakten väldigt väl, och kan mycket. Hon har arbetat som reseledare längs Donau i över tio år. Av henne kan vi lära oss mycket om de olika platser vi besöker.

Höjdpunkter:
– Populär flodkryssning
– Erfaren skandinavisk guide
– Fantastiska utsikter
– Flera stadsvandringar
 

Pris från:
14 300:-
Dagar:8
Inkluderar:
- Flyg tur–retur Stockholm–Wien.
- Alla skatter och avgifter.
- Transport tur–retur från flygplatsen till båten.
- Övernattning sju nätter i delad dubbelhytt.
- Helpension (frukost, trerätterslunch, fyrarättersmiddag samt kvällssnacks). Dryck ingår ej.
- En ”kaptenens middag” inklusive aperitif.
- Vinprovning ombord, av båtens viner.
- Levande musik i baren.
- Norsk reseledare med stor kännedom om området.

Inkluderar inte:
- Dryck som ej specificeras i programmet.
- Dricks till personal och guider/chaufförer.
- Valfria utflykter som beställs och betalas ombord på båten.
- Avbeställningsskydd och reseförsäkring.
- Anslutningsflyg från andra städer.
- Valfria utflykter.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Kryssningsfartyget

M/S Der Kleine Prinz ”Den lille prinsen”, är populär bland skandinaviska resenärer. Den totalrenoverades under vintern 2016/2017. Fartyget har hög standard. Här finns ett stort soldäck, bar, souvenirbutik och en vacker salong med panoramautsikt. Restaurangen serverar god mat och varje kväll arrangeras underhållning. 

Båten har 45 hytter och en personalstyrka på 22 personer. Den har två däck: huvuddäck och övre däck. Övre däck har samma typ av hytter som huvuddäck men ligger lite högre upp över vattenytan. I de bakersta hytterna kan man förvänta sig lite oljud från motorn. Alla fönster är öppningsbara med utsikt och hytterna är stora och komfortabla (16 kvadratmeter).  Hytterna består av två enkelsängar, tv, värdeskåp och badrum med dusch och hårfön.

Du har helpension på båten, från middag första kvällen till och med frukost sista dagen. Alla måltider serveras ombord på båten. Mot betalning kan man lämna in sin tvätt på båten. Övriga utgifter på båten kan betalas med Visa/Mastercard eller kontant i euro. Dryck ingår inte i priset, så länge det inte nämns uttryckligen i programmet.

Det finns trådlöst internet ombord på båten men det kan vara något begränsat. Det finns eluttag i väggen och strömmen är normal europeisk standard.

Dagsprogram

Dag 1 Stockholm–Wien
Avresa från Sverige med ankomst till Wien på eftermiddagen. Vi checkar in på båten och gör oss hemmastadda i våra hytter. Efter ett informationsmöte, välkomstdrink och presentation av personalen startar vår resa längs floden. Den första etappen tar cirka tio timmar. Vi njuter av en god middag på båten under kvällen.

Dag 2 Melk–Linz
Båten lägger till i staden Melk. Här besöker vi det storslagna benediktinerklostret Stift Melk, som är ett av världens största och finns med på UNESCOs världsarvslista. Klostret ligger vackert på en liten höjd vid Donau och omges  av en vacker park. Klostret har ett väldigt intressant museum och ett utsökt bibliotek med gamla manuskript. Vi besöker även den fantastiska barockkyrkan. Klostret driver fortfarande en skola, som idag har 900 elever, både pojkar och flickor.

Författaren Umberto Eco gav en av huvudpersonerna i sin kända roman ”Rosens namn” namnet ”Adso från Melk” som en hyllning till klostret och dess berömda bibliotek. Vi har även tid att besöka staden Melk, som ligger nedanför klostret.  

Efter lunchen åker vi vidare med vår båt genom det vackra landskapet mot Linz. Under vinprovningen vi deltar i på färden blir det musikunderhållning.  Vi seglar i ungefär elva timmar och passerar fyra slussar.

Dag 3  Linz
På morgonen ankommer vi till Linz, staden där Adolf Hitler växte upp. Hitler hade stora planer för staden, och ville att Linz skulle bli Tredje Rikets kulturhuvudstad.
Under besöket i Linz finns det möjlighet att besöka koncentrationslägret Mauthausen-Gosen. Efter Anschluss 1938, då Tyskland annekterade Österrike, och fram till krigsslutet 1945 var Mauthausen-Gosen koncentrationsläger.  Utflykten tar ungefär fyra timmar. På eftermiddagen har du tid att upptäcka Linz på egen hand innan båten går vidare på kvällen. 

Dag 4 Salzburg
Efter frukosten åker vi buss tillsammans mot Mozarts födelsestad, Salzburg. Det tar ungefär två timmar att åka genom det vackra landskapet. I fjärran ser vi de snötäckta alperna. I Salzburg får vi en guidad tur av staden, och har därefter tid att upptäcka staden på egen hand.  Lunch äter vi tillsammans på en restaurang inne i staden.
Vi är tillbaka på båten omkring klockan 18. Under kvällen reser vi vidare mot tyska gränsen. Denna etapp tar cirka sju och en halv timme. Vi passerar två slussar längs vägen.

Dag 5   Passau
Efter frukosten reser vi med buss till Tyskland och besöker den vackra byn Passau. Vi vandrar runt i staden, som kallas för de tre flodernas stad eftersom tre floder möts här: Donau, Inn och Ilz. Passau ligger i Bayern. Staden är överväldigande vacker med storslagen italiensk arkitektur.  Den ligger vackert med borgen Veste Oberhaus i norr och pilgrimskyrkan Mariahilf i söder. Efter de stora bränderna i Passau på 1600-talet byggde arkitekter från Italien upp staden på nytt. Staden är residensstad och en blomstrande handelsstad, och har alltid varit en oas för konst och konstnärer. I Passau ligger den pampiga Sankt Stephan-domkyrkan, som domkyrka i regionen öster om Donau. I den praktfulla barockkyrkan finns världens största kyrkorgel. Under eftermiddagen fortsätter vi vår resa och åker ned mot den vackra Wachau-dalen och Durnstein. Den här etappen tar cirka tretton timmar. Vi passerar flera slussar.

Dag 6 Durnstein
Vi lägger till i staden Durnstein i den vackra Wachau-dalen, som även den är med på UNESCOs världsarvslista över natursköna områden. Vi befinner oss nu mitt i det som brukar kallas för det romantiska Donau, området mellan Durnstein och Melk. Här har vi de största vindistrikten i Österrike. Här produceras den populära druvan Grüner Veltiner.
Vi går på stadsvandring och får även uppleva en orgelkonsert i stadens vackra kyrka. Här ligger även ruinerna av den borg där Rikard Lejonhjärta satt fängslad efter korstågen på 1100-talet. 

Här finns även möjlighet till vinprovning av regionens mest kända viner (mot en extra kostnad). 
På eftermiddagen reser vi vidare tillbaka mot Wien. Denna etapp tar cirka fem och en halv timme.

Dag 7 Wien
Båten ankommer till Wien under natten. Efter frukosten får vi en rundtur i staden i Österrikes vackra huvudstaden. Vi åker buss, men promenerar också.  Vi får se praktfull arkitektur, rester av kejsartiden, då Habsburgfamiljen styrde landet i över 600 år. Lunchen intas ombord på båten.
Valfri utflykt på eftermiddagen.

Middagen äger även den rum ombord på båten. På kvällen finns möjlighet att gå på konsert i Kursalon.

Dag 8  Wien–Stockholm
Efter en tidig frukost checkar vi ut från Der Kleine Prinz och åker till flygplatsen för hemresa till Sverige.

 

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/4Stockholm ArlandaRomantiska Donau814 300:-BokaMer information

Information

Enkelhytt:
För en enkelhytt är det en extra kostnad på 7 900: - i tillägg till normalpriset för hytten.