Härlig vandring på Gran Canaria

Följ med på en aktiv vecka på Gran Canaria! När det är vinter i Sverige är värmen behaglig här.

Grönklädda dalar, dramatiska vulkanlandskap och berg täckta med pinjeträd. Vi tar oss fram i omväxlande terräng och njuter av fantastiska vyer. Vi bor på ett spahotell uppe i bergen nära alla de bästa vandringslederna. Väder och vind får avgöra vilken led som passar bäst, och våra guider skräddarsyr dagens vandring efter omständigheterna.

När vi inte är ute på vandring laddar vi batterierna på vårt spahotell, Parador Cruz de Tejeda. Här kan vi slappna av och njuta av det goda livet.

På denna resa bör man vara van vid vandring i berg, och vid höjdskillnader. Terrängen är på vissa platser kraftigt sluttande och underlaget består i stort sett av grus och sten, och här och där stentrappor. Vi vandrar i 4–6 timmar varje dag. Vandringarna kan vara krävande då vi delvis går på stigar som är väldigt branta. Bra vandringsskor är viktigt. Vandringsturen ligger på nivå 4. För mer information om våra nivåer läs här.

Höjdpunkter:
• Vandringar i varierad natur
• Trevliga utomhusluncher
• Hotell med spa och fantastisk utsikt
• Duktiga och erfarna guider


 
”På den här tiden på året är det fantastiskt att vandra i bergen här. Temperaturen är fortfarande behaglig”.

- Norska Kristian Eik, reseledare på resan.

Han har även med sig en svensk lokalguide.

Pris från:
13 950:-
Dagar:8
Priset inkluderar:
• Flyg tur och retur Stockholm-Las Palmas med alla skatter och avgifter
• 7 nätter med frukost och middag
• 5 vandringar med 2 vandringsguider
• Transport tur och retur flygplats/hotell
• Norsk reseledare och skandinavisk guide

Priset inkluderar inte:
• Avbeställningsskydd och reseförsäkring
• Dryck och dricks
• Valfria aktiviteter på den lediga dagen
• Övriga måltider
• Anslutningsflyg från andra städer i Sverige
Transportsätt:flyg
Boka resa

Program

Vi ber er att vara uppmärksamma på att detta program är preliminärt och ändringar kan förekomma. Väderförhållandena avgör vilken vandringsled som är bäst lämpad för dagen.

Dag 1 - Ankomst (M)
Vår reseledare och guide möter oss vid ankomsten på Gran Canaria. Tillsammans tar vi bussen till vårt hotell i Tejeda (ca. 1 timmes bussresa). Vi äter middag tillsammans på hotellet, vilket vi gör de andra kvällarna också.

Dag 2 - Första vandringen: Artenara (F, M)
Vi startar dagens vandring med att följa en stig norrut från hotellet. På väg upp genom de pinjeskogsbeklädda bergssidorna får vi ofta uppleva väderfenomenet ”mar de nubes” – ett molntäcke som skapas när den passerande vinden kyls ned på väg uppför bergssidan. Vandringsturen tar oss genom ett fantastiskt skogslandskap ned mot staden Artenara, hela vägen med en otrolig utsikt över öns nordliga delar. Vi njuter av lunchen på en fin utsiktspunkt, precis som vi gör alla dagar. Därefter vandrar vi ned till Artenara. Här kan man besöka det lilla grottkapellet, grotthus-museet och ta en kaffe på en trevlig uteservering. Efter stoppet kan man välja mellan att ta lokalbuss tillbaka till hotellet eller att vandra hemåt på bergskammen som vi följer söderut.
Vandringsalternativen är på 8 eller 16 km. Vandringen tar totalt ca. 6 timmar och det är totalt ungefär 500 höjdmeter både uppför och nedför.

Dag 3 - Andra vandringen: Los Picos (F, M)
Dagens vandring blir resans toppvandring. Vi startar i Cruz Grande där vi tar oss uppför en av de bäst bevarade stenlagda stigarna på ön, El Camino de la Plata. Stigen tar oss upp till en av de högsta topparna på ön, Campanario-toppen. Där äter vi vår lunch 1925 m.ö.h. Vi går sedan ned genom skogsområdet Los Llanos de la Pez och ut på en otroligt vacker stig tillbaka mot Cruz de Tejeda.
Vandringsalternativen varierar mellan 10-14 km. Vandringen tar ca. 4-5 timmar. Som mest kan det vara ca. 700 höjdmeter uppåt och ca. 400 meter nedåt.

Dag 4 - Tredje vandringen: Tejeda (F,M)
Turen startar utanför hotellet och tar oss i sydöstlig riktning ned i den fantastiska Tejedadalen och vidare mot den lilla byn La Culata. Vi vandrar förbi romantiska små gårdar, där man fortfarande plöjer marken med oxe och träplog. Det ger en känsla av att tiden har stått stilla! I La Caluta gör vi en kort paus. Härifrån kan vi välja mellan två alternativ för att gå vidare mot byn Tejeda. Oavsett alternativ får du en fantastisk utsikt över den västra delen av Gran Canaria och de mytomspunna monolitklipporna Roque Nublo och Roque Bentayga.

Framme i Tejeda har vi tid att upptäcka byn. Resan hem görs antingen till fots eller med lokalbuss alternativt taxi.
Vandringsalternativen varierar mellan 10–16 km. Vandringen tar ca. 4–6 timmar. Höjdskillnaden ca. 550 meter.

Dag 5 - Ledig (F,M)
Denna dag är du ledig och kan göra egna utflykter. De som vill ha storstadskänsla kan hoppa på en lokalbuss ned till provinshuvudstaden Las Palmas. Om man hellre vill vandra ensam finns det flera vandringsleder som utgår från hotellet. Kanske vill du besöka de fina bergsbyarna i närheten, eller bara slappna av på spahotellet?

Dag 6 - Fjärde vandringen: Pajonales (F,M)
Dagen börjar med en kort busstur ned till El Aserrador där vi börjar vår vandring in i naturreservatet Pajonales. Vi följer en vacker bergskam med utsikt över Las Niñas- dammen och de södra delarna av Gran Canaria. Vi kommer fram till den lilla grottbyn El Juncal. Här kan man avsluta vandringen för dagen eller välja att fortsätta vandra längs en subtropisk gång som kallas “den gamla dalen”, och komma fram till byn på detta, lite tuffare sätt. Då får man se palmer, gamla odlingsterrasser och vilda mandelträd. När bussen hämtat oss gör vi ett stopp i den lilla byn Aycata för något varmt eller kallt att dricka.
Vandringsalternativen är på antingen 8 km eller 14 km. Total vandringstid ca. 4–5 timmar. Höjdskillnad ca. 700 meter uppåt och 450 meter ned.

Dag 7 - Femte vandringen: Tamadaba (F,M)
Den sista vandringsdagen på denna resa kräver lite extra. Tamadaba är ett unikt och storslaget berg som sträcker sig från havet upp till nästan 1500 m.ö.h. på nordvästra delen av Gran Canaria. Här växer öns enda urskog. Många små stigar går genom området och alla omges av unika blommor, meterlång skägglav som hänger i tallgrenarna, och fantastiska vyer över de höga bergstopparna och Atlanten.

En helt fantastisk vandring bland bergen tar oss till slut ut på en bergskam och så småningom fram till utsiktspunkten Altavista. Att ta sig längst ut på klippan kräver ett visst mod, men om man övervinner sin höjdskräck är belöningen oslagbar! Här slår vi oss ned och njuter av lunchen och den fantastiska utsikten innan vi tar oss ner igen.
Vandringsalternativen är 10–12 km. Total vandringstid ca. 4–5 timmar. Höjdskillnaden ca. 450 meter.

Dag 8 - Hemresa (F)
Transport till flygplats och återresa till Sverige.


F=Frukost, M=Middag

Hotell

PARADOR DE CRUZ TEJEDA ****
Cruz de Tejeda
35328 Tejeda

Parador Cruz de Tejeda ligger på en av Gran Canarias högsta punkter och bjuder på panoramautsikt samt ett stort spa. Alla rummen har gratis Wi-Fi och egen balkong med utsikt över de kringliggande bergen och skogarna.

Hotellet ligger ungefär 9 km från Tejeda centrum. Staden Las Palmas ligger 35 km bort och stränderna i Playa del Inglés 45 km bort. Det finns tillgång till gratis parkering på hotellet. Alla rum är olika, men har alla mycket dagsljus. Alla rum är utrustade med air condition, minibar och satellit-TV. Det ingår gratis tillgång till spaavdelningen (behandlingar erbjuds mot en extra avgift).

Den eleganta restaurangen serverar traditionella spanska rätter samt lokala specialiteter som till exempel stekt get, mojo-sås och enyesques (tapas).

Spaanläggningen på Parador Cruz de Tejeda erbjuder många olika behandlingar. Du kan få hot stone-behandling med vulkaniska stenar, alginpackning och honungsbad.

 

 

 

Om landet

Spanien är ett av Europas största länder. Landskapet är varierande och består av vidsträckta platåer, slättområden och kustland. Det varma klimatet är en av orsakerna till att det är ett land svenskar gärna semestrar i. Dessutom finns i Spanien de snöklädda bergskedjorna Pyrenéerna och Sierra Nevada som är populära skidorter. Sierra Nevada sägs vara Europas solsäkraste skidort, och ligger bara två timmar från Costa del Sol. Det är alltså en av få platser i världen där man både kan åka skidor och bada i havet under samma dag!

Spanien har fem olika klimat:
- Kustklimat.
- Medelhavsklimat.
- Bergsklimat.
- Inlandsklimat.
- Torrt/fuktigt subtropiskt klimat.

Den spanska naturen är storslagen. Landskapet är mycket omväxlande: här finns gigantiska bergskedjor, åkermark och slätter  – över hälften av Spaniens yta är jordbruksmark. I de varma sydöstra delarna finner vi vidsträckta frukt- och grönsaksodlingar (här odlas bl.a. tomat, paprika, mandariner, apelsiner och persikor).

Spanien erbjuder en stor mängd sevärdheter. Tack vare en dramatisk och rik historia finns ett stort antal platser med på UNESCOs världsarvslista för natur- och kulturarv. Den som är intresserad av arkitektur bör besöka Barcelona. I eller i närheten av staden finns flera byggnader av Antonio Gaudí, till exempel Sagrada Família – en katolsk basilika som började byggas 1882, men som aldrig blivit färdigbyggd. Är man intresserad av musik och dans bör man titta på flamenco – en traditionell och mycket känslosam dans- och musikstil.

Det spanska köket är mest känt för sin paëlla (ris, kyckling, skaldjur och grönsaker kryddat med bl.a. saffran), tortilla (omelett med potatis), sangria (kallt kryddat rödvin som serveras med frukt) och tapas. Tapas är läckra smårätter, som spanjorerna är stolta över, så stolta att Spaniens kulturminister 2016 föreslog att de skulle finnas med på UNESCOs världsarvslista!

Höjdpunkter:
● Grönskande landskap.
● Behagligt medelhavsklimat.
● Läcker mat.
● Många kulturella sevärdheter. 
● Siestan, en tupplur mitt på dagen.

Huvudstad:
Madrid. Ca 3,3 miljoner invånare.

Språk:
Spanska. De flesta pratar även engelska.

Invånare:
Ca. 47 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
I Spanien möts vi av heta, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Medeltemperaturen dagtid under sommarmånaderna ligger på ca 26 grader medan vintermånadernas medeltemperatur är ca 13 grader. 

Telefon/ström:
Strömmen i Spanien är 230V. Eluttagen följer europeisk standard för stickkontakter. Mobilnätet är generellt välfungerande.

Adapter:
Du behöver inte adapter.

Vatten:
Du kan dricka kranvattnet för det mesta, men det kan smaka annorlunda. Om du är osäker på kranvattnets kvalitet kan du välja vatten på flaska. Man kan köpa mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra i alla butiker.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.

Restaurang
Måltid (restaurang, billig) 95 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 360 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 16 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 19 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 24 kr
Kaffe (Cappuccino) 15 kr


Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Spanien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:

Svenska ambassaden i Madrid
Tel: +34 91 702 2000
E-mail: ambassaden.madrid@gov.se
Besöksadress:
Calle Caracas, 25
Madrid
Postadress:
Embajada de Suecia
Calle Caracas, 25
ES-28010 Madrid
Spanien

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Spanien.
Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt  UD:s information om utlandsresor på www.ud.se.

 

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
9/2Stockholm ArlandaHärlig vandring på Gran CanariaMer än 813 950:-BokaMer information

Information

Tillägg för enkelrum 1990:-