Fantastiska vandringar runt Gardasjön

Gardasjön har länge varit ett populärt resmål för turister, och det är inte så svårt att förstå!

Gardasjön ligger centralt i Italien, så det är lätt att ta sig hit. När man kommer fram möts man av ett milt medelhavsklimat. På den södra sidan av sjön omges du av fantastisk grönska, både frukt- och olivträd. Den norra sidan är mer dramatisk med branta fjäll, gamla romantiska medeltidsbyar omgivna av ett hav av färgrika blommor och träd.

Utöver den vackra naturen bjuder Gardasjön på en flera tusen år gammal historia och gastronomiska upplevelser i särklass. Under vandringarna kommer vi att få se helt otroliga vyer. Vi ser gamla vattenkvarnar och hällristningar från den italienska järnåldern och besöker de berömda vindistrikten Bardolino och Valpolicella där vi självklart kommer att få provsmaka några av de utmärkta viner som produceras i dessa områden! Både båttur och tur med linbana står på programmet – vi kommer minst sagt att hinna uppleva mycket på dessa sju dagar!

Vi bor centralt i den gamla fiskebyn Garda, på vars livliga, slingrande gator det finns många restauranger och butiker. Den populära strandpromenaden är kantad av både olivträd och palmer, något som bidrar till att Garda är ett av områdets vackraste städer.

Vandringarna ligger på medelnivå och du bör därför vara van att vandra i terräng, men du behöver inte vara topptränad för att ta dig runt.
Vandringarna är på nivå 3.

Höjdpunkter:
– Vi bor centralt i den charmerande staden Garda
– Fem olika vandringsleder
– Båttur på Gardasjön
– Vinprovning i Bardolino- och Valpolicelladistrikten

Pris från:
11 900:-
Dagar:8
Inkluderat:
– Flyg t/r Stockholm eller Köpenhamn/Milano
– Sju nätter med frukost på Residence Hotel Doria***+
– All transport med buss, båt och linbana som specificeras i programmet
– En välkomstmiddag med ost, charkuterier och vin
– En pizzaafton med vin och vatten
– Fem luncher med vin och vatten
– Två vinprovningar
– Skandinavisk reseledare under vistelsen i Italien
– Lokal turistskatt

Inkluderar inte:
– Reseförsäkring och avbeställningsskydd
– Övriga måltider och dricks
– Personliga entréer och övriga avgifter
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Hotell

Residence Doria ***
Via Don Gnocchi 47
37016 Garda

Ett vackert lägenhetshotell centralt beläget i staden Garda. Hotellet ligger cirka 400 meter från Gardasjön. Lägenheterna har modern inredning och består av vardagsrum, kök, sovrum och badrum. Alla lägenheter är utrustade med telefon, tv, litet värdeskåp och balkong. Hotellet har även en takterrass där du kan njuta av den fantastiska utsikten över sjön och staden.

Dagsprogram

Var uppmärksam på att detta programmet är vägledande och ändringar kan förekomma.

Dag 1 (L/M)
Ankomst till Milano Malpensa-flygplatsen (Linate vid ankomst från Stockholm) där vår reseledare och buss möter oss. Under resan till Gardasjön (cirka två och en halv timme) kommer vår reseledare att informera om veckans program och inte minst om mattraditionerna. Vi stannar längs vägen för en lätt lunch – kanske en smörgås eller lite italiensk pizza?

När vi kommit fram till hotellet checkar vi in och tar det lugnt innan vi ger oss ut tillsammans, för att tillbringa eftermiddagen i Gardas historiska centrum. Vi rundar av vår första dag på en liten lokal restaurang där välkomstmiddagen, bestående av lokala ostar och charkuterier, serveras.

Dag 2 (F/L)
Efter frukosten påbörjar vi vår första vandring som är på cirka tio kilometer. Denna vandring har en ganska brant stigning och en total höjdskillnad på cirka 200 meter. Väl uppe belönas vi med en storslagen utsikt över hela södra delen av Gardasjön. Härifrån går vi nedåt, vidare mot vinstaden Bardolino. På vägen ned besöker vi ett litet vinhus där vi får provsmaka flera av deras fantastiska viner. Efter att ha promenerat den sista biten ned till staden äter vi lunch tillsammans i ett 500 år gammalt vackert palats vid sjön. Här i Bardolino har vi sedan tid till att promenera på de mysiga smågatorna och upptäcka de eleganta butikerna i staden innan vi vandrar längs strandpromenaden hem till Garda. Kvällen är ledig till eget förfogande.
Dagens vandring varar cirka tre och en halv timme, cirka elva kilometer. Höjdskillnad på cirka 200 meter.

Dag 3 (F)
Dagens vandring för oss bort från sjön längs en av Gardas många vandringsleder, där ett kort stycke är relativt brant. Vi kommer att få se en gammal vattenkvarn från 1500-talet. Härifrån kommer vi att vandra vidare genom olivlundar och vinodlingar upp till den lilla staden Marciaga. Vi intar dagens lunch bland härliga vyer över Garda stad och sjön. Vandringen hemåt går nedför och längs landsväg.
Dagens vandring varar cirka tre timmar, cirka tio kilometer. Höjdskillnad på cirka 150 meter.

Dag 4 (F/L)
Under dagens vandring är vi omgivna av härliga miljöer! Vi startar längs Gardasjön och går förbi ett flertal ståtliga villor – vi får bland annat se Villa Canossa, ett magnifikt palatsliknande hus vars trädgård bara kan ses från sjön. Härifrån svänger vi av och vandrar upp mot Monte Luppia. När vi kommit upp kan vi beundra gamla hällristningar, där de äldsta kommer från italienska järnåldern. Vi fortsätter upp till den lilla staden Albisano där vi får njuta av den otroliga utsikten innan vi äter en välförtjänt lunch tillsammans.
Dagens vandring varar cirka fyra timmar, cirka 13 kilometer. Höjdskillnad cirka 180 meter.

Dag 5 (F/L)
Idag lämnar vi Gardasjön och åker med buss till det kända vindistriktet Valpolicella. Redan under romartiden producerades det stora mängder vin här. Namnet Valpolicella tror man kommer från latinets Val Polis Cellae som betyder just ”de många vinkällarnas dal”! I den lilla staden San Giorgio besöker vi först den romanska kyrkan innan vi beger oss ut bland vinodlingarna som producerar ett av världens bästa viner – Amaronevinet. Vi fortsätter sedan vidare till Fumane, som är ett av de mest kända vinområdena i Valpolicella. Här besöker vi en lantbrukare, som är en del av det som i Italien kallas ”agriturismo”, där en gård också har en restaurang och inkvartering för turister. Här dukas en trevlig lunch upp, lagad av egenproducerade råvaror. Till lunchen serveras egenproducerade viner – både Ripasso och Amarone.
Vi tar bussen tillbaka till Garda och eftermiddagen är programfri. På kvällen möts vi i hotellets reception och går till en lokal pizzarestaurang där vi njuter av flera olika pizzor tillsammans.
Dagens vandring varar cirka två och en halv timme, cirka sju kilometer. Höjdskillnad på cirka 100 meter.

Dag 6 – Ledig dag (F)
Ledig dag till eget förfogande. Någon kanske vill koppla av på hotellet eller gå en tur på marknaden i Garda. För den golfintresserade finns det artonhålsbanor på båda sidor av sjön. I öst finner du den romantiska staden Verona, där kärlekshistorien om Romeo och Julia utspelade sig, och hit har du möjlighet att ta dig med buss. Möjligheterna är många för din lediga dag!

Dag 7 (F/L/M)
Vår sista dag siktar vi på de höga bergen. För att ta oss hit börjar vi med att åka buss upp längs vägen på sjöns östra sida. När vi kommit fram till Malcesine tar vi oss vidare med linbana upp till cirka 1760 meter över havet. Där uppe möts vi av vår lokala alpinguide, som ska följa oss under dagen. Han lägger upp dagens vandringsrutt, beroende på dagens väderförhållanden och gruppens önskemål. Vår guide kommer också att under dagen berätta för oss om traktens flora och fauna.

Eftersom vädret är väldigt skiftande så långt upp kommer dagens vandring att anpassas efter dagens väder. Även om klimatet är milt, så bör du ta med dig en extra tröja och vindjacka!

Vandringen avslutas på toppen, vid linbanans slut. Här äter vi vår sista lunch tillsammans. Från 1700 meters höjd ser Gardasjön ut som en blå spegel under våra fötter. Efter lunchen tar vi linbanan tillbaka ner till Malcesine där vi nu har tid att njuta av medeltidsstaden. Om du längtar efter en kulturell upplevelse kan du passa på att besöka Malcesines 1300-talsborg som numera är ett geologiskt museum för Monte Baldo och Gardasjön. På eftermiddagen går vi ombord på en båt som långsamt tar oss ner längs sjön till Garda.
Dagens vandring varar mellan två och en halv och tre timmar. Cirka sex kilometer.

Dag 8 – Hemresa (F)
Efter frukosten åker vi till flygplatsen för vidare resa hem till Sverige efter en vecka med sköna stunder, imponerande utsikter och spännande smakupplevelser!


F=Frukost, L=Lunch, M=Middag

Om landet

Italien är berömt för så mycket: sin historia, sin fotboll, sin matkultur. Men Italien är mycket mer än så.

Italiensk mat är världsberömd. Inget slår en italiensk måltid under bar himmel på en uteservering.

I Italien finns också många av världens mest berömda sevärdheter. Historiska monument, vackra landskap och sägenomspunna städer. Här finns mycket vackert att se och uppleva. Naturen i Italien är otroligt vacker, med gröna olivlundar, vackra vinodlingar, karga berg och ett klarblått hav. Landskapet är väldigt varierat. Precis som de andra medelhavsländerna bjuder Italien på en fantastisk sommarvärme med många soldagar, och milda vintrar. Det är ett av världens mest besökta länder och det är inte konstigt att turisterna flockas – detta är ett land alla måste få uppleva! Turismnäringen är väldigt viktig för landets ekonomi. Landet är världens femte största turistmål med ca 45 miljoner besökare per år.

Höjdpunkter:
● Fantastiska varierande landskap.
● Många soldagar.
● Världsberömd mat.
● Många sevärdheter.

Huvudstad:
Rom.

Språk:
Italienska.

Invånare:
Ca. 60 miljoner.

Tidsskillnad:
Ingen.

Pass/Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum, men måste ha ett giltigt pass eller nationellt id-kort. Det är alltid bra att ha med sig sitt pass om man måste styrka sin identitet.

Valuta och kreditkort:
Euro. De vanligaste kreditkorten kan användas i butiker och restauranger. Det finns många bankomater tillgängliga.

Klimat:
Man brukar säga att våren kommer ungefär en månad tidigare i Italien än i Sverige och att hösten börjar först i slutet av oktober. I Italien finns huvudsakligen tre olika typer av klimat:

- Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar i hela norra Italien (förutom i Alperna och Genuabukten). Städer med tempererat klimat är till exempel Milano, Turin, Verona, Parma och Trieste.
- Alpint klimat i Alperna och i vissa delar av Apeninnerna. Städer med alpint klimat är till exempel Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno och Courmayeur.
- Medelhavsklimat längs med hela kusten och södra delen av landet samt öarna. Städer med medelhavsklimat är till exempel Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo.

Telefon/ström:
Strömmen i Italien är som i Sverige 220V. Eluttagen kan dock se lite olika ut, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars kan man köpa i närmaste elaffär. Mobilnätet är generellt välfungerande.

Adapter:
Det kan vara bra att ta med sig en adapter, då eluttagen kan se lite olika ut.

Vatten:
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt – utan för att det inte smakar gott. Om vattnet inte går att dricka står det markerat att det är "non potabile". Man köper alltså mineralvatten på flaska med eller utan kolsyra.

Mat och dryck:
Samtliga priser är ungefärliga, och ska främst ses som en prisindikation.
Restaurang Måltid (måltidsmeny, snabbmat) 70 kr
Måltid (restaurang, billig) 150 kr
Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, prisklass medel) 480 kr
Vatten (33 cl, flaska) 10 kr
Läsk (33 cl, flaska) 19 kr
Öl - lokalt (50 cl, fatöl) 38 kr
Öl - importerat (33 cl, flaska) 33 kr
Kaffe (Cappuccino) 13 kr

Färdmedel:
Det finns många olika transportmedel i Italien: tåg, buss, taxi, spårvagn, tunnelbana (i till exempel Rom). Var beredd på att chauffören oftast bara pratar italienska.

Kontaktuppgifter svenska ambassaden:
Svenska ambassaden i Rom
Tel: +39 06 44194100
E-mail: ambassaden.rom@gov.se
Besöksadress: Piazza Rio de Janeiro 3, Rom
Postadress: Ambasciata di Svezia Piazza Rio de Janeiro 3 00161 ROMA RM Italien

Nödnummer:
112 används som nödnummer i Italien. Vi rekommenderar dig även att läsa mer på landets ambassads hemsida samt UD:s information om utlandsresor på www.ud.se

Klimat

Avgångar & priser

DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/4Stockholm ArlandaFantastiska vandringar runt GardasjönFullbokad, väntelista11 900:-Ring oss!Mer information
DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
15/4KöpenhamnFantastiska vandringar runt Gardasjön111 900:-BokaMer information
DatumAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/4Stockholm ArlandaFantastiska vandringar runt Gardasjön312 990:-BokaMer information
22/4KöpenhamnFantastiska vandringar runt Gardasjön111 990:-BokaMer information

Information

Tillägg för enkelrum 1750:-